Menu
 

Ojāra Vācieša literāro prēmiju dzejā iegūst Inga Pizāne un Jānis Hvoinskis

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Carnikavas novada pašvaldība Foto - Carnikavas novada pašvaldība

Ojāra Vācieša dzimšanas dienā 13.novembrī kļuvuši zināmi Ojāra Vācieša literārās prēmijas dzejā ieguvēji. Prēmiju par iepriekšējā literārajā gadā izdotu dzejoļu krājumu pasniedz Carnikavas novada pašvaldība sadarbībā ar Ojāra Vācieša muzeju un Ojāra Vācieša biedrību.

Neierasti šogad pilnīgi vienādu konkursa komisijas vērtējumu saņēma divi dzejoļu krājumi, un par 1000 eiro lielas naudas balvas ieguvējiem kļuva Inga Pizāne par krājumu “Siena, ko nosiltināt” (izdevniecība un grāmatu apgāds “Jāņa Rozes apgāds”), kā arī Jānis Hvoinskis par krājumu “Mūza no pilsētas N” (izdevniecība “Neputns)”.

Viena no šā gada laureātēm, dzejniece Inga Pizāne saka: “Dzīve tāda ir tāpēc, lai mēs to pārveidotu, ir teicis Ojārs Vācietis, un es viņam piekrītu. Un, manuprāt, dzeja ir tieši tā, kas palīdz pārmaiņas pamanīt – gan sevī pašā, gan pasaulē mums apkārt. Pat ja dzeja nav tā, kas maina pasauli, tā noteikti palīdz kļūt vērīgākiem un virzīt pasauli uz priekšu – lai tā kļūtu siltāka, poētiskāka, kaut kādā ziņā arī gan trauslāka, gan drosmīgāka, jo dzeja atklāj par mums ne tikai to, varbūt, skaistāko, bet arī tās vājās vietas, un, ņemot to vērā, tā mums palīdz dzīvot labāku dzīvi.”

Jānis Hvoinskis: “Liels prieks ir saņemt balvu šajā interesantajā laikā. Jāsaka paldies redaktoram Kārlim Vērdiņam, kurš uzņēmās šo darbu un ievirzīja mani “Neputna” redakcijā un paldies “Neputna” redakcijai. Lielākais paldies ir Carnikavas domei par to, ka pasniedza šo balvu man, izvēlējās mani – man pašam par pārsteigumu. Un, paldies arī par to, ka gadu gadiem ilgstoši uzturējuši šo Ojāra Vācieša piemiņai veltīto balvu.”

Ojāra Vācieša muzeja un Ojāra Vācieša biedrības direktore, kā arī ilgadējā Ojāra Vācieša prēmijas dzejā komisijas dalībniece Ieva Ķīse saka: “Ojārs Vācietis sacīja: “Laiks man piesauca!”, un savā dzejā centās šo laiku, savu laiku - labāku darīt ar savu darbu. Mūža pēdējos gados saprata, ka, lai kā viņš censtos, tas nav viņa spēkos - to laiku labāku darīt. Viņš saprata, ka vienīgais, ko viņš var - sarunāties dzejā ar sava laika cilvēkiem un cerēt, ka šie cilvēki kopīgi laiku labāku darīs. Man šķiet, ka šādā veidā pie lasītājiem vēršas arī šī gada dzejas balvas kandidāti. Dzeja ļoti bagāta, paldies autoriem par to!”

Epidemioloģiskās situācijas dēļ šogad prēmija netika pasniegta klātienes pasākumā ar tiešraides translāciju, kā tas bija plānots iepriekš, bet gan īpašā videoierakstā Carnikavas novada pašvaldības un Carnikavas novada tautas nama “Ozolaine” “Facebook” kontā.

Deviņi grāmatu apgādi un izdevniecības šogad bija iesniegušas rekordlielu dzejoļu krājumu skaitu – 20, ko saskaņā ar konkursa nolikumu iepazina un novērtēja konkursa komisija, kas lemj par 2020. gada prēmijas laureātu. Šī bija jau 18. reize, kad Carnikavas novada pašvaldība sadarbībā ar Ojāra Vācieša muzeju un Ojāra Vācieša biedrību pasniedza 1000 eiro prēmiju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.