Menu
 

Noslēdzies Dziesmu un deju svētku kokļu mūzikas koncerta mākslinieciskās koncepcijas konkurss

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Noslēdzies XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku kokļu mūzikas koncerta mākslinieciskās koncepcijas konkurss, kurā izraudzīta mākslinieciskās koncepcijas iecere un radošā komanda, kas nodrošinās koncerta īstenošanu 2023. gadā.

Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku rīkotājs, Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC), konkursu izsludināja 2021. gada septembrī un saņēma vienu mākslinieciskās koncepcijas pieteikumu. Konkurss norisinājās divās kārtās. Pirmajā kārtā saskaņā ar nolikumu iesniegto koncepciju komisija izskatīja un vērtēja, saglabājot dalībnieku anonimitāti, savukārt otrā kārta bija sarunu procedūra, kuras laikā mākslinieciskā komanda prezentēja iesniegto radošo plānu un pieteiktā repertuāra saturu.

Kā informēja LNKC, 7.janvārī komisija, apkopojot abās kārtās iegūto vērtējumu, apstiprināja mākslinieciskās vadītājas Kristīnes Dmitrijevas, režisora Sanda Kalniņa un scenogrāfa Mārtiņa Blanka radīto koncepciju ar nosaukumu “Laika upe”. XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki ritēs tradīcijas 150 gades zīmē. Radošā komanda vēlas atklāt un parādīt, cik liels spēks ir tradīcijai un tautasdziesmai, kas vienlaicīgi spēj būt identitātes glabātāja un spilgta laikmeta lieciniece.

Mākslinieciskās idejas pieteikumā vēstīts: “Savīt seno ar laikmetīgo, ļaut tautas senajai dziesmai izlauzt arvien jaunas gultnes laiku lokos, meklēt pirmavotu, tiekties uz tīro, uz sava patiesā skanējuma atklāšanu, saplūst ar dabu, kuras mirklīgā mainība glabā sevī mūžīgo atklāsmes balsi – tas ir ne tikai dziesmas, bet arī tautas likteņa gājums. Tas ir koncerta emocionālais plūdums un virzība.”

LNKC izveidotajā konkursa komisijā darbojās tās priekšsēdētājs Juris Jonelis, Koru lielkoncerta “Tīrums. Dziesmas ceļš” režisors; Anda Eglīte, Rīgas reģiona kokļu ansambļu virsvadītāja, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas lektore, Olaines Mūzikas un mākslas skolas pedagoģe, Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības koncertorganizācijas „Ave Sol” koklētāju ansambļa “Cantata” mākslinieciskā vadītāja; Valda Bagāta, Pierīgas reģiona kokļu ansambļu virsvadītāja, Babītes Mūzikas skolas pedagoģe, Babītes koklētāju ansambļu “Balti” un “Dzītariņi” vadītāja; Dita Neilande, Mārupes Mūzikas un mākslas skolas kokles spēles skolotāja, Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas kokles spēles pedagoģe un Rūdolfs Baltiņš, brīvmākslinieks, scenogrāfs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.