Menu
 

Nacionālais teātris 100. sezonu atklās ar Raiņa "Pūt, vējiņi!"

  • Autors:  Una Griškeviča
Nacionālais teātris 100. sezonu atklās ar Raiņa "Pūt, vējiņi!" Kristaps Kalns

Latvijas Nacionālais teātris savu 100. sezonu atklās 13.septembrī ar Raiņa lugas “Pūt, vējiņi!” iestudējumu Elmāra Seņkova režijā. Scenogrāfe un vizuālās koncepcijas autore ir Monika Pormale, izrādē skanēs Imanta Kalniņa mūzika.

“Kur slēpjas “Pūt, vējiņu” fenomens? Vai tiešām poētismā un ilgās? Rakstot lugu, Rainis ilgojās pēc Latvijas, bet mums viņa jau ir. Kas šodien ir šīs ilgas? Un pēc kā? Pēc Ulda muskuļu spēka, kas jādzesē dzerot? Pēc Barbas absolūtā godīguma, kas viņu iedzen Daugavā? Kāpēc šī ir populārākā Raiņa luga?” saka izrādes režisors Elmārs Seņkovs.

Un piebilst: “Skanot komponista Imanta Kalniņa leģendārajai mūzikai no kinofilmas “Pūt, vējiņi” (1973), aktieri dzīvo cilvēku “audeklā” ieaudīs savu varoņu likteņus, izspēlējot Raiņa  lugu kā kanonu. Paturot acu priekšā Latvijas simtgades vasaras Dziesmu un deju svētkus. Ar domu par rītdienu.”

Lomās: Uldis – Jēkabs Reinis, Barba – Laura Siliņa, Zane – Agnese Cīrule, Anda – Madara Botmane, Māte – Lāsma Kugrēna, Didzis – Raimonds Celms, Orta – Lolita  Cauka, Ciepa – Inga Misāne-Grasberga, Gatiņš – Kārlis Reijers. Izrādē spēlēs arī aktieri Ģirts Jakovļevs, Esmeralda Ermale, Astrīda Kairiša un Uldis Dumpis (atgādināsim, ka viņi piedalījās arī leģendārajā 1973.gada Rīgas Kinostudijas filmā: Ģirts Jakovļevs bija Uldis, Esmeralda Ermale – Baiba, Astrīda Kairiša – Zane un Uldis Dumpis – Didzis).

Izrādē piedalīsies arī Tautas deju ansamblis (TDA) “Līgo” (vadītājs Jānis Purviņš) un TAD “Teiksma” (vadītājs – Jānis Ērglis.)

Kostīmus veidojis radošais tandēms Mareunrol’s, horeogrāfi – Jānis Purviņš un Agate Bankava, gaismu mākslinieks – Oskars Pauliņš, muzikālā noformējuma autors – Toms Auniņš.

Izrādē tiks izmantoti autentiski etnogrāfiskie Kurzemes tautastērpi no TDA “Līgo” kolekcijas.

Multimediji

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.