Menu
 

Foto: Režisors Viesturs Kairišs veido spēlfilmu "Janvāris" par 1991.gada notikumiem Latvijā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Andrejs Strokins Foto - Andrejs Strokins

Sākusies režisora Viestura Kairiša jaunās spēlfilmas "Janvāris" uzņemšana, kas vēsta par 1991.gada notikumiem Latvijā no tā laika jauniešu skatupunkta. Filma stāsta par 1991. janvāra barikāžu notikumiem Rīgā, kur filmas galvenais varonis, astoņpadsmitgadīgs students Jazis, starp izklaidi kopā ar draugiem tiek ierauts pilsētā notiekošajos masu politiskajos notikumos, kas kļūst arī par viņa pieaugšanas pagrieziena punktu, vēsta filmu studija "Mistrus Media".

Janvāra notikumi – barikādes pilsētā, manifestācijas, apšaude, kuros bez īpašas izvēles viņš tiek ierauts, pārveido arī pašu Jazi, padarot viņu par brīvu cilvēku. Tā būs personīga filma par mēnesi, kad faktiski izšķīrās Baltijas valstu neatkarība, kur kolektīvās cīņas par tautas brīvību atmosfēra veidoja arī jaunu cilvēku brīvības izpratni un izaugsmi.

"Es zināmā mērā esmu arī 1991.gada janvāra bērns. Tā bija mana garīgā piedzimšana, kad neatgriezeniski nolēmu kļūt par režisoru. Filmu "Janvāris" esmu iecerējis veidot daļēji kā autobiogrāfisku darbu, vairāk kā pieaugšanas stāstu, kas ir arī liela vēsturiska tautas pavērsiena daļa. Filmas "Janvāris" stāsts tiks stāstīts no galvenā varoņa perspektīvas – no tā, kā viņš redz notikumus, kā lielie vēsturiskie notikumi veido nospiedumus viņā," izteicies Viesturs Kairišs.

"Viestura Kairiša topoša spēlfilma "Janvāris" iecerēta kā nozīmīgs vēstures un arī paaudzes stāsts par notikumiem, kas norisinājās pirms 30 gadiem. Tā ir vēsturiski nozīmīga filma arī tādēļ, ka ietver personisko atmiņu stāstu, kas ļautu identificēties katram, kuram šie notikumi palikuši atmiņā. Tā ir filma, kas runās par vēstures pagrieziena punktu, cilvēciskām izvēlēm un emocijām laikā, kad nav skaidrs, kāds būs vēstures tālākais liktenis. Būtiski, ka filmas varoņi būs jaunieši šo notikumu vidū, kuriem filmas "Janvāris" stāsts iecerēts kā Latvijas vēstures stāsts, ar kuru var identificēties, tas ir stāsts par cilvēkiem šajos notikumos," tā filmas producente Inese Boka-Grūbe.

Filma "Janvāris" tiek veidota kā Latvijas (“Mistrus Media”), Lietuvas (“Artbox”) un Polijas (“Staorn Film”) kopprodukcija. Filmēšanas turpināsies līdz marta beigām Rīgā, Rēzeknē un Viļņā. Filmas galvenais operators ir godalgotais Polijas operators Vojteks Starons, filmas māksliniece – Ieva Jurjāne, grima māksliniece Ilze Trumpe, kostīmu māksliniece Rūta Lečaite. Producenti: Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe, galvenajās lomās aktieri Kārlis Arnolds-Avots, Alise Danovska, Baiba Broka, Alekss Kazanavičs, Sandis Runge.

Spēlfilmas “Janvāris” izveidi atbalsta Nacionālais Kino centrs, Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Lietuvas Kino centrs, Polijas filmu institūts, Latviešu fonds un Latvijas Televīzija. 2020.gada rudenī filmas izveidi atbalstīja starptautisku kopražojumu atbalsta fonds “Eurimages”.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.