Menu
 

Vienpadsmit koncertos Dzintaru koncertzālē izskanēs piektais Ziemassvētku festivāls

  • Autors:  Apriņķis.lv
26.decembrī Dzintaru koncertzālē pēc ilgāka pārtraukuma tiks izrādīts skatītāju iemīļotais koncertuzvedums “Pasakas par ziediem”, kurā Annas Sakses pasakas mūzikā ir ietērpis Valts Pūce. Foto - publicitātes 26.decembrī Dzintaru koncertzālē pēc ilgāka pārtraukuma tiks izrādīts skatītāju iemīļotais koncertuzvedums “Pasakas par ziediem”, kurā Annas Sakses pasakas mūzikā ir ietērpis Valts Pūce. Foto - publicitātes

No 13. decembra līdz 7. janvārim jau piekto gadu atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē norisināsies krāšņākais ziemas muzikālais notikums – Ziemassvētku festivāls. Vienpadsmit muzikāli daudzveidīgos koncertos būs iespēja baudīt dažādu tautu skaistākās ziemassvētku melodijas, gregoriskos un viduslaiku dziedājumus, klasiskās mūzikas pērles, kā arī latviešu un ārzemju komponistu skaņdarbus.

Kā pavēstīja Dzintaru koncertzāles sabiedrisko attiecību speciālists Mārtiņš Pučka, paredzētas tikšanās ar Rīgas Doma zēnu kori, operdziedātājām Ingu Kalnu un Elīnu Šimku, Ziemassvētku “Brīnumskapi”, komponistu Raimondu Tigulu, dziedātāju Zigfrīdu Muktupāvelu, Latvijas Radio kori, senās mūzikas ansambli “Hortus Musicus”, kamerorķestri “Sinfonietta Riga”, jaunajiem vijoļspēles talantiem Kristīni Balanas un Daniilu Bulajevu, Latvijas Radio bigbendu, vokālo grupu “Framest”, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un daudziem citiem māksliniekiem.


Ziemassvētku festivālu atklāšanas koncertā, 13. decembrī, Dzintaru koncertzālē izskanēs majestātiskā Georga Frīdriha Hendeļa oratorija “Mesija”. Pasaules opernamos pazīstamais latviešu soprāns Inga Kalna kopā ar “Sinfonietta Rīga”, Latvijas Radio kori un izcilu solistu ansambli no Nīderlandes, Lielbritānijas un Vācijas atskaņos ikonisko Ziemassvētku skaņdarbu, kura “Aleluja” pazīstama ikvienam klasiskās mūzikas cienītājam. Pie diriģenta pults – pasaulslavenais baroka mūzikas meistars Frīders Berniuss. 14. decembrī šo skaņdarbu būs iespējams baudīt arī Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars”.

14.decembrī Dzintaru koncertzālē uz koncertu “Zvaigžņotā ziemas naktī” aicinās komponists Jānis Lūsēns, dziedātājs Zigfrīds Muktupāvels, operdziedātāja Elīna Šimkus, ērģelnieks Aigars Reinis, klavesīniste Veronika Rinkule un akordeonists Artūrs Noviks. Koncertā vienkopus skanēs komponista Jāņa Lūsēna dziesmas, kas tapušas gan studiju laikā, gan pēdējos gados. Dziesmu pamatā ir latviešu dzejas klasiķu Viļa Plūdoņa, Kārļa Skalbes, Friča Bārdas, Ojāra Vācieša, Leona Brieža teksti, kas, savijoties ar J. Lūsēna melodiju skaistumu, uzbur gaišas un sirsnīgas noskaņas.

20.decembrī uz ziemīgu džeza koncertu aicinās Latvijas Radio bigbends un vokālā grupa “Framest”. Viņu izpildījumā baudīsim krāšņākos Leonarda Bernsteina, Džordža Gēršvina, Raimonda Paula un Jāņa Ķirša skaņdarbus, kā arī populāras Ziemassvētku džeza melodijas.

21.decembrī Dzintaru koncertzāles Ziemassvētku festivālā tiksies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Andra Pogas vadībā un jaunais vijoļmūzikas spīdeklis – Daniils Bulajevs. Viņu izpildījumā baudīsim Antonio Vivaldi “Ziemu” no slavenā koncertu cikla “Gadalaiki”, argentīniešu komponista Astora Pjacollas ciklu “Četri gadalaiki Buenosairesā”, Riharda Vāgnera mūzikas suģestiju liriskajā gleznojumā “Zigfrīda idille”, kā arī Morisa Ravēla temperamentīgajā rapsodijā “Čigāniete”, atklājot vijoles mākslinieciskās iespējas gan instrumentāli smalkos, gan temperamentīgos skaņdarbos. Daniils Bulajevs koncertā spēlēs 18. gadsimtā Neapolē darinātu vijoli, ko viņa lietošanā nodevis fonds “Florian Leonhard Fine Violins”.


22.decembrī uz programmu “Ziemassvētki Venēcijā” aicinās festivāla īpašie viesi – senās mūzikas ansamblis “Hortus Musicus”. Pastāvīgajā īso harmoniju atkārtojumā slēpjas liels spēks un maģija, apburot un savaldzinot klausītājus. To sapratuši visu laiku komponisti līdz pat roka un blūza māksliniekiem. “Hortus Musicus” pirmo koncertu sniedza 1972. gadā, kļūstot par vecāko pastāvīgi spēlējošo šā žanra ansambli Austrumeiropā un vienu no ilggadīgākajiem pasaulē. “Hortus Musicus” mūziķus vislabāk raksturo no klišejām brīva un radoša attieksme pret mūziku, kas ir ļoti tāla no mūsdienām radīšanas laika, bet ne satura ziņā. Mūziķi nenostājas opozīcijā tā dēvētajai autentiskā atskaņojuma praksei, taču šāda vēsturiska muzicēšana nekad nav bijusi grupas darbības pašmērķīgs nolūks. Tādēļ “Hortus Musicus” koncerti un ieraksti skan dzirkstīgi, saprotami un iespaidīgi – tā ir dzīvīga mūsdienu cilvēku muzicēšana.

