Menu
 

Turaidas muzejrezervātā notiks saruna "Teksts kā telpa. No Pērsieša līdz Aspazijai"

  • Autors:  Anda Skuja, Turaidas muzejrezervāta direktores vietniece komunikācijas darbā
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Turaidas muzejrezervāts 3.oktobrī plkst. 15.00 aicina uz sarunu Klaušinieku mājā "Teksts kā telpa. No Pērsieša līdz Aspazijai", kurā piedalīsies rakstniece Inga Ābele un literatūrzinātnieks Viesturs Vecgrāvis.

Astoņus gadus – no 1893.gada līdz pat savai nāvei 1901.gadā – par Turaidas pagasta rakstvedi strādāja Kārlis Zemītis (1862- 1901), kurš vairāk pazīstams kā dzejnieks, rakstnieks un fabulists Pērsietis. Būdams reālisma literatūras pārstāvis, rakstnieks savos stāstos atainoja vidi, kuru pazina, tajā skaitā arī Turaidas pagasta un muižas dzīvi, tomēr Pērsietim svešas nebija arī pasaules literatūras fabulas žanra tradīcijas un savā daiļradē viņš sekmēja šā žanra attīstību latviešu literatūrā.

Par Pērsieša daiļradi pētījumu veicis literatūrzinātnieks Viesturs Vecgrāvis, un sadarbībā ar Turaidas muzejrezervātu izdota grāmata "Muiža pagasta rakstveža skatījumā", kurā iekļauta Pērsieša darbu izlase, biogrāfiskas ziņas, pētījums par Pērsieša daiļradi, kā arī stāsts par Turaidas muižu.

Par 19.gadsimtu literatūrā un Pērsieša pasaules skatījumu stāstīs Viesturs Vecgrāvis un veidos sarunu ar rakstnieci Ingu Ābeli par to – cik liela nozīme ir telpai, laikam, notikumiem ap rakstnieku, kā telpa visplašākajā izpausmē iedvesmo rakstnieka daiļradi.

Savukārt Inga Ābele šobrīd raksta romānu pa Aspaziju, iedzīvojoties viņas biogrāfijā, izzinot viņas laika pasaules kopainu, meklējot sajūtas, tēlus, izzinot vēsturi. Grāmata top projekta "Es esmu…" ietvaros, kura mērķis ir atklāt latviešu literatūras klasiķus, savienojot latviešu mūsdienu prozas un literatūrzinātnes paralēles, jo par katru no 12 klasiķiem taps divi romāni – viens, kuru raksta literatūrzinātnieks un otrs - kuru rada rakstnieks brīvs savā fantāzijā.

Ekspozīcijā "Ceļā uz Latvijas valsti. Klaušinieks. Saimnieks. Pilsonis" abi autori – Pērsietis un Aspazija – simboliski satiekas, jo ekspozīcija vēsta par laika posmu no dzimtbūšanas atcelšanas Vidzemē līdz Latvijas valsts dibināšanai un Agrārreformas īstenošanai.

Tā kā vietu skaits ir ierobežots, lūgums dalībai pieteikties pa tālruni 26572142 vai e-pastā: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.