Menu
 

Brīvdabas muzejā aicina svinēt Lieldienas ar dažādām aktivitātēm

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - brivdabasmuzejs.lv Foto - brivdabasmuzejs.lv

17.aprīlī Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiks lielā Lieldienu svinēšana - ar plašu amatnieku un pārtikas mājražotāju tirgu, olu krāsošanu un ripināšanu, šūpošanos 15 dažāda veida šūpolēs, leļļu teātra izrādi bērniem, tautiskām dziesmām un dejām.

Kā norāda muzeja pārstāvji, jau vēsturiski Lieldienās ir saplūdušas tautiskās un kristīgās tradīcijas. Arī brīvdabas muzejā diena sāksies ar dievkalpojumu Usmas luterāņu baznīcā, turpināsies ar olu krāsošanu, ripināšanu un folkloras kopu "Zeidi" un "Knipati" priekšnesumiem. Ģimenēm veltītā koncertā dziedās "Knīpas un knauķi" un dejos "Uguntiņa". Mazākajiem muzeja apmeklētājiem būs iespēja noskatīties leļļu izrādi bērniem "Zaķu gans". Visas dienas garumā būs arī āra spēles un radošā darbnīca bērniem.

Lieldienas dabā iezīmē brīdi, kad gaismas kļūst vairāk nekā tumsas - diena kļūst liela, skaidro muzejā. Gaismas pieaugumam sekos dabas atmoda. Šūpošanās - celšanās pretī Saulei - ir simboliska darbība, kam jāstimulē atdzimšanas un auglības spēki dabā un cilvēkā. Turklāt Lieldienu rītā šūpojas pati Saule - "kad Lieldienas rītā saule pacēlusies kādu asi virs apvāršņa, tad viņa šūpojoties trīs reizes uz vienu uz otru pusi, no kā cēlusies ieraša Lieldienās šūpoties". Šūpošanās ir arī pasauli harmonizējoša darbība. Tā ietver gan kustību augšup, gan līganu laišanos lejup. Šūpoles kāra puiši un vīri. Meistarīgi uzkārtas šūpoles apliecina vīrišķo spēku un gudrību.

Ticējumi piemin daudz dažādu labumu, ko cilvēki gūst šūpojoties, - možu garu visas vasara garumā, garus linus druvā un aitām garu vilnu. Tiem, kas Lieldienās būs daudz šūpojušies, vasarā nekodīs odi un dunduri, bet saimniecēm un ganiem jāšūpojas, lai govis nebizotu. Visi minētie labumi izriet no iepriekš minētajām šūpošanās nozīmēm un ir iegūstami auglības veicināšanas un pasaules harmonizācijas rezultātā, vēsta muzeja pārstāvji.

Muzeja apmeklētāji tiek aicināti arī izstaigāt Pavasara pastaigu taku un muzeja izstāžu zālē apskatīt izstādi "Rokdarbi liturģiskajās tekstilijās". Priedes krogā notiks karašu cepšanas darbnīca.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.