Menu
 

Izskanēs Margaritas Vilcānes jubilejas koncerts "Margarita. Melodija. Mode"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - publicitātes Ilustrācija - publicitātes

Otrdien, 25.janvārī, Lielās ģildes Lielajā zālē, godinot brīnišķīgo mākslinieci Margaritu Vilcāni, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) un Latvijas iemīļotie mūziķi – maestro Raimonds Pauls, dziedātāji Intars Busulis, Normunds Rutulis, Daumants Kalniņš un daudzi citi – aicina skatītājus uz jubilejas koncertu "Margarita. Melodija. Mode".

Turpat, Lielajā ģildē, no 29.janvāra līdz 26.februārim būs iespēja apskatīt multimediālo Margaritas Vilcānes skatuves tērpu izstādi, iezīmējot modes unikālo vietu estrādes jomā 20.gadsimta otrajā pusē. Tērpu māksliniece ir Ārija Punenova.

Kā informēja LNSO, izcilās dziedātājas jubilejas koncertā klausītājus priecēs Zigfrīds Muktupāvels, Normunds Rutulis, Intars Busulis, Daumants Kalniņš, grupa “Carnival Youth”, koris “Anima”, instrumentālā grupa Kristapa Krievkalna vadībā un, protams, pati jubilāre. Uzstāsies arī īpašie viesi – modes māksliniece Asnāte Smeltere un maestro Raimonds Pauls. Koncerts iecerēts kā jubilāres un citu mākslinieku saruna, kurā savīsies tādas populāras dziesmas kā "Par pēdējo lapu", "Paliec un neaizej", "Baltā saule" un citas.

Multimediālajā Margaritas Vilcānes koncerttērpu izstādē likti divdesmit četri skatuves tērpi, ar kuru palīdzību tiks atklāts dialogs starp dziedātāju un Āriju Punenovu un kalpos kā liecība par modes vietu unikālajā estrādes žanrā. Izstādē varēsim skatīt tērpus no dažādiem periodiem un katrs no tiem ir veltīts atsevišķai koncertprogrammai vai pat konkrētai dziesmai. Tērpi ir abu mākslinieču kopdarbs.

Tāpat izstādē būs apskatāmas tērpu anotācijas, kurās apkopoti Margaritas Vilcānes un Latvijas Mākslas akadēmijas modes mākslas studentu komentāri par tērpu stilistisko aspektu un padomju laikam nepieciešamo radošo attapību to izveidei. Izstādes veidotāji – Latvijas Mākslas akadēmijas Vides mākslas, Modes mākslas, Grafikas un iepakojuma specialitāšu studenti un mācību spēki. Idejas autores ir Barbara Ābele un Sintija Šustiņa.

Kā zināms, Margarita Vilcāne ir viena no Latvijas populārākajām estrādes māksliniecēm. Viņas koncertdarbība ir cieši saistīta ar Lielās ģildes namu (kādreizējo Valsts filharmoniju), kā arī ar Ulda Stabulnieka vokāli instrumentālo ansambli "Tip Top" un Rīgas Estrādes orķestri (REO). Margarita koncertējusi gan kā solomāksliniece, gan duetā ar ilggadējo skatuves partneri Ojāru Grīnbergu. Vilcāne ir sava laika skatuves ikona, kura neatstāja vienaldzīgu nevienu.

Cilvēku atzinību Latvijā un ārpus tās viņa iemantojusi gan izcilo vokālo dotību, gan krāšņo skatuves tērpu dēļ. No 60.gadu beigām Ārija Punenova, dziedātājas sirdsdraudzene un Rīgas Modeļu nama māksliniece un modele, bija atbildīga par katru modelēto un izgatavoto Margaritas tērpu. Abas mākslinieces satikās 1967.gadā Monreālā EXPO izstādes laikā, kur Margarita uzstājās kā dziedātāja, bet Ārija – kā modele.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.