Menu
 

Bundzinieks un komponists Pauls Pokratnieks: Novērtē to, kas tev ir, nevis sūksties par to, kā tev nav Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - no privātā arhīva Foto - no privātā arhīva

Ziemeļu džeza grupa “Pulse Trio”, kuras sastāvā ir gan latviešu, gan zviedru un somu mūziķi, izdevusi pirmo singlu no jaunā albuma. “Pulse Trio” ir džeza klavieru trio, kura skanējums ir dažādu žanru mikslis, kas atspoguļo komponista Paula Pokratnieka dažādās muzikālās ietekmes – klasiskās, populārās un folkmūzikas.

Pauls Pokratnieks ir Rīgas Doma kora skolas absolvents, ieguvis bakalaura un maģistra grādu džeza mūzikā Hāgas Karaliskajā universitātē Nīderlandē. Pēdējos divpadsmit gadus pavadījis Nīderlandē un Zviedrijā, aktīvi muzicējot un pasniedzot mūziku savā privātskolā.

Grupas “Pulse Trio” pianists ir viens no labākajiem zviedru mūziķiem Fabians Kalerdāls, bet kontrabasu spēlē fenomenālais somu mūziķis Olli Rantala, ar kuriem Pauls iepazinās, dzīvojot Gēteburgā. Albums “The end is the beginning” (“Beigas ir sākums”) tiks izdots 11. februārī zviedru mūzikas ierakstu izdevniecības “HOOB Records” paspārnē, bet pirmo singlu no jaunā albuma var noklausīties šeit. “Pulse Trio” satikšanās ar klausītājiem Latvijā paredzēta nākamā gada vasarā un rudenī.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījis?
Droši vien nesenais izbrauciens Siguldā ar “zērgli” būs topa virsotnē, ņemot vērā manas diezgan izteiktās bailes no augstuma.

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē? 
Mana kāzu diena.

Kas jūs iedvesmo darbam? 
Vieglāk idejas manī ienāk, ja esmu labi atpūties un labā formā gan mentāli, gan fiziski. Iedvesmo arī citu mākslinieku darbi dažādos mākslas lauciņos – mūzika, laikmetīgā deja, glezniecība.

Jūsu veselīgie ieradumi
Jau daudzus gadus gandrīz katru rītu veicu stiepšanās vingrinājumus. Vēl diezgan regulāri spēlēju basketbolu, meditēju un pavadu laiku svaigā gaisā – dabā.

Jūsu kaitīgie ieradumi? 
Laikam jāsaka, ka kafija ir mana vienīgā atkarība, no kuras vēl nevēlos atteikties. Mēdzu pārlieku daudz domāt un analizēt lietas, ko nevaru ietekmēt, bet tas ir jūtami uzlabojies pēdējā laikā.

Vērtīgākā atziņa, ko dzīves laikā esat guvis?
Nekas nav mūžīgs. Novērtē to, kas tev ir, nevis sūksties par to, kā tev nav.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu citiem?  
Filma “The Pianist” par ebreju izcelsmes pianista likteni nacistiskās Vācijas okupētajā Polijā. Grāmata “Man’s search for meaning” – koncentrācijas nometnē izdzīvojuša psihiatra atklāsmes par pārdzīvoto. Man šķiet ļoti svarīgi mācīties no cilvēces pieļautajām kļūdām, lai tās vairs neatkārtotu.

Kādu mūziku klausāties? 
Rītus sāku ar klasisko mūziku, pēc tam man austiņās skan džeza mūzika, gan klasiskā, gan modernā. Pēdējā laikā daudz klausos pašmāju un ārzemju popmūziku. Mēģinu katru nedēļu noklausīties vismaz vienu albumu no sākuma līdz gala ar vienu piesēšanos un ne kā fonu, bet kā svarīgāko.

Iecienīta vieta, kur pusdienot?
Rīgā man patīk restorāni “Terapija” un “Stock Pot”.

Vieta un laiks, kurā gribētu dzīvot?
Gribētu kādu gadu padzīvot valstī, kur T-kreklā var staigāt visu cauru gadu. Mūzikas dēļ gribētos padzīvot Ņujorkā laika posmā no 1945. līdz 1960. gadam, kad džezs piedzīvoja māksliniecisko attīstību. Pašlaik gribu dzīvot mājās – Latvijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.