Menu
 

Foto: Festivālā "GreenFest '21" aicina aplūkot mākslas objektus Gaujas Nacionālajā parkā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Publicitātes foto Publicitātes foto

Aizvadītajā nedēļas nogalē atklāts vides un mākslas festivāls “GreenFest '21”, aicinot aplūkot divpadsmit Latvijas mākslinieku radītus vides un zemes mākslas objektus, kas izvietoti Gaujas Nacionālā parka teritorijā.

Kā informē festivāla pārstāve Agnese Rozentāle, “GreenFest” ir zaļā dzīvesveida festivāls, kas norisinās kopš 2018.gada. Iepriekšējos trīs gadus festivāls notika Siguldā Zaļās villas kvartālā, triju dienu ietvaros pulcējot lektorus un zaļā dzīvesveida entuziastus un daloties zināšanās par zaļu un videi draudzīgu dzīvesveidu.

Šogad, pirmo reizi piesakot mākslas festivālu, “GreenFest” spēris soli tuvāk, lai uzrunātu un sasniegtu vēl plašāku auditoriju, aicinot aizdomāties par iespēju dzīvot zaļāk, domāt viedāk un būt saskaņā ar dabu. Pavasarī publiski izsludinātajā konkursā tika pieteiktas 34 Latvijas mākslinieku idejas, no kurām atbalstītas un realizētas tika 12. Konkursa uzsaukuma mērķis bija radīt vides mākslas objektus Gaujas Nacionālā parka teritorijā, ar kuru starpniecību “GreenFest” mākslas festivāls aktualizē dažādu augu un dzīvnieku sugu (dzīvotņu) izzušanas problēmu, kas ir tiešs videi nedraudzīgas saimniekošanas rezultāts ar ilgtermiņa sekām ekoloģijai, videi, dabai un cilvēkam, norāda A.Rozentāle.

“GreenFest” mākslas festivāla ietvaros Gaujas Nacionālā parka teritorijā ir apskatāmi 12 Latvijas mākslinieku veidoti vides mākslas un zemes mākslas (land-art) darbi, kas katrs nes stāstu par pašizpausmi mijiedarbībā ar dabu, par būšanu harmonijā ar vidi, kurā dzīvojam, un ar sevi pašu. “GreenFest” mākslas festivāls norisinās no 8.augusta līdz 31.oktobrim, tomēr apmeklētājiem jāņem vērā, ka zemes mākslas pamata ideja ir radīt no dabas un ļaut tai to paņemt atpakaļ, tādēļ daudzi darbi nebūs ilglaicīgas vides sastāvdaļas, jo katra mākslas objekta redzamais mūža cikls ir atšķirīgs.

Ar mākslas objektu atrašanās vietu, to autoru vārdiem un aprakstiem iespējams iepazīties festivāla tīmekļvietnē www.greenfest.lv, kur izveidota interaktīva karte, kas aicina dabā aplūkot ne tikai mākslas objektus, bet arī izbaudīt apkārtnes apskates un atpūtas vietas, vēsta A.Rozentāle.

Katru gadu “GreenFest” sarunu centrā ir kāds aizsargājams augs vai suga, šogad uzmanība veltīta apputeksnētāju un aizsargājamo augu izzušanas problemātikai, tādēļ gan logotipā, gan festivāla satura centrā šoreiz savu goda vietu ieņēmusi lielā zemes kamene un zīda magone.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.