Menu
 

Rekonstruētajā Olaines Vēstures un mākslas muzejā būs aplūkojamas piecas modernas ekspozīcijas Apriņķis.lv

  • Autors:  Samanta Anna Priedīte, Olaines Vēstures un mākslas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste
Foto - Olaines Vēstures un mākslas muzejs Foto - Olaines Vēstures un mākslas muzejs

Olaines Vēstures un mākslas muzejs uz rekonstrukcijas laiku ir slēgts kopš 2019. gada janvāra. Šobrīd muzejs pošas uz atklāšanas svinībām 29. novembrī, kad kopā ar pašvaldības pārstāvjiem, sadarbības partneriem un medijiem svinīgā pasākumā tiks griezta lente, bet apmeklētājiem muzejs durvis vērs vaļā jau sākot ar 5. decembri jaunajā adresē – Jelgavas ielā 9.

2019.gads muzejam ir bijis lielu pārmaiņu gads. Gads sācies ar pārcelšanos uz jaunām telpām, ekspozīciju un zinātnisko plānu izstrādi, kā arī dizaina risinājuma projekta izstrādi, kas tapis sadarbojoties ar SIA "Inra dizains". Dizaina risinājumu no rasējumiem un idejām ekspozīcijās un audiovizuālos materiālos pārvērtuši SIA "LowTech", SIA "Story Hub" un SIA "Solavi".

Rekonstruētajā muzejā būs aplūkojamas piecas modernas ekspozīcijas, kuru galvenais vadmotīvs ir kūdras purvs, kas Olaines novada teritorijā pastāvējis no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām, kā arī dažādos laika periodos ietekmējis teritorijā notiekošos procesus un notikumu attīstību.

Pirmajā ekspozīcijā "Kūdras purvu veidošanās" būs iespēja iepazīt tūkstošiem gadus seno kūdras purvu veidošanos – aplūkot dažādus kūdras slāņus, kā arī noskatīties īpaši sagatavotu audiovizuālo materiālu par purva veidošanos.

Olaines novada galvenajā ekspozīcijā būs aplūkojami priekšmeti sākot no 3. g. t. p.m.ē. seniem laikiem līdz 20. gs 40. gadiem. Ekspozīcija vedīs apmeklētājus cauri laiku laikiem – Poļu-zviedru karam, Zviedru laikiem, Krievijas guberņai, Napoleona karam, Pirmajam pasaules karam, Starpkaru periodam un citiem notikumiem, kas norisinājušies Olaines novada teritorijā. Tāpat ekspozīcijā varēs iepazīt vairākas novada attīstībā nozīmīgas personības un ēkas.

Trešā ekspozīcija sāksies ar notikumu, kas Olaines teritorijas attīstībā atšķīrusi pavisam jaunu lappusi – kūdras ieguves pirmsākumi 1939. gadā. Šajā ekspozīcijā būs aplūkojami gan dažādi kūdras ieguves mašīnu modeļi, gan audio vizuāls materiāls par kūdras ieguves attīstību. Šo laika periodu ietekmējuši arī vairāki vēsturiski notikumi – Otrais pasaules karš, iedzīvotāju izsūtīšana, par kuru stāstīs šī ekspozīcija.

Īpaši aizraujoša gan mazākiem, gan lielākiem apmeklētājiem būs ekspozīcija "Laboratorija", kas apmeklētājus ievedīs Olaines pilsētai tik raksturīgajā "Ķīmijas un rūpnīcu pasaulē". Domājot par šo ekspozīciju un nepieciešamību atrast kopsaucēju visām četrām rūpnīcām, tika secināts, ka katras rūpnīcas pirmsākums ir tieši laboratorija. Šeit būs iespējams vairāk iepazīt Mendeļejeva tabulu, izzināt četru lielo rūpnīcu (Ķīmisko reaktīvu rūpnīcu "Biolar", "Olainfarm", "Līmes rūpnīcu" un "Plastmasu pārstrādes rūpnīcu") vēsturi gan no sociālā, gan rūpnieciskā aspekta. Laboratorijā apmeklētājiem būs iespēja iejusties ķīmiķa lomā un izspēlēt spēli, kas būs unikāla ar tajā izmatotajiem 3D risinājumiem.

Noslēdzošā ekspozīcija – "Andris Rumpēteris. Māksla. Istaba." iepazīstinās muzeja apmeklētājus ar vienu no savdabīgākajiem māksliniekiem, kas dzīvojis Olainē un strādājis Plastmasu pārstrādāšanas rūpnīcā.

Muzejā būs aplūkojama arī moderna izstāžu zāle un atklātā krātuve, kurā turpmāk varēs ielūkoties ikviens muzeja apmeklētājs.

Jau 29. decembrī sadarbības partneri tiks aicināti uz svinīgo lentas griešanu, bet apmeklētājiem muzejs būs vaļā no 5.decembra.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.