Menu
 

Siguldā atklās izstādi "Latvijas kultūras alfabēts"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: lv100.lv Foto: lv100.lv

Kultūras centrā “Siguldas devons” 11. februārī plkst. 17.00 tiks atklāta izstāde “Latvijas kultūras alfabēts”. Izstāde ir audiovizuāla instalācija, kas stāsta par septiņām 1919. gadā dibinātām nacionālajām kultūras, izglītības un zinātnes institūcijām – Latvijas Nacionālo teātri, Latvijas Mākslas akadēmiju, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, Latvijas Nacionālo bibliotēku, Latvijas Nacionālo arhīvu, Latvijas Universitāti un Latvijas Nacionālo operu un baletu. Izstādes vadmotīvs ir ābece, kurā katrs latviešu alfabēta burts ir kā pieturas punkts stāstam gan par institūcijām, gan par izcilām personībām, kuru veikums ar tām saistās.

Kā informē Siguldas novada pašvaldībā, izstādes elementi veido stilizētu 1919. gada skolas vidi, kurā tiek atraisīts Latvijas mūsdienu kultūras izziņas process. Izstādes ābeces 106 šķirkļi vēsta par Latvijas kultūras šodienu un nākotni caur stāstiem par cilvēkiem, kuru dzīve un darbs ir saistīts ar septiņām institūcijām, kas svin savu simtgadi.

Daļu no ābeces ierakstiem ir iespējams aplūkot paplašinātā digitālā formātā katra lasītāja viedierīcē, lejuplādējot latviešu izstrādāto lietotni “Overly”. Lietotnē var apskatīt videointervijas ar septiņām spilgtām personībām – Katrīnu Neiburgu, Aleksandru Antoņenko, Ivetu Apkalnu, Valteru Sīli, Māru Sprūdžu, Silviju Tretjakovu un Jāni Karušu. Viņu balsīs izskanēs arī latviešu valodas alfabēts, aicinot katru izstādes apmeklētāju to apgūt un apdomāt, kādas vērtības iespējams radīt, izmantojot latviešu alfabēta 33 alfabēta burtus, norāda pašvaldības pārstāvji.

Izstāde “Latvijas kultūras alfabēts” tapusi Latvijas valsts simtgades programmā, atzīmējot Latvijas nacionālo kultūras, izglītības un zinātnes institūciju 100. gadadienu, kas iekļauta UNESCO svinamo dienu kalendārā 2018.–2019. gadam. Izstāde aplūkojama līdz 11. martam. Ieeja – bez maksas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.