Menu
 

Arī šoziem trīs mēnešus būs zušu zvejas, makšķerēšanas un zemūdens medību liegums

  • Autors:  LETA
Foto - Zemkopības ministrija Foto - Zemkopības ministrija

Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes ūdeņos arī šogad novembrī un decembrī, kā arī 2020.gada janvārī būs zušu zvejas, makšķerēšanas un zemūdens medību liegums, liecina Zemkopības ministrijas paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Atbilstoši Zemkopības ministrijas lēmumam attiecīgajā laika periodā visi Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes ūdeņos nejauši noķertie zuši būs jāatlaiž dzīvi atpakaļ jūrā.

2017.gada 8.decembrī Eiropas Savienības Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē tika pieņemta deklarācija par Eiropas zuša atjaunošanās stiprināšanu, kas ir Eiropas Savienības dalībvalstu politiska apņemšanās rīkoties, lai nodrošinātu zušu krājumu stāvokļa uzlabošanu.

Atbilstoši regulai, ar kuru 2019.gadam nosaka konkrētu zivju krājumu un zivju krājumu grupu zvejas iespējas, kuras piemērojamas Eiropas Savienības ūdeņos, jebkāda specializēta un nejauša zušu zveja ir aizliegta ICES (International Council for the Exploration of the Sea) apgabalā esošajos Eiropas Savienības ūdeņos un iesāļūdeņos, piemēram, estuāros, piekrastes lagūnās un pārejas ūdeņos laika posmā, kas ilgst trīs mēnešus pēc kārtas un ko katra dalībvalsts nosaka laikā no 2019.gada 1.augusta līdz 2020.gada 29.februārim. Noteikto laika posmu dalībvalstīm ir jāpaziņo Eiropas Komisijai ne vēlāk kā 2019.gada 1.jūnijā.

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "Bior" ieteicis noteikt zušu zvejas aizlieguma laiku Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes ūdeņos no 2019.gada 1.novembra līdz 2020.gada 31.janvārim. Arī iepriekšējais zušu zvejas lieguma periods, pēc institūta rekomendācijām, tika noteikts no 2018.gada 1.novembra līdz 2019.gada 31.janvārim.

Attiecīgais laika posms izvēlēts, ņemot vērā institūta sniegtos datus par zušu nenozīmīgo piezveju jūras piekrastē rudens periodā, kad tiek veikta citu zivju sugu zveja un to, ka Latvijas jūras piekrastes ūdeņos vispār netiek veikta specializētā zušu zveja. Tāpat ņemts vērā apstāklis, ka arī citas Baltijas jūras reģiona valstis zušu zvejas lieguma periodu noteica no 2018.gada 1.novembra līdz 2019.gada 31.janvārim, kas nodrošināja ar pārējām Baltijas jūras piekrastes valstīm saskaņotu zušu ieguves lieguma periodu, kas tostarp sniedza iespējas labākai zušu ieguves kontrolei un to piedāvājuma tirgū uzraudzībai visā Baltijas jūras reģionā, skaidro ministrijā.

Izvēlēto zušu zvejas, makšķerēšanas un zemūdens medību lieguma periodu Zemkopības ministrija saskaņojusi ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju.

Zemkopības ministrija, pamatojoties uz Eiropas Savienības tiesību aktu prasībām, kā arī zinātniskajām vai Dabas aizsardzības pārvaldes rekomendācijām, pēc saskaņošanas ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju var noteikt zvejas, makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību tiesību izmantošanu regulējošus pasākumus uz konkrētu laiku, ierobežot vai pilnīgi apturēt šo tiesību izmantošanu atsevišķos ūdeņos vai to daļā un ierosināt, lai ūdeņos un tauvas joslā tiek pārtraukta tāda darbība, kas negatīvi ietekmē ūdeņu hidroloģisko režīmu, piesārņo ūdeņus vai tauvas joslu, maina ūdens līmeni ūdenstilpē vai rada citus zivju resursiem nelabvēlīgus apstākļus, kā arī noteikt zivju un vēžu ieguvi regulējošus un limitējošus pasākumus ūdeņos vai to daļā, kur tiek veikta zveja zivju atražošanas valsts iepirkuma vajadzībām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.