Menu
 

Rihards Lībietis: Apbrīnojumi, cik daudz nepietiekami novērtētas bagātības var slēpties cilvēkā Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto – Jānis Romanovskis Foto – Jānis Romanovskis

Rihards Lībietis ir komponists un mūziķis, kurš regulāri uzstājas un sadarbojas ar dažādiem latviešu māksliniekiem un grupām, komponē mūziku teātra izrādēm, laikmetīgās dejas uzvedumiem, īsfilmām, kvinteta “Rihards Lībietis Orchestra” izveidotājs. Maija beigās izdots kvinteta ceturtais instrumentālās mūzikas albums “Willful Blindness” (“Apzināts aklums”), kas stāsta par cilvēku apzinātu izvēli neredzēt svarīgas un uztraucošas lietas sevī un apkārtējā pasaulē, par katra cilvēka individuālo atbildību pret sevi, kas rada vēlmi mācīties un piedzīvot.

“Rakstot albumā iekļautos skaņdarbus, daudz domāju par iekšējā spēka un drosmes meklējumiem labākai dzīves izpratnei, tādēļ ar šo mūziku vēlamies iedvesmot klausītājus ticēt saviem spēkiem,” saka grupas līderis Rihards Lībietis. Skaņdarbus no albuma var noklausīties visās lielākajās mūzikas straumēšanas vietnēs, tajā skaitā “Spotify”.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījis?
Šķiet, ka pagaidām visekstrēmākais bijis solo ceļojums uz Tatriem 2013. gadā. Ekstrēmu to padarīja mans absolūtais naivums un nesagatavotība: līdzi nebiju paņēmis nekāda veida ūdensnecaurlaidīgu apģērbu, kājās saplēstas kedas… Maksimāla uzprasīšanās uz problēmām. Tā arī sanāca: biju vēl diezgan augstu kalnā, kad pēkšņi ne no kurienes sākās negaiss un slapjš sniegs. Biju izmircis līdz pēdējai vīlītei, pārbijies un pēc vairākām ļoti aukstām stundām laimīgs, ka esmu ticis sveikā cauri.

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē?
Noteikti brīdis, kad mēs ar sievu viens otram teicām jāvārdu.

Kas jūs iedvesmo darbam?
Visdažādākās lietas un notikumi. Impulss var sākties pat no nejauši dzirdētas frāzes pastaigas laikā. Visvairāk iedvesmo īstu cilvēku stāsti. Tas ir apbrīnojumi, cik daudz pieredzes un reizēm nepietiekami novērtētas bagātības var slēpties cilvēkā!

Jūsu veselīgie ieradumi?
Regulāri sportoju – vai nu skrienu, vai apgūstu kāpšanas sportu. Cenšos arī savā mūziķa darbā ievērot rūpību, precizitāti un regularitāti un neaizmirst par vieglumu.

Jūsu kaitīgie ieradumi?
Reizēm par daudz strādāju un pavisam noteikti par daudz smēķēju.

Vērtīgākā atziņa, ko dzīves laikā esat guvis?
Mūžu dzīvo, mūžu mācies. Neskati vīru no cepures.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu citiem?
Mihaila Bulgakova “Meistars un Margarita” un Džona Ronalda Rūela Tolkīna “Gredzenu pavēlnieks” oriģinālvalodā.

Kādu mūziku klausāties?
Visdažādāko – sākot no “Led Zeppelin” un Sonija Boja Viljamsona līdz Rietumāfrikas koras virtuozam Toumani Diabate un gregoriāņu dziedājumiem.

Iecienīta vieta, kur pusdienot?
Īstenībā jebkura vieta Rīgas centrā ar mājīgu terasi.

Laiks un vieta, kurā gribētu dzīvot?
Kā vēstures mīļotājam šis ir diezgan sarežģīts jautājums. Pēdējā laikā gan uzskatu, ka mūsu laikos dzīvot ir vislabāk, jo varam mācīties no visu iepriekšējo paaudžu pieredzes. Ja nu būtu iespēja, gribētu piedzīvot Parīzi 19. gadsimta beigu “La Belle Epoque” periodā un iedzert glāzi vīna kopa ar Gogēnu, Monē un pateikt kādu uzmundrinošu vārdu van Gogam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.