Menu
 

"Politiskā spiediena dēļ" atkāpusies Nemiro izraudzītā "Latvenergo" pagaidu padome

  • Autors:  LETA
Foto no arhīva Foto no arhīva

Pirmdien atkāpusies ekonomikas ministra Ralfa Nemiro (KPV LV) ieceltā AS "Latvenergo" pagaidu padome.

Kā paziņojumā masu medijiem informē "Latvenergo" padomes priekšsēdētājs Pāvels Rebenoks, viņš ir informējis ekonomikas ministru Ralfu Nemiro (KPV LV) par visu padomes locekļu lēmumu atkāpties no amata, "jo neredz iespēju pilnvērtīgi pildīt funkcijas esošā politiskā spiediena dēļ".

"Padome norāda, ka pēc vairāku politiķu publiskajiem paziņojumiem tā kļuvusi par "neērtu padomi" un neredz iespēju pildīt akcionāra – Latvijas valsts – doto uzdevumu par elektrības rēķinu samazināšanu iedzīvotājiem un uzņēmējiem, kas bija viens no galvenajiem iemesliem iepriekšējās padomes atcelšanai," teikts Rebenoka paziņojumā, "pagaidu padome apzinās, ka tās lēmums par atkāpšanos var ietekmēt uzsākto elektrības rēķinu samazināšanas gaitu, kā arī "Latvenergo" koncerna pilnvērtīgu lēmumu pieņemšanu līdz tiks nodrošināta pastāvīgās padomes iecelšana. Tomēr esošajā politiski nokaitētajā gaisotnē tā neredz citas iespējas, kā atkāpties."

"Uzskatām, ka nav pamatoti pārmetumi padomei par politisko angažētību, jo tajā darbojās savas jomas eksperti un daļa no tiem jau līdz šim piedalījās Ekonomikas ministrijas izveidotajā darba grupā par elektrības rēķinu samazināšanu, un to iecelšana padomē ir iesāktā darba turpinājums," paziņojumā turpina Rebenoks. Viņš padomes vārdā pateicas Nemiro "par izrādīto uzticēšanos", "partijai "KPV LV" – par pausto atbalstu, kā arī augstu vērtē partijas "Jaunā konservatīvā partija" un nacionālās apvienības "Visu Latvijai"–"Tēvzemei un brīvībai/LNNK" iesaisti jautājumā par elektrības rēķinu samazināšanu iedzīvotājiem un uzņēmējiem".

Nemiro intervijā telekanālam LNT pastāstīja, ka pirmdienas rītā pagaidu padomes priekšsēdētājs informējis viņu, ka visa pagaidu padome saistībā ar politisko un sabiedrības spiedienu nolēmusi atkāpties. Tādējādi par "Latvenergo" padomes pienākumu izpildītāju kļūs Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ēriks Eglītis, kas ir akcionāra pārstāvis.

Nemiro arī stāstīja, ka jau pēc "Latvenergo" iepriekšējās padomes atlaišanas ir uzsākts konkurss uz jaunu padomi. Šobrīd tiek izstrādāts konkursa nolikums. Ministrs prognozēja, ka konkurss varētu aizņemt pāris mēnešus, līdz tiktu iecelta jauna "Latvenergo" padome.

LETA jau vēstīja, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pagājušās nedēļas sākumā izdeva rezolūciju, kurā ekonomikas ministrs tika aicināts līdz nedēļas beigām skaidrot lēmumu atsaukt "Latvenergo" padomi un pagaidu padomes iecelšanu. Ekonomikas ministrs pagājušo piektdien Ministru prezidentam sniedzis skaidrojumu par neapmierinātību ar iepriekšējās "Latvenergo" padomes darbu, kā rezultātā tā tika atsaukta, aģentūrai LETA pastāstīja Nemiro pārstāve Beata Jonite.

Viņa informēja, ka Nemiro tikās ar Ministru prezidentu, izskaidrojot iemeslus saistībā ar "Latvenergo" padomes atsaukšanu, Ekonomikas ministrijas veikto dienesta ziņojumu par padomes darbības izvērtējumu, kā arī pagaidu padomes iecelšanu. Ziņojuma detaļas gan netiek atklātas. "Dienas laikā tiks izsūtīts arī paskaidrojuma ziņojums premjeram, kurā secināts par padomes neapmierinošo sniegumu, nepārliecinošo un neaktīvo darbu saistībā ar sadales tarifu mazināšanu, kā arī par OECD labās prakses pārvaldības principu neievērošanu, ņemot vērā, ka iepriekšējā padome nebija apolitiska," stāstīja Jonite.

Viņa uzsvēra, ka ministrs nav mainījis savu pārliecību, ka, atsaucot iepriekšējo "Latvenergo" padomi, viņš rīkojies tiesiski, sabiedrības interesēs un pēc labākās sirdsapziņas, lai ievērotu valsts kapitālsabiedrību labas pārvaldības principus.

Jau ziņots, ka Ekonomikas ministrija šogad 19. jūnijā kā kapitāldaļu turētāja atlaida "Latvenergo" padomi un tās vietā tika iecelta pagaidu padome. No atsevišķiem koalīcijas politiķiem izskanējusi kritika saistībā ar pagaidu padomes locekļu iecelšanas veidu un atbilstību amatam.

Atlaistajā padomē kopš 2016. gada darbojās bijušais ''DNB bankas'' vadītājs Latvijā Andris Ozoliņš, Latvijas nacionālās aviokompānijas ''airBaltic'' valdes loceklis, Slovākijas pilsonis Martins Sedlackis, Ekonomikas ministrijas bijušais valsts sekretāra vietnieks un lidostas ''Rīga'' bijušais valdes priekšsēdētājs Andris Liepiņš, Finanšu nozares asociācijas (iepriekš – Latvijas Komercbanku asociācija) bijušais prezidents un AS ''Valsts nekustamie īpašumi'' padomes loceklis Mārtiņš Bičevskis, kā arī bijusī ''RB Rail'' valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa.

Atlaistās padomes vietā iecelta pagaidu padome, kuras priekšsēdētājs ir Pāvels Rebenoks, bet padomes priekšsēdētāja vietnieks ir "Rigensis Bank" valdes loceklis Renārs Degro. Tāpat "Latvenergo" padomē iecelta Inese Kublicka, Artūrs Šnoriņš un Kristaps Stepanovs.

Paziņojot par padomes atlaišanu, Nemiro pateicās līdzšinējai padomei, vienlaikus norādot, ka vēlētos, lai kompānijas padome darbotos aktīvāk un efektīvāk, kā arī straujāk risinātu jautājumu par elektroenerģijas sadales tarifa mazināšanu.

"Latvenergo" ir valsts kapitālsabiedrība, kuras akciju turētāja ir Ekonomikas ministrija. Akcionāra intereses pārstāv Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ēriks Eglītis. "Latvenergo" koncerna mātesuzņēmuma auditētais apgrozījums pagājušā gadā bija 435,199 miljoni eiro, kas ir par 12,7% mazāk nekā 2017. gadā, bet kompānijas peļņa pieauga par 41% un bija 212,733 miljoni eiro. Savukārt "Latvenergo" koncerns pērn strādāja ar 878,008 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 5,1% mazāk nekā 2017. gadā, bet koncerna peļņa saruka 4,2 reizes un bija 75,955 miljoni eiro.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, dabasgāzes tirdzniecību, elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu un pārvades aktīvu nomu. "Latvenergo" obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.