Menu
 

Turaidas Dainu kalna 35.gadadienu svinēs virtuāli

  • Autors:  LETA
Foto - no Turaidas muzejrezervāta arhīva Foto - no Turaidas muzejrezervāta arhīva

Šā gada 7.jūlijā aprit 35 gadi kopš Turaidā atklāts Dainu kalns un 20 gadi kopš ieskandināts Dziesmu dārzs, ko 5.jūlijā svinēs virtuāli visu dienu Turaidas muzejrezervāja "FaceBook" kontā, informēja muzejā.

Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne pateicas visām folkloras kopām un etnogrāfiskajiem ansambļiem, kas pieteicās piedalīties svētkos "Dainu kalns. Brīvība. Dziesmotā revolūcija" 5.jūlijā Turaidas muzejrezervātā. 

Taču diemžēl Covid-19 ir ienesis izmaiņas un ir pieņemts lēmums šogad Turaidā svētkus nerīkot, jo dalībnieki ir pieteikušies tik daudz, ka jau kopā bez apmeklētājiem būtu vairāk nekā 500 dalībnieku. Stāvot ar divu metru distanci, būtu ļoti sarežģīti kopīgi dziedāt un svētkus pilnvērtīgi svinēt, skaidro Jurkāne.

Taču svētki tiks svinēti virtuāli visu dienu Turaidas muzejrezervāta "FaceBook" kontā daloties ar ierakstiem, kas filmēti Dainu kalna koncertos, svētkos un starptautiskā folkloras festivāla "Baltica" sarīkojumos jau no 1985.gada. Tie mīsies ar apsveikumiem un pārdomām par īpašo kultūrvietu - Dainu kalnu. 

Muzejs aicina visas Latvijas folkloras kopas sanākt savā dzimtajā vietā uz mirkli kopā un iedziedāt savu skanīgāko tautasdziesmu, kas veltīta Dainu kalnam, un līdz 2.jūlijam nosūtīt uz e-pastu "Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.". Turaidas muzejrezervāta darbinieki aicina folkloras kopu vadītājus ierunāt arī savu sveicienu, atmiņas vai novēlējumu Dainu kalna attīstībai.

Dainu kalns, kas savas pastāvēšanas gados kļuvis par Dziesmotās revolūcijas simbolu, ir vieta, kur dabas un cilvēka radītās mākslas mijiedarbībā emocionāli dziļi var izzināt tautasdziesmās ierakstītās vērtības, svinēt ģimeņu godus, smelties zemes enerģētisko spēku un būt vienotiem. Dainu kalnā izvietotas tēlnieka Induļa Rankas akmens skulptūras, kas katra par sevi ir mākslas darbs un ir veltītas latviešu tautasdziesmām.

Šī gada sarīkojums bija plānots kā tautas svētki, lai tiekoties Dainu kalna veidotājiem un atbalstītājiem, folkloras kopu dziedātājiem, muzikantiem un dejotājiem, pieredzes bagātām teicējām un jauniešiem, katram stāstot savas atmiņas, daloties stāstos un pieredzē, tiktu atsaukts atmiņā Atmodas laiks un vienotībā simboliski veidots Austras koks - izceļot vērtības, kas saista pagātni, tagadni un nākotni.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.