Menu
 

Aptauja: Uzņēmējiem pirmo reizi pozitīvs vērtējums par nodokļu samaksas un administrēšanas kārtību

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Latvijas uzņēmēji pozitīvi novērtējuši nodokļu samaksas un administrēšanas kārtību, savukārt nodokļu likmes arvien tiek vērtētas pārliecinoši negatīvi, liecina jaunākā bankas “Citadele” un SKDS veiktā uzņēmēju aptauja “Citadele Index”.

Nodokļu samaksas un administrēšanas kārtību Latvijas uzņēmēji kopš pērnā gada septembra novērtējuši ar indeksu 7, kas beidzot ir pozitīvs vērtējums, salīdzinot ar iepriekšējos gados sniegto negatīvo novērtējumu. Savukārt uzņēmēju vērtējums par nodokļu likmēm neuzlabojas, arvien tās vērtējot pārliecinoši negatīvi ar indeksu -45.

“Domāju, ka pozitīvs novērtējums nodokļu administrēšanai primāri ir uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) reformas rezultāts. Jaunā samaksas kārtība atcēla UIN avansa maksājumus un palielināja uzņēmumu motivāciju uzrādīt patieso peļņu. Faktiski reformas rezultātā valsts uzņēmēju maciņos ir atgriezusi ap 400 miljoniem eiro gadā, ko iepriekš uzņēmēji avansā iemaksāja valsts budžetā, bet tagad to iespējams ieguldīt investīcijās uzņēmuma attīstībai,” uzskata bankas “Citadele” ekonomists Mārtiņš Āboliņš.

“Savukārt nodoklis tagad jāmaksā no reāli saņemtās peļņas. Tās neapšaubāmi ir uzņēmējdarbības attīstībai labvēlīgas izmaiņas. Zināma loma vērtējumā par nodokļu administrēšanu varētu būt arī tam, ka pēdējos gados ir strādāts pie uzņēmēju un VID sadarbības uzlabošanas, piemēram, ieviešot “konsultē vispirms” principu, kā arī paplašināts reversā PVN lietojums.”

Pētījums “Citadele Index” liecina, ka nodokļu samaksas un administrēšanas kārtību vairums jeb 57% uzņēmēju novērtējuši kā drīzāk labu un 1% kā ļoti labu. Savukārt 27% uzņēmēju domā, ka nodokļu samaksas un administrēšanas kārtība ir drīzāk slikta, bet 10% – ļoti slikta. 5% uzņēmēju par šo jautājumu vērtējuma nebija.

Nodokļu likmes ilgstoši ir starp zemāk novērtētajiem ar uzņēmējdarbības vidi saistītajiem aspektiem. 54% uzņēmēju nodokļu likmes vērtē kā drīzāk sliktas un 26% – kā ļoti sliktas. Nodokļu likmes kā drīzāk labas novērtējuši 16% uzņēmēju, savukārt 4% atbildēja, ka grūti pateikt.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.