Menu
 

Žoržs Siksna reiz dziedājis kopā ar dzērājiem Teikā Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - Jānis Deinats Foto - Jānis Deinats

Komponists Helvijs Stengrevics sadarbībā ar dzejnieku Jāni Plotnieku 1988.gadā sarakstīja dziesmu “Zied birztalā bērzi” speciāli dziedātājam Žoržam Siksnam. Nu, pēc 32 gadiem, dziesma tiek nodota klausītāju vērtējumam. Dziesma tika uzrakstīta laikā, kad Helvijs Stengrevics strādāja Latvijas Valsts filharmonijā un koncertēja kopā ar Žoržu Siksnu, un tā radīta speciāli populārā latviešu dziedātāja balsij un viņa mūzikas stilam kopumā.

Žoržs Siksna bieži izpildīja dziesmu “Zied birztalā bērzi” savos koncertos, tomēr šo gadu laikā tā ne reizi nav ierakstīta studijā. Tagad, dziesmas autoram un izpildītājam nejauši satiekoties, tika nolemts, ka beidzot, pēc 32 gadiem, šim skaņdarbam jānonāk pie klausītājiem arī profesionāla ieraksta veidā. Abu mūziķu – Helvija Stengrevica un Žorža Siksnas – sadarbībā šī ir otrā dziesma ar Jāņa Plotnieka vārdiem. Ar pirmo dziesmu “Un dzīvosi” viņi ieguva augsto ceturto vietu 1986. gada “Mikrofona” dziesmu aptaujas noslēguma koncertā.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījis?
Esmu izvairījies no ekstrēmiem gadījumiem, taču reiz dziedāju kopā ar dzērājiem Teikā, sēžot uz soliņa un gaidot takšu rindā. Es pierunāju viņus kopā dziedāt, lai tiktu uz taksi.

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē?
Viens desmitgadīgs skolnieks, kādas 3. vai 4. klases puika, pēc skolas programmas pienāca man klāt un teica: “Tev, vecīt, ir iekšā! Tev ir jāturpina dziedāt.”

Kas jūs iedvesmo darbam?
Kolēģi, citi mākslinieki, īpaši Maestro Raimonds Pauls. Es apbrīnoju viņa darba spējas un darba tikumu.

Jūsu veselīgie ieradumi?
Viss, ko esmu sācis darīt pēc 60 gadiem. Pirms tam savu veselību tikai bojāju, bet tagad esmu sācis veselīgi ēst un uzvesties, doties pastaigās.

Jūsu kaitīgie ieradumi?
Nevajadzīga nervozēšana. Vieglāk visu vajadzētu uztvert, es par daudz visu ņemu pie sirds.

Vērtīgākā atziņa, ko dzīves laikā esat guvis?
Laiks. Netērēt laiku pa tukšo. Laiks ir dots tik, cik ir dots, un mums jāmācās to pareizi izmantot.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu citiem?
Man tā būtu latviešu literatūra. Esmu no Zemgales, Tērvetes novada, tāpēc man īpaši mīļi ir dabas apraksti par vietām, kuras es atpazīstu, par dzimto pusi. Piemēram, Roberta Sēļa grāmata par Silaines muižu vai citu autoru darbi par citām skaistām vietām Latvijā.

Kādu mūziku klausāties?
Visvairāk, protams, nopietno mūziku, arī džezu. Ja ir kaut kur tālāk jābrauc, ieslēdzu arī “Radio 2”. Izbraucot ārpus Rīgas, ir vērts to ieslēgt.

Iecienīta vieta, kur pusdienot?
Mājās, taču man patīk daudzi krodziņi Rīgā. Piemēram, abi “Balzambāri”. Tur labi gatavo un apkalpo. Ja būs iespējams, atkal aiziešu uz bāru Doma laukumā.

Vieta un laiks, kurā gribētu dzīvot?
Šis laiks ir ļoti skaits, mūsu dzimtā zeme ir ļoti skaista. Esmu apbraukājis visu Latviju un varu teikt, ka tā kļūst arvien skaistāka. Laiks arī ir ļoti interesants. Tikai jāiemācās neņemt daudz ko pie sirds, nedzīvot tik emocionāli.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.