Menu
 

Senās mūzikas ansamblis "Hortus Musicus" aicina uz koncertu Dzintaros

  • Autors:  Mārtiņš Pučka, Dzintaru koncertzāles sabiedrisko attiecību speciālists
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Jau piekto gadu atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē norisinās krāšņākais ziemas muzikālais notikums – Ziemassvētku festivāls. Sestdien, 22. Decembrī, plkst.17.00 uz īpašu koncertu “Ziemassvētki Venēcijā” aicinās festivāla īpašie viesi – ievērojamais senās mūzikas ansamblis “Hortus Musicus”.

Koncertam Dzintaru koncertzālē “Hortus Musicus” sarūpējuši īpašu senās mūzikas programmu, kas galvenokārt nākusi no Venēcijas. Skanēs emocionāli piesātinātie un daiļie Klaudio Monteverdi madrigāli, kas mūzikas vēsturē uzskatāmi par vienu no augstākajām vokālās mākslas virsotnēm. Itālis Arkandželo Korelli komponēja spožu instrumentālo mūziku un no viņa dzirdēsim eleganto sonāti “La Follia”, kuras pamatā ir strauja un virtuoza portugāļu deja. Džordžo Mainerio savā daiļradē apvienojis baznīcas mūzikas polifoniju ar laicīgās dzīves apliecinājumu, kas spilgti atklājas komponista deju kolekcijā “Il primo libro de balli”. Koncertā tiks atskaņotas arī daļas no viduslaiku poēmu krājuma “Carmina Burana”, ar kurām Karls Orfs 20. gadsimtā sakomponēja slaveno kantāti ar tādu pašu nosaukumu. “Carmina Burana” poēmās atklājas viduslaiku dzīves laicīgā puse – mīlas dziesmas, rindas, kas piesātinātas ar viduslaiku humoru, himniski pacilāti teksti, dzīru attēlojumi un mīlas dzeja. Skanēs arī viduslaiku deju izlase no Itālijas un Francijas – lieliska iespēja piedzīvot seno laiku dzīvesziņas apliecinājumu izcilā izpildījumā!

“Hortus Musicus” var uzskatīt par senāko joprojām koncertējošo senās mūzikas ansambli Austrumeiropā un par vienu no ilgāk strādājošajiem visā Eiropā, kuru 1972. gadā dibināja neordinārais vijolnieks un diriģents Andress Mustonens. Kolektīva programmās iekļauta mūzika no 8. līdz 20. gadsimtam: gregoriskie dziedājumi, viduslaiku liturģiskā drāma, himnas un motetes, flāmu skolas mūzika, 16. gadsimta polifonija, franču dziesmas, itāļu madrigāli, renesanses deju svītas no visas Eiropas, 17. un 18. gadsimta baroka sonātes, kā arī laicīgie un sakrālie opusi, 20. gadsimta skaņdarbi, kas nereti komponēti tieši “Hortus Musicus”.

Kopš ansambļa dibināšanas “Hortus Musicus” un Andress Mustonens pastāvīgi uzstājušies mūzikas festivālos Utrehtā, Malmē, koncertējuši Prāgā, Pēterburgā un Maskavā, Mocarta svētkos Šemnicā, Jaffas festivālā Izraēlā, Lufthansas Baroka festivālā Londonā, Skotu Agrīnās mūzikas festivālā Glāzgovā, Lokenhausas festivālā Austrijā, Kumo Kamermūzikas festivālā u. c. Šo gadu laikā Andress Mustonens un Hortus Musicus savu darbību iemūžinājuši 25 diskos.

No 13. decembra līdz 7. janvārim atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē norisinās krāšņākais ziemas muzikālais notikums – Ziemassvētku festivāls. Vienpadsmit muzikāli daudzveidīgos koncertos tiksimies ar Rīgas Doma zēnu kori, operdziedātājām Ingu Kalnu un Elīnu Šimku, Ziemassvētku “Brīnumskapi”, komponistu Raimondu Tigulu, dziedātāju Zigfrīdu Muktupāvelu, Latvijas Radio kori, senās mūzikas ansambli “Hortus Musicus”, kamerorķestri “Sinfonietta Riga”, jaunajiem vijoļspēles talantiem Kristīni Balanas un Daniilu Bulajevu, Latvijas Radio bigbendu, vokālo grupu “Framest”, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un daudziem citiem māksliniekiem. Viņu izpildījumā baudīsim dažādu tautu skaistākās ziemassvētku melodijas, gregoriskos un viduslaiku dziedājumus, klasiskās mūzikas pērles, kā arī latviešu un ārzemju komponistu skaņdarbus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.