Menu
 

Foto: Nacionālajā teātrī ar skatītāju stāvovācijām uzņem Raiņa "Pūt, vējiņi!" pirmizrādi Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: Nacionālajā teātrī ar skatītāju stāvovācijām uzņem Raiņa "Pūt, vējiņi!" pirmizrādi Foto: Kristaps Kalns

Ceturtdien, 13. septembrī, Latvijas Nacionālais teātris atklāja savu 100. sezonu ar Raiņa “Pūt, vējiņi!” Elmāra Seņkova režijā. Skatītāji sezonas pirmizrādi uzņēma ar ilgstošām stāvovācijām. Izrādē skan komponista Imanta Kalniņa leģendārā mūzika no 1973. gada Rīgas kinostudijas filmas “Pūt, vējiņi!”.

Lomās: Uldis – Jēkabs Reinis, Barba – Laura Siliņa, Zane – Agnese Cīrule, Anda – Madara Botmane, Māte – Lāsma Kugrēna, Didzis – Raimonds Celms, Orta – Lolita Cauka, Ciepa – Inga Misāne-Grasberga, Gatiņš – Kārlis Reijers. Izrādē piedalās arī aktieri Ģirts Jakovļevs, Esmeralda Ermale, Astrīda Kairiša un Uldis Dumpis, kuri galvenos varoņus atveidoja leģendārajā režisora Gunāra Pieša 1973. gada Rīgas kinostudijas filmā.

Režisors Elmārs Seņkovs par izrādi saka: “Šī ir mana pirmā satikšanās ar Raini teātrī. Sākumā zināmais stāsts man raisīja asociācijas ar Gunāra Pieša filmu, ar mazliet naivi romantisko stāstu starp mīlniekiem. Strādājot ar lugu, “Pūt, vējiņi!” man atvērās kā liela mēroga traģēdija, kas stāsta daudz vairāk, nekā biju paredzējis. Tā liek domāt par šodienu – par mums, par mūsu kultūras mantojumu, par dziedāšanas svētkiem, par kopējo telpu, kurā mēs dzīvojam.”

“Rainim mūsu izrādē ir “uzlikts” Dziesmu un deju svētku filtrs – piederības sajūta, ko visi piedzīvo svētkos, vienalga, vai viņi piedalās vai vēro klātienē vai caur televizora un datora ekrāniem. Simtgades svētki šovasar bija fenomens. Tāds beznosacījumu prieks. Un ļoti gribas, lai šo sajūtu cilvēki gūst atkal, skatoties izrādi. Sajūtu, ka mēs esam kopā. Tā ir piederība visos līmeņos. Ne tikai kā gaidītam šī teātra skatītājam, bet piederības sajūta Rainim, arī Latvijas ļoti īpašajam simtgades gadam. Es esmu iztēlojusies, ka mēs izrādē rādām mazu daļiņu no mūsu visu lielās Latvijas un ka mēs esam kopā,” pauž izrādes vizuālās koncepcijas autore Monika Pormale.

Izrādē piedalās tautas deju ansamblis “Līgo” (vad. Jānis Purviņš) un tautas deju ansamblis “Teiksma” (vad. Jānis Ērglis.) “MAREUNROL'S” kostīmi, horeogrāfi Jānis Purviņš un Agate Bankava, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, muzikālā noformējuma autors Toms Auniņš. Izrādē tiek izmantotas Kurzemes novada etnogrāfisko tautastērpu reprodukcijas no TDA “Līgo” kolekcijas.



Iepriekš:
Elmārs Seņkovs: "Šobrīd ekstrēmākais ir iestudēt izrādi "Pūt, vējiņi!"." Ekspresjautājumi režisoram

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.