Menu
 

Siguldas novadā apstiprināti 17 projekti kultūras un sabiedrībai nozīmīgu projektu konkursā

  • Autors:  LETA
Foto - sigulda.lv Foto - sigulda.lv

Siguldas novadā apstiprināti 17 projekti šā gada kultūras un sabiedrībai nozīmīgu projektu konkursā, informēja pašvaldības Sabiedrisko attiecību pārvaldes vadītāja Sindija Brikmane.

Siguldas novada kultūras un sabiedrībai nozīmīgu projektu finansēšanas konkursam iesniedza 29 projektus, kuru kopējā līdzfinansējuma summa projektu realizēšanai sasniedza 140 568 eiro. Izvērtējot iesniegtos projektus, ekspertu komisija atbalstam izvirzīja 17 projektus, to realizācijai pašvaldība piešķīrusi līdzfinansējumu 55 000 eiro apmērā.

Kā skaidro Brikmane, konkursa mērķis ir atbalstīt iedzīvotāju iniciatīvas neatkarīgu kultūras projektu realizēšanai novadā, īpašu uzmanību veltot kultūrvidi bagātinošu, vides ilgtspēju veicinošu, sabiedrībai nozīmīgu un izglītojošu pasākumu realizēšanai dažāda vecuma mērķauditorijai.

Iepazīstoties ar projektiem, ekspertu komisija secina, ka šogad vērojama ieceru tematiskā un norises vietu dažādība, projektu autoriem pārstāvot gandrīz visu novada teritoriju. Līdzās savu vietu novada kultūras notikumu kalendārā jau iekarojušām iniciatīvām radušās daudz jaunas ieceres.

Ar pašvaldības finansiālu atbalstu šogad tiks realizēts projekts "Lieltirgus dienas Siguldā un Siguldas novada apskate", "Mūsu Bio tirgus" norišu laikā piedāvājot kultūras un izglītojošu pasākumu kopumu un iepazīstinot ar novada zaļajiem uzņēmējiem septiņos pagastos. Projekts turpinās popularizēt Siguldas novadam būtisko zaļo dzīvesveidu un stiprinās iedzīvotāju piederību jaunajam novadam.

Mālpilī šovasar pulcēsies latvieši no tuvienes un tālienes, jo tieši tur notiks īpašais vispasaules latviešu ģimeņu kustības saiets. "3x3" saiets Mālpilī piedāvā programmu vairāku paaudžu dalībniekiem, daudz laika veltot latviskuma kopšanai un izzināšanai. Saieta nodarbību vadīšanā tiks iesaistītas arī ar Mālpils novada kultūrvidi saistītas personības, kas palīdzēs saieta dalībniekiem apzināt novada kultūrvēsturiskās vērtības un garīgo mantojumu. Dažādās saieta aktivitātēs tiks aicināti piedalīties arī vietējie iedzīvotāji.

Starptautisku dimensiju novadā ienesīs projekts "Starptautiskās atdzejas darbnīca". Latvijas literatūras popularizēšanai ārvalstīs izveidotā platforma "Latvian Literature" jau vairākkārt realizējusi starptautisku dzejas tulkošanas darbnīcu, bet šogad tā pirmo reizi notiks ārpus Rīgas. Sigulda šai norisei izvēlēta, ņemot vērā literatūras īpašo lomu novada kultūras dzīvē. Darbnīcas noslēgumā ārvalstu un Latvijas dzejnieki publiskā lasījumā ar Siguldā tapušajiem darbu tulkojumiem iepazīstinās ikvienu interesentu.

Projekts "Svētku gads Krimuldas muižā" piedāvās koncertu ciklu ar klausītāju iemīļotu mūziķu dalību, bet 26.augustā aicinās viesus uz īpašu svētku programmu visas dienas garumā, iepazīstinot arī ar Krimuldas muižas vēsturi, jo 2022.gads ir muižas kungu mājas 200.jubilejas gads, bet Krimuldas sanatorijai apritēs 100 gadi.

Pirms gada Nurmižu kultūrtelpā "Daba" pirmo reizi realizētais brīvdabas koncerts iepriecināja daudzus novadniekus un viesus, tāpēc likumsakarīgi, ka pasākums šogad kļuvis krāšņāks, informē pašvaldībā. Trīs dienu brīvdabas festivāls "Būt dabā" un koncertcikls "Tuvāk zvaigznēm" piedāvās dažādas dienas aktivitātes un vakara koncertu ciklu ar Latvijas un ārvalstu mākslinieku dalību.

