Menu
 

Par Gada operas mākslinieci atzīta Sonora Vaice, par Gada baleta solisti – Annija Kopštāle

  • Autors:  LETA
Operdziedātāja Sonora Vaice. Foto: Jānis Deinats Operdziedātāja Sonora Vaice. Foto: Jānis Deinats

18. augustā Latvijas Nacionālās operas fonda "Gada balvas operai 2018" pasniegšanas ceremonijā par labāko operas mākslinieci atzīta Sonora Vaice, bet par labāko baleta solisti – Annija Kopštāle, aģentūru LETA informēja Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) pārstāve Irbe Treile.

Soprāna Vaices repertuāru LNOB aizvadītajā sezonā papildināja divas lomas – Čo-čo-sana operā "Madama Butterfly" un Džizelda operā "Burvestība". Viņas balsi un aktierspēli var baudīt arī tādās lomās kā Violeta operā "Traviata", Margarita operā "Fausts", Rozalinde operetē "Sikspārnis" un citās. Vaice ir vairāku starptautisku konkursu laureāte.

Kā pastāstīja Treile, Vaice absolvējusi Ludmilas Braunas vokālo klasi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Vaice dziedājusi Sidnejas operas festivālā, Štutgartes pilsētas teātrī, Drēzdenes Zempera operā, Klāgenfurtes Valsts teātrī, Dalhallas operas festivālā Zviedrijā, Krievijas Lielajā akadēmiskajā teātrī Maskavā, Igaunijas Nacionālajā operā un citviet. Jau vairākus gadus Sonora Vaice regulāri viesojas Ķīnas lielākajos opernamos, kur dzied Violetu operā "Traviata” un Mikaēlu operā "Karmena".

Savukārt Annijas Kopštāles sniegums pagājušajā sezonā, atveidojot Medoru "Korsārā", Milēdiju "Trīs musketieros", Rositu "Donā Kihotā", dejotāju Zaļajā pasakā "(Ne)stāsti man pasakas", Feju Karabosu "Apburtajā princesē", Solveigu "Pērā Gintā" un citās lomas, novērtēts ar Gada baleta solistes titulu.

Kopštāles sniegumu augsti novērtējušas un ar medaļām godalgojušas arī daudzu starptautisku konkursu žūrijas Korejā, Ķīnā, Turcijā, Dienvidāfrikā, Latvijā, Zviedrijā un citur. LNOB dejotājiem soliste pievienojās 2011. gadā, pēc Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas absolvēšanas.


Baleta soliste Annija Kopštāle.

Latvijas Nacionālās operas fonda "Gada balvas operai 2018" pasniegšanas ceremonijā balvas pasniedza sešās kategorijās: Gada operas soliste, Gada baleta soliste, Gada orķestra mūziķi, Mūža balva par ieguldīto darbu tehniski administratīvajā darbā, Balva par ilgstošu un panākumiem bagātu darbu, Balva par ilgstošu un izcilu darbu mākslinieciskajā jomā.

Balvu par mūža ieguldījumu administratīvi tehniskajā jomā saņēma Raimonda Zaice, kura LNOB strādā jau 45 gadus. Pēc Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas absolvēšanas viņa divdesmit gadus bija Latvijas Nacionālā baleta māksliniece, bet kopš 1994. gada vada Kostīmu uzglabāšanas un ģērbšanas daļas Sieviešu kostīmu nodaļu.

Balvu par ilgstošu un izcilu darbu mākslinieciskajā jomā saņēma Normunds Zariņš, kurš no 1980. gada līdz 2007. gadam bijis LNOB solists – spilgts raksturlomu dejotājs, pastāstīja Treile. Kopš 2007. gada Normunda Zariņa pārziņā ir LNOB plašā mīmistu saime. Zariņš joprojām interpretē kolorītas epizodiskās lomas baletos "Pie zilās Donavas", "Antonija #Silmači", "Dons Kihots" un citās.

Savukārt balvu par ilgstošu un panākumiem bagātu darbu saņēma Andris Pujāts. Viņš ar LNOB kori ir cieši saistīts jau divdesmit piecus gadus: kopš 1994. gada viņš ir LNOB kora vokālists, bet kopš 1997. gada – arī kormeistars un inspektors.

Par Gada orķestra mūziķiem atzīta LNOB otro vijoļu grupa. Ilggadējās koncertmeistares Daces Rīdiņas vadībā otrās vijoles kļuvušas par orķestra grupu, kuras mākslinieciskais sniegums garantē stabili augstu muzikālo kvalitāti, pavēstīja Treile. Daci Rīdiņu koncertmeistara amatā pagājušajā sezonā nomainīja Otto Trapāns, viņa vadībā otro vijoļu grupā spēlē Maija Siliņa, Laila Lakstīgala, Biruta Vaivode, Kristīna Zeltkalne-Voika, Gunta Redberga, Edīte Markova, Kristīne Bergmane, Dina Ozoliņa, Laura Jefimova, Gunta Jankovska, Inga Tomsone un Jekaterina Rosuščana.

Latvijas Nacionālās operas fonda "Gada balva operai" turpina tradīciju katras sezonas sākumā apbalvot iepriekšējās sezonas labākos operas un baleta māksliniekus, kā arī aizskatuves cilvēkus, kuru darbs operas ikdienā ir tikpat nozīmīgs, aģentūrai LETA pastāstīja Treile.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.