Menu
 

Siguldas novada Mores pagastā notiks Sēņotāju stāstu dienas

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Mores pagasta svētku laikā, 15. augustā, plkst. 10.00 un plkst. 16.00, kā arī 16. augustā plkst. 10.00 un plkst. 16.00, Siguldas novada Mores pagasta “Kalnu Vaizuļos” notiks Sēņotāju stāstu dienas, uz kurām aicināti sēņotāji ar prasmēm stāstīt un klausīties, kā arī stāstnieki un klausītāji ar interesi par sēņošanu.

Kā informēja novada pašvaldībā, Sēņotāju stāstu dienās apmeklētājiem būs iespēja tikties ar “Lielās Latvijas sēņu grāmatas” līdzautori un Latvijas Dabas muzeja mikoloģi Initu Danieli. Viņa atklās daudzveidīgus dabas noslēpumus saistībā ar sēnēm un vadīs ekspedīciju mežā. Savukārt pasakainu, teiksmainu un anekdotisku noskaņu ar seniem un mūsdienīgiem stāstiem par sēņošanu radīs Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētnieks Dr. philol. Guntis Pakalns.

Pateicoties sēņošanas tradīcijai dzimtā, ir saglabājušās arī teikas un nostāsti par “Kalna Vaizuļu” toponīmiem un daudzām apkārtnes vietām. Tos iepazīt dabā varēs kopā ar Rīgas Latviešu biedrības Folkloras komisijas vadītāju Margitu Porieti. Šie stāsti arī savulaik rosinājuši veidot projektus “Satikšanās Mores stāstos 2013” un “Satikšanās Mores stāstos 2016”. Par meža un sēņošanas tēmu šajos projektos runās etnogrāfe Indra Čekstere.

Sēņu kulinārā mantojuma stāstus baudīt aicinās Allažu pagasta “Mauriņu” saimniece Māra Zemdega. Savukārt sēņotāju dziesmās, spēlēs un rotaļās iesaistīties varēs kopā ar tautas muzikanti Aigu Auziņu.

Kā no dabas materiāliem izgatavot sēņotāju lelles bērniem, ierādīs Rīgas Latviešu biedrības “Sprīdīša skolas” nodarbību vadītājas Dr. agr. Baiba Ošmane, Daiga Kļaviņa, Laura Kļaviņa, Margarita Done, Sniedze Ozola, Anita Feldmane.

Apmeklētājiem būs iespēja izbaudīs izzinošu un daudzveidīgiem notikumiem bagātu dienu lauku mājas saimes noskaņā. Stāstniecība saistībā ar sēņošanu tiks parādīta kā interesants mūsdienu komunikācijas veids. Tāpat apmeklētāji aicināti sagatavot aptuveni trīs minūšu stāstu par sēnēm vai sēņošanu, sēņojamo nazīti, groziņu un sēņojamo apģērbu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.