Menu
 

Siguldā skatāmas koprades laboratoriju projekta noslēguma ekspozīcijas

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - "Siguldas devons" Foto - "Siguldas devons"

No 28. maija līdz 3. jūnijam Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā būs skatāmas koprades laboratoriju “Daba”, ”Pilsēta” un “Nākotne” projekta noslēguma ekspozīcijas.

Dabas laboratorijā caur Annas Priedolas darbu sēriju “Datu receptes”  tapis darbs “Mūsu maize”, kurā māksliniece dažādus abstraktus lielumus un attiecības attēlo, izmantojot pārtiku kā mākslas materiālu.

Dati un statistika parāda lietu un procesu kopainu, taču reizēm šī abstraktā informācija šķiet grūti uztverama. Tajā skatāma maizes klaipos attēlota Siguldas novada uzņēmējdarbības izaugsme, kas fiksēta četros novadam nozīmīgos gados – 2000., 2003., 2009. un 2021. gadā.

Pilsētas laboratorijā aplūkojama noslēdzošā daļa foto projektam “Trešā acs”. Instalācijā aplūkojami visu projektā iesaistīto dalībnieku – 21 siguldieša – radītās fotogrāfijas.

Sigulda nav tikai ierastie skati pastkartēs. Atmiņā paliekošas pieturvietas pa ceļam uz darbu vai bērnudārzu, mīļākie pastaigu maršruti, noslēpumainās meža takas un pirmie plaukstošie ziedi mazdārziņos, no bērndārzniekiem līdz senioriem. Visiem dalībniekiem tika nodrošināti vienādi fotografēšanas apstākļi – visas fotogrāfijas tika uzņemtas ar vienādiem fotoaparātu modeļiem un uz vienādas jutības 36 kadru fotofilmām.

Nākotnes laboratorijā skatāma Latvijas digitālā mākslinieka howiseedatworld 45 darbu kompilācija. Tajā mākslinieks dalās vīzijā par nākotnes muzejiem, mākslas baudīšanas pieredzi un to, kāda tā varētu būt nākamajām paaudzēm.

Katrā no digitālajiem mākslas darbiem atspoguļots nākotnes muzeja apmeklētājs un ārējās pasaules jutekliski empīriskais atspoguļojums, kas izveidojies mijiedarbībā ar šo pasauli, veidojot pamatu zināšanām par to. Izstādes mērķis ir ne tikai ļaut skatītājam iztēloties muzeju apmeklējumu nākotni, bet arī darīt to ar kriptomākslas palīdzību, kas daudziem varētu šķist futūristisks sapnis, taču šobrīd ir pārņēmis visu pasauli.

Koprades laboratorijas Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā tika veidotas brīdī, kad kultūrvietas  valstī noteikto epidemioloģisko ierobežojumu dēļ  apmeklētājiem slēgtas. Kultūras centrs “Siguldas devons” sadarbībā ar profesionāliem māksliniekiem un radošiem siguldiešiem radīja vietu, kurā caur mākslas valodu runāt par sabiedrībai aktuālām tēmām.

Trīs mēnešu laikā koprades laboratoriju piedāvājumā, aktivizējot dažādu mākslas jomu un iedzīvotāju sadarbību, veidojām ceļus kopīgai nākotnei, radījām jauninājumus, rosinot uz pārmaiņām domāšanā un rīcībā un rodot iespēju atklāt savu potenciālu gan sabiedrībai kopumā, gan ikvienam iedzīvotājam.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.