Menu
 

Eiropas mantojuma dienā Turaidā notiks saruna par būvkultūru

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: www.sigulda.lv Foto: www.sigulda.lv

26.septembrī plkst. 15.00 Eiropas mantojuma dienu ietvaros Turaidas muzejrezervāts aicina uz tikšanos “Gadsimtos radītām vērtībām jāizrāda cieņa. Saruna par būvkultūru Turaidas vēsturiskajā centrā”.

Sarunā piedalīsies arhitekts Artūrs Lapiņš, etnogrāfs, Dr.hist. Mārtiņš Kuplais, seno guļbūvju un jumtu restaurācijas eksperts, SIA “Balga” valdes priekšsēdētājs Ilmārs Glāzers, SIA “RERE meistari" projektu un būvdarbu vadītājs Andris Sausiņš. Sarunu un ekskursiju muižas saimnieciskajā centrā vadīs Turaidas muzejrezervāta direktores vietnieks pieminekļu saglabāšanas un infrastruktūras jautājumos Dainis Linmeijers, informē Turaidas muzejrezervāta direktores vietniece komunikācijas darbā Anda Skuja.

Eiropas mantojuma dienu tēma Latvijā šogad ir īpaši konceptuāla – "Būvkultūra". Pasākumi notiks no 25. līdz 27. septembrim, apvienojot vairāk nekā 30 kultūras mantojuma objektus, kurus nesaista kāda tipoloģiska vai funkcionāla pazīme, bet gan to tapšanas, uzturēšanas un pilnvērtīgas dzīves īpašs novērtējums. Turaidas vēsturiskajā centrā ietilpst gandrīz visi Latvijas kultūrvēsturisko centru elementi: pilskalns ar koka pils pamatiem, viduslaiku mūra pils, baznīca, kapsēta, muižas ēkas, kolhoza centrs, parks, dīķu sistēma, apstādījumi, ceļi, celiņi, takas, un to visu vieno kultūrvēsturiskā ainava.

Kā ēkas Turaidas vēsturiskajā centrā tiek pētītas un dokumentētas, saglabātas un atjaunotas, par to sarunā stāstīs eksperti, kas visi piedalījušies Turaidas vēsturisko ēku saglabāšanas procesā, un ēkas-pieminekļi ir īpašs piemērs mantojuma saglabāšanas labās prakses tradīcijām, kur gadsimtos radītām vērtībām tiek izrādīta cieņa, norāda A.Skuja.

Dalība pasākumā ir bez maksas. Vietu skaits ir ierobežots, tāpēc interesenti aicināti pieteikties iepriekš, zvanot uz tālruņa numuru 26572142 vai rakstot uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.