Menu
 

Eiropas kultūras mantojuma dienās izzinās Latvijas valsts izveidošanu un attīstību, tostarp Salaspilī

  • Autors:  Apriņķis.lv
Eiropas kultūras mantojuma dienās izzinās Latvijas valsts izveidošanu un attīstību, tostarp Salaspilī Publicitātes foto

2018. gads Eiropai un tās kultūras mantojumam ir simboliski un vēsturiski nozīmīgs, jo tas iezīmē virkni svarīgu notikumu, piemēram, simto gadadienu kopš Pirmā pasaules kara beigām un vairāku dalībvalstu neatkarības pasludināšanas. Ar mērķi mudināt atklāt un iepazīt Eiropas kultūras mantojumu un stiprināt piederības izjūtu kopīgai Eiropas telpai šis gads pasludināts par Eiropas kultūras mantojuma gadu.

Eiropas kultūras mantojuma dienas ir viens no nozīmīgākajiem ikgadējiem notikumiem kultūras mantojuma jomā Eiropā, kuru laikā no augusta līdz oktobrim norisinās tematiski, mantojuma vietu saimnieku, entuziastu un speciālistu rīkoti kultūras pasākumi. Šogad no 14. līdz 16. septembrim 64 vietās visā Latvijā pasākumu programmās Kurzemes, Latgales, Rīgas, Vidzemes un Zemgales plānošanas reģionā var iepazīties ar vietām un notikumiem, kas saistīti ar Latvijas valsts dibināšanu un attīstību, informē Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes Kultūras mantojuma politikas daļas speciāliste Alma Kaurāte.

Piektdien programmu aizsāks erudīcijas spēle vidusskolēniem Kārļa Skalbes "Saulrietos", savukārt, atceroties Latvijas neatkarības kara norises Laucesas kapos, notiks atceres pasākums kritušajiem Polijas armijas karavīriem. Starpkaru periodā sasniegto, būs iespējams iepazīt, apmeklējot skolu programmā celtās ēkas, izzinot Ķeguma HES celtniecību un iepazīstot Jāņa Daliņa vietas Valmierā.

Notikumus, kas saistīti ar atmodu un valsts atgūšanu, izzināt aicinās Slutišķos, atceroties Daugavpils HES projektu, un Salaspilī, atminoties slepenās radio stacijas darbību Augusta puča laikā, – Salaspils novada kultūras namā "Rīgava” 14. septembrī plkst. 18.00–19.00 ar savām atmiņām par pagrīdes studijas darbību dalīsies cilvēki, kuri strādāja studijā; vakara moderators Dzintris Kolāts, piedalās Aigars Semēvics, Sergejs Kruks un Elita Mīlgrāve. Uz šo pasākumu jāpiesakās līdz 14. septembra plkst. 10.00, rakstot uz Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. vai zvanot pa tālr. 67216367.

Par valsts atjaunošanu un iekļaušanos starptautiskajā apritē būs iespējams uzzināt, piedaloties Eiropas Savienības mājas fotoorientēšnās spēlē, savukārt kinoteātrī "Splendid Palace" pasākumā "Kultūras mantojuma pieejamība radošajos un audiovizuālajos projektos" piedāvās izzināt filmas "Četri balti krekli" atdzimšanas stāstu un noskatīties filmu, stāsta A. Kaurāte.

Eiropas kultūras mantojuma dienu pasākumi ir bez maksas, atsevišķas aktivitātes par samaksu norādītas pasākumu programmā. Dalībai dažos no pasākumiem iepriekš jāpiesakās. Eiropas kultūras mantojuma dienas Latvijā koordinē Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde, tās notiek Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu. Papildu informācija pieejama vietnē www.mantojums.lv/EKMD.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.