Menu
 

Siguldā atklās Itālijā dzīvojošās mākslinieces Līvas Pakalnes-Fanelli izstādi "Maigās ilūzijas"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Publicitātes attēls Publicitātes attēls

Pavasari Siguldas novadā 9.aprīlī plkst.13.00 atklās krāšņa Itālijā dzīvojošās siguldietes Līvas Pakalnes-Fanelli mākslas izstāde “Maigās ilūzijas”. Tas ir mākslinieces veltījums savai dzimtajai pilsētai, kurā viņa ar savu romantiski subjektīvo skatījumu ataino tās apkārtnes arhitektoniku, dabas skatus, tūristu iemīļotas vietas un sadzīviskas ainas. Izstādes atklāšanā ikviens varēs sevi iemūžināt īpašā fotokastē ar L.Pakalnes-Fanelli gleznas dizainu, informē Siguldas novada pašvaldībā.

Pati māksliniece izstādes atklāšanu virtuāli piedzīvos savās pašreizējās mājās Sardīnijā, taču domās būs klātesoša un priecāsies par ikvienu tās apmeklētāju. Par izstādi viņa stāsta: “Ar šo izstādi vēlējos notraust putekļus no sen aizmirstām vēsturiskām Siguldas vietām, kuras ir saglabājušās uz izplūdušām fotokartītēm vai gadu gaitā pilnībā mainījušas izskatu. Un tad rotaļīgi tās apspēlēt, nezaudējot cieņpilnu attieksmi pret Siguldas pilsētu un tās saknēm. Izstādē būs apskatāmi arī portreti, kuri mijiedarbojas ar pārējām gleznām, tās papildinot un parādot manu beznosacījumu mīlestību pret mākslu.”

Kultūras centrā “Siguldas devons” izstāde būs apskatāma līdz 14.maijam, un tajā tiks eksponētas 18 gleznas L.Pakalnei-Fanelli raksturīgajā detalizētajā eļļas gleznošanas tehnikā uz lina. Viena no tām - īpaši Ukrainai veltīta glezna “Atdzimšana” (no ukraiņu valodas - "Bідродження"), kas tapusi dažu dienu laikā pēc trauksmainajiem notikumiem Ukrainā. Tas ir L.Pakalnes-Fanelli cieņas un goda apliecinājums ukraiņu tautai, kā arī veids, kā ar sava talanta un mākslas palīdzību sniegt atbalstu tiem, kam tas šobrīd nepieciešama visvairāk. Gan izstādes atklāšanā, gan arī izstādes norises laikā ikviens varēs pret ziedojumu iegādāties gleznas kopiju, kas printēta uz īpaša augstas kvalitātes papīra. Visi ienākumi tiks ziedoti biedrībai “Cerību spārni” un tiks novirzīti ikdienas pamatvajadzību nodrošināšanai Siguldas novadā izmitinātajiem bēgļiem no Ukrainas, norāda pašvaldībā.

L.Pakalne-Fanelli ir dzimusi Siguldā, bet jau vairākus gadus dzīvo Itālijā – valstī, kur glezniecību apguva, studējot renesanses, flāmu un holandiešu vecmeistaru mākslas tehniku un glezniecības teoriju. Kopš 2003.gada viņas personālizstādes un gleznas atrodas privātkolekcijās dažādās pasaules valstīs tostarp Francijā, Kanādā, Beļģijā, ASV, Šveicē un citur.

Izstādei īpaši tapusi instalācija – izgaismoti gubu mākoņi, ko, iedvesmojoties no L.Pakalnes-Fanelli gleznās tik bieži sastopamajiem mākoņiem, veidojusi jaunā māksliniece, siguldiete Dārta Anspoka. Viņa šobrīd mācās Siguldas Valsts ģimnāzijas 7.klasē un jau līdz šim pārstāvējusi skolu mākslas konkursā, kurā guvusi Latvijas mēroga atzinību, vēsta pašvaldības pārstāvji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.