Menu
 

Tēlniece Olga Šilova: Spēku man dod daba, bet jaunas idejas rodas darba procesā Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto – Artis Veigurs Foto – Artis Veigurs

Godinot Aspaziju, kura bija ne tikai izcila dzejniece, bet arī aktīva sabiedriskā un kultūras darbiniece, Jūrmalā, Dubultos, tapis jauns vides objekts ar kultūrvēsturisku nozīmi – “Aspazija kāpās”. Pieminekli veidojusi jūrmalniece tēlniece Olga Šilova. Mākslinieces veidotā skulptūra atrodas kāpās iepretī Aspazijas ielai – vietā ar skatu uz jūru un arī uz Aspazijas māju, kur dzejniece savulaik dzīvojusi.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījusi?
Šādi notikumi vairāk attiecināmi uz jaunības laiku un studenta gadiem. Piemēram, kad īrēju istabiņu Rīgas centrā, ar draudzeni staigājām pa piecus stāvus augstas jūgendstila mājas jumtu.

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē?
Dēla piedzimšana. Esmu pieķērusi sevi, ka teju, teju sākšu raudāt, redzot kādu pirmklasnieku, kurš mēģina pāriet ielu neatļautā vietā. Stāv ceļa malā un gaida, kad beigsies mašīnu plūsma, gatavojas skriet pāri ielai, bet pārdomā. Vēlreiz gatavojas skriet, bet… atkal jau tuvojas kāda mašīna. Līdzīgas mizanscēnas dara mani sentimentālu un aizkustina līdz asarām.

Kas jūs iedvesmo darbam?
Spēku man dod daba, bet jaunas idejas rodas darba procesā. Protams, bagātina ceļojumu iespaidi, lielo mākslas pasākumu apmeklējumi, piemēram, Venēcijas biennāle.

Jūsu veselīgie ieradumi?
Vingrojumi no paša rīta, pastaigas gar jūru, nūjošana, slēpošana, dzeru daudz ūdens.

Jūsu kaitīgie ieradumi?
Kafija, saldumi, šad un tad gadās arī treknāki ēdieni.

Vērtīgākā atziņa, ko dzīves laikā esat guvusi?
Es saprotu, ka pēc manis paliks tikai tas, ko es pati saviem spēkiem un ar savu gribu esmu izdarījusi. Atlikt savas idejas uz piemērotāku brīdi ir tas pats, kas tās nogalināt. Un vēl viena atziņa par cilvēkiem – stāstot par citiem, mēs izstāstām par sevi.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu citiem?
Tagad ar vīru skatāmies seriālu “Pārkāpt robežu”. Tas ir Vinsa Giligana veidots un producēts ASV televīzijas seriāls, stāsts par ķīmijas skolotāju Volteru Vaitu, kuram atklāts plaušu vēzis.

Kādu mūziku klausāties?
Mašīnā braucot, klausos LR3 “Klasiku”. Patīk pārslēgties uz “Radio 5”, lai noklausītos kādu jaunu Latvijas grupu dziesmu. Īpašā noskaņojumā klausos kādu džeza mūzikas kanālu.

Iecienīta vieta, kur pusdienot?
Restorānu apmeklēšana man vairāk saistās ar ceļojumiem. Darbnīcā ēdam mājās gatavotus ēdienus.

Vieta un laiks, kurā gribētu dzīvot?
Mani apmierina realitāte, bet priecātos, ja pie mums, mūsu platuma grādos, būtu vairāk saules un siltuma.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.