Menu
 

Jauniešu koris "Balsis" dosies muzikālā ceļojumā pa Lielupi

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - www.balsis.lv Foto - www.balsis.lv

Jau tradicionāli jauno kora sezonu jauniešu koris "Balsis" atklāj uz ūdens, šoreiz - koncertu ciklā "Lielupes balsis" no 26. līdz 29.augustam. Abos Lielupes krastos, posmā no Jelgavas līdz Lielupes ietekai jūrā, "Balsis" varēs satikt un baudīt arī koncertus. Skanēs latviešu un ārzemju autoru garīgā un laicīgā mūzika, Raimonda Paula un Ineses Zanderes dziesmu cikls "Par Latvijas upēm", pirmatskaņojumi un koristu solopriekšnesumi.

"Balsis" četru dienu garumā ceļos pa Lielupi, izzinot apkārtnes kultūrvēsturi, un aicinās to iepazīt arī klausītājiem. Šis būs pagājušajā gadā aizsāktā muzikālā ceļojuma turpinājums, informē diriģents Ints Teterovskis.

26.augustā koncerts skanēs brīvdabas koncertzālē "Mītava" Pasta salā, Jelgavā. Koncertzāle ievērojama ar to, ka tās jumta būvniecībā izmantoti aptuveni 530 kubikmetri koksnes. Tas ir vienīgais šāda veida jumts Baltijā un šādā risinājumā un izpildījumā arī vienīgais pasaulē. Koncertzāles jumts atgādina Lielupes krastā izskalotu gliemežvāku un nodrošina izcilu akustisku skanējumu.

Vēl "Balsis" varēs satikt Jelgavas pils pagalmā. Pils ir ievērojamā Krievijas galma arhitekta, itāļa Frančesko Bartolomeo Rastrelli agrīnā perioda darbs un viens no retajiem Jelgavas arhitektūras pieminekļiem, kas saglabājies līdz mūsdienām. Lielākā baroka pils Baltijas valstīs, stāsta I.Teterovskis.

Svētes upes ietekā, pie Svētgrīvām, uz ūdens "Balsis" dziedās Vizmas Belševicas un Pētera Plakida pazīstamo kordziesmu "Tavas saknes tavā zemē", kurā aprakstīta Svētes upes nozīme Zemgales dzīvības asinsritē.

27.augustā koris uzstāsies pie Kalnciema-Klīves luterāņu baznīcas (labais krasts) un pēc tam pie Kalnciema katoļu baznīcas (kreisais krasts). Lielupes krastā agrāk ir bijis daudz dievnamu, bet tikai daži spēja izturēt laikapstākļu mainīgo dabu un cilvēka ietekmi uz upes plūdumu. Šīs baznīcas ir labi aprūpētas, pateicoties draudžu un vietējo zemnieku darbam un līdzekļiem. Kalnciema-Klīves dievnams glabā, cik zināms, vienīgās vēsturiskās art deco stila lustras Latvijas baznīcās un autentiski saglabātas, mākslinieciski un kultūrvēsturiski ievērojamas ērģeles, norāda I.Teterovskis.

28.augustā "Balsis" dienu sāks ar uzstāšanos vairākās negaidītās vietās Kauguru dienas ietvaros. Viena no šādām vietām ir "Vietvalži", kas ir Mārupes novada pašvaldības Babītes Kultūrizglītības centra filiāle Salas pagastā. Pirms 200 gadiem ēka celta kā muižas darbinieku mājvieta, vēlāk tur bijis krogs, skola, pagastmāja. Tagad šeit apskatāma slavenākā Pāvulu dzimtas pārstāvja, aktiera Eduarda Pāvula izstāde, kā arī rit aktīva kultūras pasākumu dzīve - koncerti, teātra izrādes, radošās darbnīcas utt.

Vēlāk koris piestās upes kreisajā krastā un būs sastopamas pie Mellužu estrādes kopā ar Elīnu Seili un Rihardu Rudoviču. Mellužu estrāde ir viena no pēdējām akustiskajām koka gliemežnīcas formas estrādēm visā Baltijas reģionā, kas saglabājusies un funkcionē kopš 20.gs.

Savukārt 29.augustā "Balsis" būs Jūrmalā Raiņa sētas pagalmā, Poruka prospektā 61. Koris muzicēs kopā ar mecosoprānu, operdziedātāju Ievu Paršu, kas studiju gados bijusi arī "Balsu" dziedātāja. Koncertā skanēs kordziesmas ar Raiņa un Aspazijas dzeju, kā arī Ievas Paršas mūzika, vēsta I.Teterovskis.

Vēl koris priecēs Jūrmalas slimnīcas dežūrpersonālu un pacientus, kā arī piestās pie Baltās kāpas. Lielupes Baltā kāpa radusies pēc tam, kad upe 1757.gadā pārrāva zemes šaurumu, izveidojot jaunu ieteku jūrā. Tā ir 100 metru plata, 800 metru gara un 17 metru augsta.

Koncerti ir bezmaksas. Detalizētāka informācija un norādes par drošības pasākumiem pieejamas vietnē balsis.lv un kora sociālajos tīklos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.