Menu
 

LNSO jaunās sezonas atklāšanā – Vaska obojas koncerta pasaules pirmatskaņojums

  • Autors:  Apriņķis.lv
Pēteris Vasks un Andris Poga. Pēteris Vasks un Andris Poga. Publicitātes foto

5. oktobrī Lielajā ģildē ar Pētera Vaska ”Koncerta obojai un orķestrim” pasaules pirmatskaņojumu tiks atklāta Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra jaunā sezona. Solo spēlēs ”Berlīnes filharmoniķu” pirmā oboja Albrehts Maijers, bet pie diriģenta pults varēs redzēt LNSO māksliniecisko vadītāju un galveno diriģentu – Andri Pogu.

Atklāšanā skanēs arī P. Vaska 2002. gadā komponētais opuss "Musica appassionata” un romantisma laika simfoniskās mūzikas lielmeistara Antona Bruknera grandiozā Sestā simfonija. 6. oktobrī šī programma būs dzirdama Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars".

Par savu jauno skaņdarbu Pēteris Vasks saka: "Opusam trīs daļas: pirmā ir rīta pastorāle, otrā ir tāds kā svētku skats, trešā – vakara pastorāle. Vienas dienas ritējums. Sākums kā dabas atmoda, pēc tam dziesmas un dejas valstība un noslēgumā dabas aizmigšana, bet ar nojausmu par to sarkano švīku, kas pamalē rīt atkal apliecinās jaunas dienas atnākšanu. Šis ir gaišs, vitāls skaņdarbs. Tiecos ielikt tajā savu priekšstatu un sajūtu par dabas neizsmeļamo dzīvīgumu un manas tautas nezūdošo vitalitāti. Jā, varbūt trešajā daļā ieskanas kāda dramatiskāka stīga, taču pēc tam atkal ir gaisma un miers.”

5. oktobra pirmatskaņojums Lielajā ģildē ir īpaši nozīmīgs, jo kopš 90. gadu sākuma vairums P. Vaska skaņdarbu tiek pirmatskaņoti nevis Latvijā, bet citviet pasaulē. Jaunā skaņdarba pirmatskaņojums ir iespējams, pateicoties Latvijas valsts simtgades programmas atbalstam.

LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga atzīmē koncerta nozīmību ne tikai Latvijas, bet arī pasaules līmenī: "Pētera Vaska Obojas koncerts, kurš tapis pēc LNSO pasūtinājuma un pievienojas citiem Latvijas simtgades zīmē tapušiem simfoniskās mūzikas jaundarbiem, manuprāt, ir būtisks pienesums žanra attīstībai ne tikai nacionālā, bet arī globālā līmenī. Ar pārliecību varu teikt, ka izcilais obojists Albrehts Maijers – "Berlīnes filharmoniķu” pirmā oboja un šī koncerta pirmatskaņotājs – to noteikti nesīs tālāk kā jaunu vērtību savā solorepertuārā, un arī es pielikšu visas pūles, lai šī mūzika skanētu citur pasaulē un turpinātu savu vēstījumu arī pēc pirmatskaņojuma”.

5. oktobrī plkst. 18.18 Lielās ģildes Minsteres zālē norisināsies tradicionālās "Pirmskoncerta sarunas” ar muzikologu Orestu Silabriedi, komponistu Pēteri Vasku un diriģentu Andri Pogu – "Dabas katedrāle un simfoniskais dievnams”. Uzmanības lokā – Pētera Vaska un Antona Bruknera muzikālie un dzīves uzskati, kā arī koncerta programmā iekļautie opusi. Klausīties "Sarunas” bez papildu maksas aicināts ikviens atklāšanas koncerta apmeklētājs.


”Berlīnes filharmoniķu” pirmā oboja Albrehts Maijers.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.