Menu
 

No Elkas kalna līdz jūrai. Mitrā jaunākā grāmata Apriņķis.lv

  • Autors:  Ilze Ručevska
Foto - Ilze Ručevska Foto - Ilze Ručevska

Ceļojums ar stāstu. Ceļojums, kurš ir kā dzīve. Ar šādiem un līdzīgiem vārdiem varētu aprakstīt Māra Anša Mitrevica jeb Mitrā, kā viņu iesaukuši, jaunāko grāmatu “No Elkas kalna līdz jūrai”. Mājīgā atmosfērā un ar daudziem pateicības vārdiem ceļvedis-albums tika prezentēts Turaidā – Reiņa trasē.

Grāmatas atklāšanas svētki iesākās ar skanīgu dziesmu par jūru, kuru izpildīja Mitrevica kunga mazdēli, no kuriem vecākais, Maikls, arī ir reindžeris un piedalījies ekspedīcijās kopā ar vectēvu. Likās, ka dziesma visus klātesošos noskaņo uz pareizās nots, jo šī nebija parastas grāmatas atklāšana. Šis ir ceļvedis, kura tapšanā piedalījušies daudzi cilvēki, un viņi visi daļiņu no sevis tajā arī ir atstājuši, ļaujot mums uzzināt vairāk par skaisto upi Gauju un tās daudzajiem noslēpumiem. Vakara gaitā neizpalika stāsti par grāmatas tapšanu, jautras dziesmas un arī dažas dejas ar pašu autoru.

Ceļš no idejas līdz tās realizācijai, no domas par grāmatu līdz rezultātam, kuru šobrīd varam turēt rokās, bijis garš un arī ne tas vieglākais. Atklāšanas pasākumā M. Mitrevics stāstīja par vēlēšanos visu pierakstīto un iemūžināto apkopot albumā-ceļvedī. “2018. gada vasarā – neatceros, kurš īsti mēnesis bija, jūlijs laikam, – mēs beidzot sasniedzām jūru. Sajūta bija fantastika. Pēc šī ceļojuma arī radās doma apkopot to tādā kā albumā,” atceras M. Mitrevics. Tomēr finansiālie līdzekļi ir, tas pie kā atduras ikviens no mums. Tāpēc viņam ienākusi prātā doma vērsties pie novadiem, caur kuriem plūst mūsu skaistā Gauja, jo daba jau visiem ir viena un ir svarīgi par to uzzināt vairāk.

Savu prieku par grāmatas izdošanu neslēpj arī Mitrevica kundze: “Viņš vienmēr ir interesējies par vēsturi, un man ir liels prieks, ka šis ceļvedis ir iznācis un ka tajā nav tikai fotogrāfijas, bet arī izziņas materiāli, kas to lieliski papildina. Gauja vienmēr ir bijusi un būs viņa dzīve.” Būt neatlaidīgam, nestāvēt uz vietas un vienmēr būt kustībā – tieši ar šādiem vārdiem savu vīru raksturo Mitrevica kundze. Viņa tic, ka jauni projekti un idejas jau top un paveiktais noteikti nav tas, pie kā viņas vīrs apstāsties.

Pasākuma laikā apsveikumu straumes nebeidza plūst un pateicības vārdi tika izteikti no visām pusēm, jo, pateicoties sadarbībai un atvērtiem prātiem, Mitrevica kunga sapnis tika realizēts. “Ziniet, klasiķi bieži citē paši sevi, un, tā kā man jau ir daudz gadu, es sevi arī pieskaitu klasiķiem. Un tad es tādā vienā grāmatiņā esmu ierakstījis: “Dzīve ir darbs,” kopā ar komunistu lozungu “Dzīve ir cīņa”.”

Atklāšanas svētkos piedalījās un laba vārdus teica 16 novadu pārstāvji – tie, kuri bija uzklausījuši M. Mitrevicu un vienbalsīgi atzinuši, ka šim projektam ir jātop. Protams, arī viņiem bija, ko teikt par Mitrevica kunga neatlaidību, un neizpalika stāsti par to, kā ideja par ceļvedi katram no viņiem tikusi pasniegta. Katram no viņiem tika arī dāvināta grāmata, kas kā izziņas avots būs pieejama ikvienam novada iedzīvotājam un interesentam, jo šāda veida ceļvedi var uzskatīt par īstu kultūrmantojumu.

