Menu
 

Latvijas Leļļu teātrī pirmizrādi piedzīvos pēc Blaumaņa noveles motīviem tapušais iestudējums "Nāve ēnā"

  • Autors:  LETA
Foto - lelluteatris.lv Foto - lelluteatris.lv

Latvijas Leļļu teātrī 30.septembrī pirmizrādi piedzīvos pēc rakstnieka Rūdolfa Blaumaņa noveles motīviem tapušais iestudējums "Nāve ēnā", aģentūru LETA informēja teātra pārstāve Rūta Petrauska.

Objektu un vizuālā teātra estētikā radīto izrādi veido 2019.gada Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Leļļu teātra mākslas kursa absolventi, Latvijas Leļļu teātra aktieri - Elīna Bojarkina, Rihards Zelezņevs un Matīss Millers sava kursabiedra Rūdolfa Apses vadībā, kurš studijas turpina teātra režijas specialitātē LKA maģistrantūrā.

Teātrī pavēstīja, ka Apse daļu no sava studiju laika pavada Polijā, ko var uzskatīt par laikmetīgā leļļu teātra lielvalstī, papildinot zināšanas Aleksandra Zelveroviča Varšavas teātra akadēmijas Bjalistokas filiālē, apgūstot leļļu un alternatīvā teātra režiju.

Režisors norādīja, ka izrāde veidota kā dažādu virzienu un teātra disciplīnu kolāža. Veidošanas procesā izmantoti objektu teātra, simbolisma teātra un vizuālā teātra elementi, Bertolta Brehta aktierspēles tradīcija kopā ar Senforda Maiznera metodēm, dažādiem audiovizuāliem medijiem, kā arī rituālu un transa pieredzi. "Tajā nav viena vadošā tēla, visi iesaistītie ir vienlīdz atbildīgi par notiekošo, līdzīgi kā jautājumus provocējošajās situācijās," uzsvēra Apse.

Pēc Petrauskas paustā, izrādē jaunie teātra mākslinieki pēta cilvēka spēju pārvarēt eksistenciālu dzīves posmu, mobilizējot iekšējos resursus, lai neatdotu sevi traumatiskās pieredzes gūstā. "Nāve ēnā" ir iestudējums par robežsituācijas skartu cilvēku attiecībām.

"Nāve ēnā" papildinās Latvijas Leļļu teātra repertuāra sadaļu, kas paredzēta pieaugušo auditorijai un kurā šobrīd skatāmas izrādes "Kazanova" un "Zelta zirgs" - pēdējo no kurām skatītājiem būs iespēja redzēt arī "LTV1" raidījumu ciklā "Teātris Zip" 26.septembra vakarā.

Petrauska atzīmēja, ka, piesaistot viesrežisorus no ārvalstīm un sadarbojoties ar pašmāju jaunajiem režijas profesionāļiem, plānots katru sezonu skatītājiem piedāvāt vismaz vienu izrādi, kas leļļu, objektu un vizuālā teātra iespējas izmanto kā valodu sarunai ar pieaugušo, nevis bērnu auditoriju.

Biļetes uz izrādi "Nāve ēnā" var iegādāties "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.