Menu
 

Latvijas Mākslas akadēmija Ikšķilē atjauno bijušā rektora Jāņa Kugas dzimtās mājas

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Ikšķilē, Daugavas senlejas nogāzē, atdzimst Latviešu skatuves glezniecības pamatlicēja, dekoratora un Mākslas akadēmijas bijušā rektora profesora Jāņa Kugas dzimtās mājas.

Latvijas Mākslas akadēmijas sabiedrisko attiecību vadītāja Laura Ozola pavēstīja, ka šogad AS “Būvuzņēmums “Restaurators”” ir pabeidzis Latvijas Mākslas akadēmijas īpašumā esošās ēkas rekonstrukcijas un restaurācijas darbu pirmo kārtu. Vispirms tika nostiprināti ēkas pamati, demontēta padomju gados pie fasādes uzceltā arhitektoniski nesaskaņotā piebūve un nekvalitatīvs 8 m augsts skurstenis, atjaunotas fasādes, veikta āra balkonu nostiprināšana, nomainīts jumts, īstenoti vides pieejamības uzlabošanas pasākumi – ēkā izbūvēts lifts, kas atvieglo iekļūšanu ēkā personām ar funkcionāliem traucējumiem un pārvietošanās grūtībām.

Būvdarbu laikā saglabājušos, taču neapmierinošā tehniskā stāvoklī esošo dolomīta mūra konstrukciju (reljefa atbalstsiena) nojauca un izbūvēja no jauna pēc vēsturiskajos attēlos redzamā parauga. Dabiskā reljefa atbalsta sienai izbūvēti pamati, kas iepriekš nebija, bet kas ir nepieciešami, lai nodrošinātu sienas stabilitāti ilgtermiņā.

Rekonstrukcijas darbu pirmās kārtas ietvaros ēkā tika uzsākta iekštelpu interjera restaurācija, jauna ūdensvada un kanalizācijas tīklu izbūve, veikts pieslēgums Ikšķiles centrālajam ūdensvada un kanalizācijas tīklam. Ierīkota jauna gāzes apkures sistēma un jauna elektroinstalācija sistēma. Saglabājot ēkas vēsturisko vizuālo izskatu, uzbūvēta piebūve, kas savienota ar rekonstruēto ēku. Jaunais ēkas plānojums veidots, gandrīz visām telpām paredzot vairākas funkcionālās izmantošanas iespējas, kas nodrošina lietderīgu telpu izmantojumu.

Lai gleznotāja un scenogrāfa J.Kugas dzimtā māja atgūtu vēsturisko izskatu un saturu, vietējas nozīmes arhitektūras pieminekļa (VKPAI Nr. 8232) restaurācijas projekts ir sadalīts trijās kārtās. Katru gadu tiek īstenots kāds posms visā lielajā projektā, ņemot vērā pieejamā finansējuma apjomu. Turpmākajos 2-3 gados ir plānots turpināt ēkas iekštelpu restaurāciju t.sk. veikt kosmētisko remontu mākslinieku darbnīcās un studijā, sanitārajās telpās, īstenot vēsturisko koka logu, durvju un parādes kāpņu restaurāciju, kā arī teritorijas labiekārtošana, veicot apgaismojuma un celiņu segumu izbūvi.

Tāpat plānots ierīkot zālienu, puķu un dzīvžoga stādījumus, izvietot soliņus, atkritumu tvertnes un novērošanas kameras. Daugavas senkrasta augšējā malā tiks atjaunota skatu terase ar pusaplī izkārtoto akmens mūra barjeru, kā arī plānoti vēl citi J.Kugas mājas teritorijas labiekārtošanas darbi.

Jānis Kuga dzimis 1878. gada 12. decembrī Ikšķiles novadā. Gleznojis ainavas, portretus, klusās dabas, altārgleznas un skatuves metus. Darinājis Ikšķiles baznīcas altārgleznu (1933), griestu gleznojumus Rīgas pilij. Jāņa Kugas darbs ir arī Latvijas Nacionālā teātra skatuves noformējums Latvijas neatkarības pasludināšanas aktam 1918.gada 18.novembrī.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.