Tomēr galvenais jau visā vienmēr ir pats ceļojums, gūtā pieredze un atmiņas. Atmiņas, kuras paliks vienmēr. Par stāstiem no ceļojuma parūpējies bija ne tikai pats idejas autors, bet arī viņa brašie ceļabiedri – Gaujas Nacionālā parka jaunie reindžeri.  Pasākumā pulcējušies bija gan paši pieredzējušākie reindžeri, kuri ar Mitro devās pirmajos ceļojumos, gan tie, kuri izzināt dabu sev apkārt sākuši pavisam nesen. Tomēr stāstu netrūka nevienam no viņiem.  Krista Jansone sevi par reindžeri sauc jau septīto gadu; meitene ir priecīga par iespēju piedalīties šajā ceļojumā un uzsver, ka viss, ko viņa ieguvusi, ir pateicoties Mitrevica kungam. “Mitrais bija tieši tas, kurš izveidoja reindžeru kustību Latvijā. Mitrais pamanīja to, ka man patīk peldēt, un viņš mani sāka ņemt līdzi laivu braucienos, un tad jau sāka pievienoties aizvien vairāk cilvēku. Arī Sanita.”

Sanita reindžeriem pievienojās pirms trim gadiem un arī šajā laikā ir daudz ko ieguvusi. “Šīs nav vienkāršas klases ekskursijas, kur tev pastāsta kaut ko par dabu, bet nākamajā mirklī tu jau visu esi aizmirsis. Šis ir daudz citādāk. Šajā ceļojumā mēs visi dabai bijām daudz tuvāk un iepazinām to daudz labāk. Šovakar šeit ir apskatāmas fotogrāfijas no mūsu ceļojuma, kuras ir apkopotas grāmatā, un par tām vien jau ir atsevišķi stāsti, kurus varētu stāstīt.”

Abas meitenes no iegūtā redz tikai pozitīvus rezultātus, un, stāstot par Mitrevica kungu, spēj viņu raksturot ar dažādiem vārdiem, tomēr vislabāk viņu raksturojot viens vārds – Mitrais.

Vēl lielāks prieks par jauniešu iesaistīšanos ir Mitrevica kunga sievai: “Man prieks par tām meitenēm, tiem skolēniem, kuri iesaistījās labprāt. Visa tā reindžeru kustība Siguldā bija viņa ideja, un var redzēt, ka tas viss nekur nepazudīs.”

Vakara neoficiālajā daļā norisinājās draudzīgas sarunas pie dzērieniem un uzkodām, tomēr Mitrevica kungam nevienā mirklī nebija laika, lai mierīgi piesēstu un parunātu. Apsveicēju pulki nebeidza nākt, un visi vēlējās autoru sveikt ar labiem vārdiem un dāvanu klēpjiem. Tāpat daudzi steidza tikt pie autogrāfa grāmatā no paša Mitrā, un gribētāju bija daudz.

Būtiskākais ieguvums ir grāmatā apkopotais pētījums par Gauju, jo šāda veida padziļināta izpēte par upi līdz šim nav bijusi veikta. “Šīs nav tikai fotogrāfijas par dabu, grāmatā ir aprakstīti augi, zivis, koki un daudz kas cits. Tāpēc grāmatai bija vairāki konsultanti, lai padarītu to izzinošāku,” – tā M. Mitrevics.

Ar roku aprakstīts ceļojums, tam klāt paša uzņemtas fotogrāfijas un prātā doma – tas jāredz arī citiem. Tā bija viena cilvēka doma, viena cilvēka mērķtiecība un neatlaidība. Māris Mitrevics apkopoja un izveidojis ceļvedi, kurš būs mantojums nākamajam paaudzēm un spēs parādīt, ka Latvijā ir vēl daudz vietu, kuras apceļot, un ceļi, kurus izzināt.

Grāmatas sagatavošanu finansiāli atbalstījis Latvijas Kultūrkapitāla fonds un Vidzemes plānošanas reģions.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.