Menu
 

Vidējais patēriņa cenu līmenis gada laikā palielinājās par 3,3 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Patēriņa grupu ietekme uz kopējo patēriņa cenu indeksu mēneša laikā (procentpunktus). Dati – CSP Patēriņa grupu ietekme uz kopējo patēriņa cenu indeksu mēneša laikā (procentpunktus). Dati – CSP

2019.gada maijā, salīdzinot ar 2018. gada maiju, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 3,3 %, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Precēm cenas pieauga par 3,4 % un pakalpojumiem – par 3,1 %.

Salīdzinot ar 2015. gadu, patēriņa cenas 2019. gada maijā bija par 9,3 % augstākas. Precēm cenas pieauga par 8,5 %, bet pakalpojumiem – par 11,6 %.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2019. gada maijā, salīdzinot ar 2018.gada maiju, bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 4,3 %. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija dārzeņiem (+19,0 %). Gada laikā cenas pieauga arī maizei (+9,7 %), konditorejas izstrādājumiem (+5,1 %), miltiem un citiem graudaugiem (+13,2 %). Cenas palielinājās cūkgaļai (+7,1 %), sieram un biezpienam (+4,1 %), gaļas izstrādājumiem (+9,2 %), šokolādei (+8,2 %), augļu un dārzeņu sulām (+7,3 %), žāvētiem augļiem un riekstiem (+11,4 %). Savukārt lētāki kļuva svaigi augļi 
(-5,9 %), kafija (-3,4 %).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis palielinājās par 4,6 %. Alkoholisko dzērienu cenas pieauga par 3,7 %, ko galvenokārt ietekmēja alus un stipro alkoholisko dzērienu cenu pieaugums. Tabakas izstrādājumu cenas kāpa vidēji par 6,2 %.

Gada laikā ar mājokli saistītās preces un pakalpojumi sadārdzinājās par 5,1 %. Dārgāka kļuva elektroenerģija, dabasgāze, ūdensapgāde, atkritumu savākšana, mājokļa īres maksa, cietais kurināmais. Vidējais cenu līmenis samazinājās siltumenerģijai.

Ar transportu saistīto preču un pakalpojumu grupā būtiskākā ietekme uz cenu kāpumu bija degvielai (+7,0 %). Dīzeļdegviela sadārdzinājās par 7,4 %, benzīns – par 5,5 % un auto gāze – par 13,6 %. Cenas palielinājās personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, pasažieru aviopārvadājumiem.

Atpūtas un kultūras grupā vidējais cenu līmenis pieauga par 3,2 %, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums barībai lolojumdzīvniekiem, televīzijas abonēšanas maksai un ziediem.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumu cenas pieauga par 4,7 %. Cenu pieaugumu galvenokārt noteica ēdināšanas pakalpojumi, kuriem vidējais cenu līmenis palielinājās par 4,5 %.

Būtiska ietekme uz cenu kāpumu gada laikā bija arī telekomunikāciju pakalpojumiem, zobārstniecības pakalpojumiem, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem. Savukārt vidējais cenu līmenis samazinājās autotransportlīdzekļu apdrošināšanai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.