Menu
 

Māris Sirmais: Visekstremālākā sajūta man ir ļoti sarežģīta muzikāla uzdevuma priekšā Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Māris Sirmais: Visekstremālākā sajūta man ir ļoti sarežģīta muzikāla uzdevuma priekšā Ģirts Raģelis

Līdz 8. septembrim norisināsies Valsts akadēmiskā kora “Latvija” un tā mākslinieciskā vadītāja Māra Sirmā rīkotais 21. Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls. “Klausītājiem koncertus piedāvāsim gan Rīgā, gan ārpus tās, kad 31. augustā pirmo reizi uzstāsimies Stirnienes Svētā Laurencija katoļu baznīcā, kur tiks godināta gan Latvijas simtgade, gan ieskandināti bīskapa Boļeslava Sloskāna 125 gadu jubilejas svētki.

4.septembrī Rīgas Sv. Ģertrūdes baznīcā skanēs latviešu komponistu jaundarbi, bet 8. septembrī festivālu noslēgsim ar koncertu Rīgas Domā, kad kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri godināsim vienu no 20. gadsimta mūzikas milžiem – izcilo komponistu Leonardu Bernsteinu,” šā gada festivālu ieskicē Māris Sirmais.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījis?

Esmu cilvēks, kas neķer adrenalīnu kaut kādās ekstrēmās situācijās. Grūti tā uzreiz atbildēt, jo neko ekstremālu šā vārda tradicionālā nozīmē neesmu darījis. Visekstremālākā sajūta man ir tad, kad esmu ļoti sarežģīta muzikāla uzdevuma priekšā. Tad sajūtas un emocijas ir ļoti sakāpinātas, ir liels uztraukums. Varu iedomāties, ka to var salīdzināt ar braukšanu ātrā rallija mašīnā. Kad ir jāmuzicē ātrā tempā ar ļoti sarežģītu partitūru, kļūdīties nedrīkst, jo tas ir nāvējoši. Tā ir mana ekstremālā sajūta.

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē?

Tādu brīžu ir bijis ļoti daudz. Izcelt vienu, kurš būtu pārāks par citiem, ir diezgan negodīgi. Visaizkustinošākais brīdis ir tad, kad pēkšņi uz skatuves dzirdi to, par ko esi sapņojis – par ideālo skaņas sajūtu, kas tajā dzīves momentā realizējas.

Kas jūs iedvesmo darbam?

Mūzika kā tāda. Ar darbu ir ļoti grūti sevi motivēt, bet, kad sāc strādāt ar mūziku, tu aizraujies.

Jūsu veselīgie ieradumi?

Tas ir nosacīti. Nevarētu teikt, ka esmu veselīgākais cilvēks pasaulē. Vairāk nekā divus gadus uzturā nelietoju gaļu. Nezinu, vai tas ir veselīgi, bet pašsajūta man ir labāka. Ja izdodas salāgot laiku ar mēģinājumiem un koncertiem, cenšos vismaz vienu stundu veltīt fiziskiem treniņiem. Bet šķiet, ka veselīgākais un būtiskākais ir uzturēšanās svaigā gaisā.

Jūsu kaitīgie ieradumi?

Dažkārt varētu atteikties no pārlieku lielas ēšanas. Slinkums, sistemātiskas regularitātes trūkums.

Kultūras baudījums, kas pēdējā laikā atstājis spilgtāko iespaidu?

Protams, šā gada jūlijā piedzīvotie Dziesmu svētki!

Grāmata vai filma, ko ieteiktu citiem?

Šobrīd lasu savu specifisko literatūru, bet filmu gan varu ieteikt – tā ir “Bille”. Runājot ar kolēģiem un paziņām, saprotam, ka tā ir viena no labākajām simtgades filmām, ja ne pati labākā.

Kādu mūziku klausāties?

To, ar kuru tajā brīdī jāstrādā.

Iecienīta vieta, kur pusdienot?

Kaļķu vārtu bistro” Līvu laukumā.

Vieta, ko noteikti iesakāt apmeklēt?

21. Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla koncertus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.