26.decembrī Dzintaru koncertzālē pēc ilgāka pārtraukuma tiks izrādīts skatītāju iemīļotais koncertuzvedums “Pasakas par ziediem”, kurā Annas Sakses pasakas mūzikā ir ietērpis Valts Pūce. Iestudējumā atdzimusi savulaik tik iemīļotā Annas Sakses grāmata “Pasakas par ziediem”. Tie ir liriski un silta humora pilni stāsti par puķu laimīgajiem un traģiskajiem likteņiem ar fantastikas pilniem notikumiem, kur iezogas arī pa kādai baisai epizodei. Aktiera Gundara Āboliņa meistarība izplaucē visu ziedu krāšņumu un atklāj cilvēciskās jūtas, kuras skatītājs atpazīst un izdzīvo no smiekliem līdz asarām. Valta Pūces mūzika paspilgtina pasaku radīto emocionālo noskaņu, un komponistam veidojas jūtīga divspēle ar Ditu Krenbergu. Savukārt Pētera Apses fotogrāfijas uzbur ziedus neierastā tuvplānā.

27.decembrī Ziemassvētku festivālā Rīgas Doma zēna koris diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā atskaņos Raimonda Tigula vokālās kompozīcijas. Raimondam Tigulam piemīt īpaša spēja savā mūzikā radīt vakara un rītausmas noskaņas. Viņa mūzikā savdabīgi apvienojusies dvēseliski baltā latviskuma pasaules izjūta un meditatīvi laikmetīgs tvērums. Tajā dzirdama ietekme gan no minimālisma, tautas mūzikas pirmslāņiem un dabas vēsmām.

Koncertā skanēs komponista dziesmas, kas jau kļuvušas par hitiem klausītāju un dziedātāju vidū – “Dod, Dieviņi”, “Lec, saulīte”, daļas no iespaidīgās oratorijas “Jūras dziesmas”, ko Raimonds Tiguls komponēja Ventspils koncertzāles “Latvija” atklāšanai, dvēseliska skaistuma iekrāsotās kormūzikas miniatūras “Mēness skaita savas zvaigznes”, “Griezes dziesma”, atmosfēriskā kompozīcija “Moonlight sound design”, kas tiek dziedāta jau daudzviet pasaulē un ir izskanējusi pat slavenajā Kārnegī zālē Ņujorkā, kā arī citas Raimonda Tigula dziesmas.


28.decembrī uz diviem koncertiem “Brīnumskapis Ziemassvētkos” aicinās bērnu iemīļotie skatuves varoņi – Kaķītis Laķītis (Ingus Ulmanis, vokāls), Skolotājs Andris (Andris Sējāns, vokāls, klavieres), Malvīne (Karīna Tropa, vokāls), Deju skolotāja Kode (Egija Abaroviča, dejotāja), Tantiņš (Anrijs Grinbergs, sitaminstrumenti), Rasiņš (Roberts Rasa, basģitāra) un Komponists (Aigars Voitišķis, ģitāra). Viņi atskaņos klausītāju iemīļotās “Brīnumskapja” labākās dziesmas.

29.decembrī Dzintaru koncertzāles klausītājus uz kaislīgu deju, saulē sakarsušu smeldzi un robežas nepazīstošu dzīvesprieku aicinās trīs karstasinīgas mūziķes – Kristīne Balanas (vijole), Marlēna Keine (soprāns) un Agnese Egliņa (klavieres) koncertprogrammā “Spāņu un čigānu mūzika”. Koncertā klausītājiem būs iespēja iepazīt spāņu komponistus Fransisko Barbjeri, Fernando Obradoru, Hosē Serano, Ksavjeru Montsalvatgi un Ruperto Čapī, kā arī spāņu muzikālā teātra sarsuelas tradīciju.

Kanconās, romancē un dienvidnieku dzejas temperamentā iekrāsosies dzirkstošais un skanīgais Marlēnas Keines soprāns. Čigāniski virtuozais muzicēšanas spars un melodiska dziedājuma daiļums būs dzirdams jaunās un talantīgās Kristīnes Balanas vijoļspēlē. Vien spāņiem raksturīgie ritmi un harmonijas, kastaņešu sitieni un tamburīna šķindoņa skanēs klavierpavadījumā pianistes Agneses Egliņas meistarīgajā, smalkām niansēm bagātajā tēlojumā.

Jau par tradīciju kļuvis valsts kamerorķestra “Sinfonietta Riga” Vecgada koncerts 30. decembrī, šoreiz kopā ar vairāku prestižu Eiropas senās mūzikas konkursu laureātu, vijolnieku un kontrtenoru Dmitriju Siņkovski. Programmā – Johana Štrausa valši un Volfganga Amadeja Mocarta skaņdarbi.

Savukārt Ziemassvētku festivāla noslēgumā, 7. janvārī, Dzintaru koncertzālē jau tradicionāli baudīsim pārlaicīgās “Pareizticīgo lūgšanas un dziedājumus” balsu virtuozu – Latvijas Radio kora izpildījumā. Koncerta programmā – izcilā krievu skaņraža Pētera Čaikovska “Vakara lūgšanas” diriģenta Sigvarda Kļavas lasījumā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.