Par jaunu pienesumu klasiskai mūzikai veltīto pasākumu virknē parūpējusies arī komponiste Madara Pētersone, realizējot projektu "Klusie koncerti Siguldas novadā". Tā laikā kopā ar saviem domubiedriem jaunā mūziķe piedāvās divus koncertus Mālpils muižā un Krimuldas baznīcā, vienlīdz godājot dabu un laikmetīgus risinājumus klasiskās mūzikas interpretācijā.

Savukārt projekts "Dienas darbi" - koncertstāsts par svarīgākajām ikdienas norisēm bērna dzīvē veltīts gados jaunākajiem Siguldas novada mūziķiem. Vokālas studijas "Siguldiņa" desmit gadu pastāvēšanas jubilejai par godu sadarbībā ar komponistu Jāni Šipkēvicu un dzejnieku Martu Pujātu tiks radīts jauns oriģināldarbs. Gada nogalē tas pārtaps koncertuzvedumā.

Bērnu un jauniešu auditorijai īpaši veltīts arī projekts "Trejdeviņi ritentiņi", kura laikā deju grupas "A-Zarts" jaunieši, pieaicinot pulkā citus novada dejojošos jauniešu kolektīvus, iestudēs Vasaras saulgriežiem veltītu izrādi. Projekta īstenotāji sola tradicionālās rotaļas un danču soļus ierādīt arī izrādes skatītājiem.

Arī šogad Siguldas novada jauniešiem būs iespējams radoši izpausties un apmeklēt mākslinieces Patricijas Brektes Grafikas vasaras skolu 2022, nedēļas garumā profesionālu mākslinieku vadībā izmēģinot roku dažādās grafikas tehnikās.

Konkursā atbalstīti arī citi mākslai veltīti projekti. Glezniecības plenērs "Mergupe krāsās" jau 19.reizi šovasar vienkopus sauks profesionālus gleznotājus, mākslas studentus un Mālpils novada gleznotājus. Īpašas meistardarbnīcas organizēs arī novada bērniem, bet plenēra laikā tapušie darbi vēlāk būs apskatāmi izstādē Mālpils Kultūras centrā.

Savukārt tēlniece Solveiga Vasiļjeva projektā atbalstītās izstādes "Bez robežām" "Siguldas devonā" laikā no slīpēta nerūsējošā tērauda radīs mākslas objektus, kurus iedvesmojušas pārdomas par Visuma evolūciju un cilvēka prāta spēju pieslēgties neierobežotam informācijas laukam.

Gleznu izstādē "Laimes kods" Siguldas Jaunajā pilī mākslas darbi tiks radīti mijiedarbībā ar skatītājiem. Gleznotāja Anete Kalniņa uzrunās novada iedzīvotājus, lūdzot dalīties ar stāstiem par sev īpašiem cilvēkiem. Gleznās pārtaps 12 stāsti par iedvesmojošiem novadniekiem.

Stāsti par ievērojamiem Siguldas novadniekiem, nozīmīgas vēstures atmiņas un tagadnes notikumu tvērumi tiks apkopoti arī projekta "Saturs par Siguldas novadu platformā "Radiozurnals.lv"" laikā. Izceļot vietējo iedzīvotāju identitāti un spēku, to realizē Imanta Ziedoņa fonds "Viegli".

Savukārt Valentīna Skulmes 100 gadu jubilejai par godu projektā "Valentīns Skulme teātrī, kino un Mālpilī" iecerēts veidot gan izstādi un animācijas īsfilmu, gan radīt audiostāstus un strādāt pie Skulmju mājas apkārtnes izkopšanas.

Kultūrvēsturei veltīts arī projekts "Mākslas un dizaina mājas žests", piedāvājot lekciju par Siguldas muižas īpašniekiem, sniedzot savu artavu autentiska 19.gadsimta sākuma interjera izveidei Siguldas pils kompleksa Koka pils centrālajā daļā un realizējot vēl citas aktivitātes.

Savukārt novadnieces un etnogrāfes Indras Čeksteres grāmata "100 vainagi Latvijai. Latvijas vasaras saulgriežu vainagi" atklāj kultūras mantojuma aspektu, pievēršoties ziedu vainagu pīšanas daudzveidībai un pārmantojamībai mūsdienās.

Lielākā daļa no konkursā iesniegtajiem projektiem ir veltīti aktivitātēm kultūras jomā, tāpēc īpašu vietu citu atbalstīto projektu vidū ieņem festivāls "Ogle", piedāvājot sabiedrībai būtisku iniciatīvu - mentālajai veselībai veltītu pasākumu divu dienu garumā. Tajā paredzētas gan profesionāļu lekcijas par garīgo veselību un pašnāvību prevenciju, gan diskusijas, kurās ar savu pieredzi varēs dalīties ikviens klātesošais. Informatīvi izglītojošo pasākumu, kuru papildinās mūzikas klātbūtne, iecerēts realizēt Siguldas pils paviljonā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.