Menu
 

Turaidas muzejrezervātā atklās izstādi "Gaismas ceļā. Baltijas ceļam – 30"

  • Autors:  Anda Skuja, Turaidas muzejrezervāta direktores vietniece komunikācijas darbā
Foto: Pēteris Šķiņķis Foto: Pēteris Šķiņķis

Atzīmējot akcijas "Baltijas ceļš" trīsdesmito gadadienu, Turaidas muzejrezervātā 23. augustā plkst. 15.00 tiks atklāta izstāde "Gaismas ceļā. Baltijas ceļam – 30". Izstādes atklāšanā pārdomās par atmodas laika notikumiem, Baltijas ceļa nozīmi, zināmo un nezināmo neatkarības atgūšanas procesā un sajūtām šobrīd dalīsies vēsturnieki – Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne, LU Latvijas Vēstures institūta direktors Guntis Zemītis un Vidzemes augstskolas rektors Gatis Krūmiņš, kā arī akcijas "Baltijas ceļš" dalībnieki.

Anna Jurkāne: "Izstāde "Gaismas ceļā. Baltijas ceļam – 30" vēsta par norisēm un notikumiem no 20. gadsimta 80. gadu sākuma līdz akcijas "Baltijas ceļš" notikumam 1989. gada 23. augustā, kas veidoja mūsu pārmaiņu ceļu Latvijā, Turaidā un Siguldā. Trīsdesmit gadi vēsturē un tās izpētes darbā ir dokumentu un liecību uzkrāšanas laiks. Tas ir laiks, kad iezīmējas kāda notikuma rezultātu sekas un sākas tā izvērtēšana. Akcijas "Baltijas ceļš" nozīmīgums vēsturē atklāsies pēc pilnīgas dokumentu publicēšanas par 80. gadu beigu un 90. gadu sākumu arī starptautisko notikumu kontekstā.

Laiks iet savu gaitu, un vēstures rats turpina griezties, izgaismojot, kas bija un kas ir kas. Tomēr vienotības brīdis ar rokās sadošanos bija unikāla Baltijas tautu spēka, sāpju un prieka apmirdzēts."

Izstādes atklāšanā aicināts piedalīties ikviens interesents. Izstāde būs atvērta līdz 29. decembrim.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.