Menu
 

VDD aicina Ogres pašvaldību neizplatīt nepārbaudītu informāciju par situāciju banku sektorā

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Valsts drošības dienests (VDD) aicina Ogres pašvaldību neizplatīt nepārbaudītu informāciju par situāciju banku sektorā, taču pārbaudi par pašvaldības paziņojumu nesāks. VDD rīcībā esošā informācija neliecina, ka bažas par finanšu sektora stabilitāti būtu pamatotas.

Ogres pašvaldības paziņojums VDD ir zināms, taču tas nesaskata dienestam piekritīgu Krimināllikuma normu pārkāpumu pazīmes un pamatu pārbaudes uzsākšanai, norādīja VDD.

"Vienlaikus VDD aicina neizplatīt nepārbaudītu informāciju un ņemt vērā tikai kompetento, finanšu sektoru uzraugošo iestāžu sniegto informāciju, nevis baumas," norādīja dienestā.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) mudinājusi Ogres novada pašvaldību bez iepriekšējas konsultēšanās neizplatīt publiskus vērtējumus par situāciju Latvijas banku sektorā.

Šādi FKTK reaģējusi uz Ogres novada pašvaldības otrdien publiskotu paziņojumu par plānu piesardzības nolūkā atteikties no "Swedbank" pakalpojumiem.

Tāpat FKTK atzīmēja, ka pēdējā laikā gan Latvijā, gan citās valstīs informācijas plūsma par notiekošo finanšu pasaulē ir ļoti dinamiska un daudzveidīga, tāpēc FKTK ieteikums būtu sekot šiem notikumiem un vērtēt tos ļoti nosvērti un ar profesionālu izpratni par notiekošā būtību.

Pagājušajā nedēļā FKTK izplatītā paziņojumā saistībā ar "Swedbank" tehniskajām problēmām bija atgādināts, ka "ikvienam, kurš izplata nepamatotas ziņas un datus par Latvijas finanšu sektoru, kas var radīt nepatiesu priekšstatu par tā darbību, ir jāapzinās Latvijas Krimināllikumā noteiktā atbildība par šādu darbību veikšanu".

Ar Ogres novada domes priekšsēdētāju Egilu Helmani (VL-TB/LNNK) aģentūrai LETA nav izdevies sazināties, bet pašvaldības preses sekretāre Olga Tinkuse pauda, ka paziņojuma autori ir "domes vadība". Konkrētas personas gan viņa neminēja. Jautāta, vai pašvaldības rīcībā ir kādi paziņojumā pausto vērtējumu apstiprinoši fakti, preses sekretāre norādīja, ka tā esot pašvaldības kopīgā nostāja.

Tinkuse nemācēja komentēt, vai pašvaldība apzinās, ka par nepatiesu ziņu izplatīšanu par finanšu sistēmas stāvokli var draudēt kriminālatbildība.

Tomēr pēcpusdienā pašvaldība savu publisko paziņojumu mājaslapā laboja, no tā dzēšot izteikumu saistībā ar situāciju banku sektorā.

"Swedbank" pārstāvis Jānis Krops aģentūrai LETA norādīja, ka katram ir tiesības izvēlēties tādas finanšu iestādes sniegtos pakalpojumus, kas klientam ir atbilstošākie, "tomēr tāpēc nevajadzētu publiski apšaubīt banku sektora stabilitāti, ar kuru viss ir kārtībā un kuru izvērtē neatkarīgas uzraugošās iestādes - Eiropas Centrālā banka un FKTK".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.