Menu
 

Nedēļas nogalē Rīgā gaidāms mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Nedēļas nogalē Rīgā gaidāms mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts" publicitātes

Sestdien, 8. septembrī, Rīgā notiks mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts". Tajā Rīgas iedzīvotāji un viesi aicināti baudīt mūsdienu mākslu, mūziku, performanci, deju, instalācijas un citas norises 53 dažādos pasākumos.

Šīs nakts programma notiks Rīgas centrā, Vecrīgā, Pārdaugavā – Kalnciema ielas, AB dambja, Latvijas Nacionālās bibliotēkas, Pārdaugavas muzeju un Miera ielas apkaimē. "Baltās nakts" ģeogrāfijai šogad piepulcējas VEF apkārtne un Tallinas ielas radošais kvartāls, kā arī Klīversala, informē Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Tālākie Rīgas punkti, kas aicina baudīt "Balto nakti", ir "Ziemeļblāzma", Ķengarags, Ziepniekkalns un Mežaparks. Kultūras pilī "Ziemeļblāzma" būs iespēja dzirdēt lielisku koncertu "Rothko in Jazz", kurā Māra Briežkalna kvintets atskaņos 10 latviešu komponistu radītus džeza skaņdarbus, kurus iedvesmojuši mākslinieka Marka Rotko darbi. Rīgas Zooloģiskajā dārzā pulcēsies un dzeju lasīs "Dzejnieki un citi zvēri", bet kultūras telpas "Strops" Ziepniekkalnā un Ķengaragā noslēgs sezonu ar laikmetīgās kokles skaņām.

Vairākus pasākumus ir iedvesmojušas visu trīs Baltijas valstu 100 gadu svinības. Rīgas ielās tiks atklāti vairāki Igaunijas mākslinieku grafiti darbi projektā "Baltic Stencil", bet Baltijas filmu un animācijas filmu programmu piedāvās festivāls ”2Annas” projektā "Fresku improvizācija" un kinoteātris "Kino Bize" projektā "Baltijas animācijas īsfilmas un radošās darbnīca". Savukārt laikmetīgās mākslas centrā ”KIM?” norisināsies "Ūdeņraža nakts – Nepārtraukto performanču nakts" Baltijas mākslinieku izpildījumā, vēsta domes pārstāvji.

Forumam īpašu programmu gatavo Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle, sadarbībā ar Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmiju un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju top brīvdabas klaviermūzikas projekts “Melns un balts” Vērmanes dārzā, Kanādas mākslinieki uz Rīgu vedīs savu interaktīvo instalāciju "Wave field/Viļņu lauks", bet Stambulas mākslinieku grupa piedāvās projektu "In order to control/Lai kontrolētu". Programmā būs atrodami arī jau ierasti un iecienīti projekti, piemēram, "Baltās nakts" tramvaji, "Videogrāfija XIII – Space Textures", un laikmetīgās mākslas festivāla "Survival Kit 10" un avangarda mūzikas festivāla “Skaņu mežs” speciāli "Baltajai naktij" veidotas programmas.

“Baltā nakts” Rīgā ir daļa no starptautiska projekta “Eiropas Baltās naktis”, ko pirms 16 gadiem aizsāka piecas Eiropas galvaspilsētas – Brisele, Madride, Parīze, Rīga un Roma, bet šodien šim tīklam ir pievienojušās daudzas pasaules pilsētas. "Baltās nakts" ideja ir padarīt laikmetīgo mākslu pieejamāku iedzīvotājiem, vienu nakti gadā iesaistot interesentus daudzveidīgās mākslas norisēs, skaidro Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Rīgā forumu ”Baltā nakts” organizē Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvalde sadarbībā ar Latvijas kultūras organizācijām, iesaistot Latvijas un ārvalstu māksliniekus. Ieeja visos "Baltās nakts" pasākumos ir bez maksas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.