Menu
 

Būvniecības informācijas sistēmas pilnveidošanas otrajai kārtai paredzēti 3,075 miljoni eiro

  • Autors:  LETA
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Būvniecības informācijas sistēmas (BIS) pilnveidošanas otrajai kārtai paredzēti 3,075 miljoni eiro, otrdien lēma valdība. Tāpat valdības rīkojums paredz Centrālajai finanšu un līgumu aģentūrai (CFLA) uzaicināt Būvniecības valsts kontroles biroju (BVKB) iesniegt projekta iesniegumu Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda 2014.–2020.gada plānošanas perioda līdzfinansējuma saņemšanai.

BIS attīstības otrā kārta paredzēta, lai nodrošinātu BIS pilnveidošanu, ieskaitot procesu optimizācijas un automatizācijas turpināšanu (gan būvniecības ieceres iesniegšanas, saskaņošanas, būvniecības procesa kontroles, nodošanas un ekspluatācijas stadijām sistēmā) administratīvā sloga ietekmes mazināšanas veicināšanai, automatizēta analītisku lēmumu pieņemšanas rīka (aģenta) izveidi un sistēmas uzlabošanu tādā mērā, lai tā kalpotu par vienotu platformu jebkuras būves dzīvescikla pārvaldībai no būvniecības ieceres līdz ekspluatācijas beigām, kā arī liktu stabilu pamatu BIM (building information modeling – "būves informācijas modelēšana") procesu ieviešanai Latvijā un nodrošinātu nepieciešamo platformu no valsts informācijas sistēmas puses.

Ministru kabineta rīkojums paredz turpmāko trīs gadu laikā gan papildināt un pilnveidot jau šobrīd www.bis.gov.lv pieejamos risinājumus, gan arī veidot jaunus. Plānots, ka tiks radīta jauna būvju lēmumu skaņošanas un pieņemšanas funkcionalitāte, nodrošinātas iepriekš nebijušas iespējas elektroniskās darba laika uzskaites datu izmantošanai būvuzraudzībā, izstrādāta BIS mobilo iekārtu lietotne un ieviesti citi būtiski jauninājumi. Tāpat tiks pilnveidots būvniecības ieceres iesniegšanas un saskaņošanas process, risku vadība uzraudzības procesa ietvaros, kā arī apziņošanas un informēšanas process.

Projekts tiks īstenots kā BIS attīstības otrā kārta, kas tiks līdzfinansēta no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem. Projekta kopējais finansējums ir 3,075 miljoni eiro, no kuriem ERAF finansējums ir 2,614 miljoni eiro un nacionālais līdzfinansējums – 0,461 miljons eiro.

BIS attīstības pirmās kārtas ietvaros ir radīta iespēja, kas nodrošina būvniecības ieceres elektronisku iesniegšanu, ko jau izmantojuši vairāki projektētāji un ieceres iesniedzēji. BIS izveidota uz lietotāju vajadzībām balstīta darba vide, izveidojot speciālas darba plūsmas ieceres iesniedzējam, projektētājam, būvvaldēm, kontrolējošām institūcijām un tehnisko noteikumu izdevējiem. Tāpat radīta iespēja nodrošināt piekļuvi pārējiem būvniecības procesa dalībniekiem un visām ar būvniecības lietu saistītajām personām – tas nepieciešams, lai visiem būtu vienota darba vide un vienuviet pieejami dokumenti.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Edmunds Valantis valdības sēdē informēja, ka BIS unikālo lietotāju skaits ir sasniedzis vairāk nekā 20 000, bet BIS ierosināto būvniecības lietu skaits pārsniedzis 80 000. Šā gada pirmajā pusgadā abi šie rādītāji auguši par 19%.

No 2020. gada 1. janvāra BIS lietošana būs obligāta, kā to paredz Būvniecības likums. Pēc projekta pabeigšanas projekta uzturēšanas izmaksas valdība noteica ne vairāk kā 100 223 eiro gadā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.