Menu
 

Foto: Atklāts Siguldas novada kultūras centrs "Siguldas devons" Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: Atklāts Siguldas novada kultūras centrs "Siguldas devons" Foto: Siguldas novada pašvaldība

Ar stāstu par devona laikmetu un multimākslinieka Arta Dzērves videoprojekcijām, kas atdzīvināja ēkas sienas, kā arī grupas "Tautumeitas" un "DaGamba" koncertu 14. septembrī atklāts kultūras centrs "Siguldas devons". Ēka nosaukta par godu periodam, kas Gaujas smilšakmens slāņos ierakstījis maģisku kodu no laika, kad Siguldas apkaimi klāja ūdeņi.

"Siguldas devona" fasādes dizainā izmantoti dekoratīvi paneļi, kuru apdrukā redzams smilšakmens atsegumu raksts no Velnalas klintīm, kur visbagātīgāk saglabājušās devona zivju un floras fosilijas, informē PA "Siguldas Attīstības aģentūra" direktore Laura Skrodele.

"Devons ir veiksmes un varenības periods, kad no jūras dzelmes iznirst zeme un rodas arvien vairāk dzīvības. Tas maina pasauli un urda mainīties. Atjaunojot kultūras centru un sniedzot tam nākamības elpu, esam liecinieki, kā vakardiena pārtop rītdienā. Ja devona laikmetā augi ieguva saknes, zeme ieguva mežus un zivīm attīstījās kauli, ticu, ka "Siguldas devons” būs vērtīgs ieguldījums Siguldas nemitīgi mainīgajā kultūras dzīvē. Novēlu visiem šajā kultūras ēkā augt garā un sniegumā stiprākiem, lai devonā katra diena ir lēciens,” atklāšanas pasākumā sacīja Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics.

Devona perioda iezīmes devušas nosaukumus arī kultūras centra zālēm: "Radix” (lielā zāle, latīniski – ‘sakne’), "Silva” (mazā zāle, latīniski – ‘mežs’) un "Digiti” (kinozāle, latīniski – ‘pirksti’). Zāļu nosaukumi atgādina par devona laikmeta norisēm, kas būtiski ietekmējušas pasaules evolūciju, stāsta L. Skrodele.

Pēc vērienīgās pārbūves, 1962. gadā būvētā ēka un telpas kļuvušas plašākas, mūsdienīgākas, daudzfunkcionālas. Pārbūvētajā ēkā ir izcila akustika ar mazu reverberācijas laiku, tādējādi sniedzot iespēju veikt augstvērtīgus audioierakstus un pat tiešraides no kultūras notikumiem. Latvijas atzītākie skaņas eksperti Andris Ūze un Krišjānis Geidāns norāda, ka kultūras centrā uzstādītais "Meyer Sound” ir viens no pasaulē populārākajiem apskaņošanas sistēmu zīmoliem, kura aprīkojumu izmanto daudzi pasaulē atzīti mākslinieki un rokgrupas. "Siguldas devonā” ir uzstādīta šobrīd jaunākā apskaņošanas sistēmas modifikācija. Tās galvenā priekšrocība – pastiprinātā skaņa tiek maksimāli pietuvināta dabīgai skaņai, turklāt sistēma ir viegli saprotama un vadāma. Šīs apskaņošanas sistēmas vecākas versijas uzstādītas arī citur Latvijā.

Visās zālēs ir uzstādīti augstas izšķirtspējas videoprojektori, bet "Radix” zāle ir īpaši pielāgota pasākumiem, kuriem nepieciešamas sarežģītas dekorācijas – skatuve ir padziļināta, aprīkota ar paceļamām konstrukcijām un profesionālām skatuves gaismām. Ar kvalitatīviem tehnoloģiskajiem risinājumiem nokomplektēta arī "Digiti” zāle, kurā norisināsies mazākas formas koncerti, izrādes vai kinoseansi, norāda aģentūras direktore.

Siguldas novada kultūras centra pārbūvē pašvaldība investējusi 8 273 886 eiro. Daļa no rekonstrukcijas izmaksām 1 921 171,03 eiro apmērā segta, īstenojot Emisijas kvotu izsoļu instrumenta finansēto projektu "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana Siguldas novada kultūras centra ēkā”. Domājot par energoefektivitāti, jaunais kultūras centrs ir aprīkots ar ēkas vadības sistēmu, kas automātiski regulē un vada ventilācijas, apkures, apgaismojuma un kondicionēšanas iekārtas. Izmantojot šo sistēmu, ir iespējams nozīmīgākos enerģijas patērētājus – aukstuma staciju, siltummezglu, ventilācijas agregātus – regulēt atbilstoši nepieciešamībai, būtiski palielinot ēkas energoefektivitātes līmeni, vēsta L. Skrodele.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.