Menu
 

Latvijas mākslas skolu audzēkņu scenogrāfijas maketu izstādē – arī Pierīgas jauno talantu darbi

  • Autors:  Apriņķis.lv
 “Pasaules apjukums”. Ance Eglīte, Ropažu Mūzikas un mākslas skola “Rodenpois”. Foto - LNKC “Pasaules apjukums”. Ance Eglīte, Ropažu Mūzikas un mākslas skola “Rodenpois”. Foto - LNKC

Eduarda Smiļģa teātra muzejā Rīgā no 19. jūnija līdz 15. augustam būs skatāma Latvijas mākslas skolu audzēkņu scenogrāfijas maketu izstāde “Melnā kaste”, ko ik gadu profesionālās ievirzes mākslas un dizaina izglītības iestāžu audzēkņiem rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC).

Šajā mācību gadā valsts konkursa dalībnieki, audzēkņi no visām simts Latvijas mākslas skolām, risināja tēmu “Domāšana telpā un scenogrāfija”. Radošie uzdevumi tika īstenoti telpā – tā dēvētajā “melnajā kastē”, ko scenogrāfi tradicionāli izmanto maketu veidošanā. Dalībnieki vecumā no 11 līdz 13 gadiem ar scenogrāfijai raksturīgiem izteiksmes līdzekļiem attēloja emocijas un sajūtas kastē ar nelielu skatīšanās lodziņu. Savukārt audzēkņi vecumā no 14 līdz 16 gadiem kastē ar vienu atvērtu plakni maketā asociatīvi attēloja pašu izvēlētu skaņdarbu. Katra izraudzīto mūziku izstādē varēs noklausīties, ar viedtālruni nolasot QR kodu, pavēstīja LNKC.

Valsts konkursa ietvaros radītos darbus izvērtēja scenogrāfijas profesionāļi Krista Dzudzilo un Reinis Dzudzilo, kā arī jaunākās paaudzes scenogrāfs un mākslinieks Krišjānis Elviks. Latviešu teātra patriarha Eduarda Smiļģa nama gaisotne ir lieliski piemērota daudzskaitlīgajai “melno kastu” ekspozīcijai, kuru iekārto mākslinieks Artūrs Arnis.

Izstādē apskatāmi arī Pierīgas mākslas skolu audzēkņu radītie darbi, piemēram Salaspils Mūzikas un mākslas skolas pārstāves Marijas Mičules “Atsvešinātība” (skat.zemāk) un Ropažu Mūzikas un mākslas skola “Rodenpois” audzēknes Ances Eglītes “Pasaules apjukums”.

 “Bija pārsteidzoši priekpilni ienākt telpā, kurā ir tik daudz maketu kastu, un vēlamies atzīmēt, ka tas ir ļoti nozīmīgi tik salīdzinoši jauniem cilvēkiem uzdot šādu profesionālu uzdevumu. Nevis domāt par vizuālo mākslu kā jau pierastu un daudz redzētu mākslas formu kā glezniecība, tēlniecība vai grafika, bet domāt par to kā lielu telpu un sevi – mazu cilvēciņu šajā milzīgajā mākslas darbā,” saka Krista Dzudzilo. 

“Šajā izstādē ir iespēja satikties ar 350 pasaulēm. Tā ir tāda telpiska pasaule, kurai pietuvinot skatienu, tu nokļūsti tajā, un tas varētu būt ļoti interesanti,” teic Reinis Dzudzilo.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.