Menu
 

Pētījums: Baltijas valstu uzņēmējiem pieaug bažas par situācijas attīstību ekonomikā un biznesa perspektīvām

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Baltijas valstu uzņēmēju vidū pieaug bažas par situācijas attīstību ekonomikā un biznesa perspektīvām, liecina Vācijas-Baltijas Tirdzniecības kameras pētījums par uzņēmējdarbības un investīciju vidi.

Pētījumā secināts, ka Latvijā līdzīgi kā pārējās Baltijas valstīs uzņēmēju vidū pieaug bažas par situācijas attīstību ekonomikā un biznesa perspektīvām.

Vienlaikus pētījumā atklāts, ka visās Baltijas valstīs drūmāks kļuvis uzņēmēju skatījums uz izaugsmes perspektīvām. Atbildot uz jautājumu "Kā jūs šogad vērtējat valsts ekonomikas perspektīvas salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu?", Baltijas uzņēmumi bijuši daudz piesardzīgāki un mazāk optimistiski nekā pērn. Uzņēmēju skaits, kas domā, ka pašreizējais gads būs labāks nekā iepriekšējais, sarucis par vairāk nekā 20 procentpunktiem gan Latvijā, gan arī Lietuvā un Igaunijā. Šāda tendence vērojama arī attiecībā uz jautājumu par prognozēm konkrētās uzņēmējdarbības nozarēs.

Pētījumā arī analizēts 21 faktors, kas ir svarīgs uzņēmumiem, pieņemot lēmumus par atrašanās vietas izvēli, turpmākiem ieguldījumiem.

Izvērtējot atbildes par atrašanās vietas kritērijiem, pētījuma dati liecina, ka salīdzinājumā ar pagājušo gadu mazinājusies ir tiesiskā drošība, turklāt šāda tendence ir visās trijās valstīs, tostarp Latvijā. Latvijā uzņēmēji sliktāk nekā pērn novērtējuši infrastruktūru, kā arī ekonomikas politikas prognozējamību. No otras puses, uzņēmumi, kas strādā Latvijā, saskata uzlabojumus vairākās citās jomās, piemēram, valsts pārvaldē, nodokļu administrēšanā.

Atbilstoši aptaujas rezultātiem uzņēmēju prognozētais darbaspēka izmaksu pieaugums joprojām ir augsts visas Baltijas valstīs (Latvijā - 7,5%, Lietuvā - 8,3%, Igaunijā - 8,3%).

Tāpat vairāk nekā puse uzņēmumu atzīst, ka darbaspēka izmaksas palielina darbaspēka trūkums. Tas nozīmē, ka kvalificēta darbaspēka trūkums būtiski ierobežo turpmāko izaugsmi. Darba izmaksu pieaugums, kas joprojām ir augsts, negatīvi ietekmē arī turpmāku investīciju pievilcību.

Pētījuma dati liecina, ka Baltijas valstis joprojām ir viena no pievilcīgākajām vietām Centrālajā un Austrumeiropā (CAE) investīcijām citās CAE valstīs strādājošo uzņēmumu acīs. Tomēr tikai Igaunija var lepoties ar uzlabojumu, pārņemot pirmo vietu no Čehijas. Savukārt Lietuva un Latvija ir ieņem tās pašas vietas, ko pirms gada.

Ar plašākiem pētījuma rezultātiem iepazīstinās pasākumā 8.maijā plkst.12 viesnīcā "Grand Palace Hotel” Pils ielā 12, Rīgā. Pēc prezentācijas notiks arī ekspertu diskusija.

Šī gada pavasarī veiktā ikgadējā Konjunktūras aptauja ir daļa no starptautiskās aptaujas Centrālajā un Austrumeiropā. Atbildes par situācijas novērtējumu sniedza vairāk nekā 1400 Vācijas ārējās tirdzniecības kameru biedri 16 valstīs. Tostarp vairāk nekā 100 uzņēmumi Baltijas valstīs pauda viedokļus par ekonomisko situāciju, nākotnes prognozēm un investīciju vidi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.