Menu
 

Simtgades spēlfilmas "Homo Novus" seansus jau apmeklējuši vairāk nekā 11 000 skatītāju

  • Autors:  Apriņķis.lv
Simtgades spēlfilmas "Homo Novus" seansus jau apmeklējuši vairāk nekā 11 000 skatītāju Foto: publicitātes un nkc.gov.lv

Simtgades spēlfilma “Homo Novus” ar vairāk nekā 11 tūkstošu skatītāju apmeklējumu visā Latvijā kļuvusi par populārāko filmu septembra noslēdzošajā nedēļas nogalē.

Trīs dienās no piektdienas līdz svētdienai to apmeklējuši 8267 skatītāji, bet kopš pirmizrādes 26. septembrī kopā jau 11 055 skatītāji. Šis ir viens no labākajiem nedēļas nogales rezultātiem pēdējo gadu Latvijas spēlfilmu kontekstā, un publikas uzmanība neatslābst, jo turpinās arī filmas īpašie seansi Latvijas novados, informē Nacionālā kino centra vecākā referente nozares informācijas jautājumos Kristīne Matīsa.

Pirmajā nedēļas nogalē filmu “Homo Novus” noskatījās arī Latvijas Valsts eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kura to cildina kā “absolūtu mākslas darbu”: “Filmai izdevies radīt pilnīgi neatkarīgu mākslas darbu, kuru var baudīt, pilnīgi neko nezinot par Anšlavu Eglīti, kaut gan Anšlavs ir pelnījis, ka viņu atceras. Tiem, kas pazīst Anšlavu Eglīti, šis ir dubults prieks – kā viņa humors un ironija par sabiedrību parādās filmā vizuālā formā. Filma ir aizraujoša, ar lielisku humoru un pašironiju, ar ļoti skaistu Latvijas zelta laikmeta atspoguļojumu. Un Latvijas mūsdienu slavenības, kas filmā parādās dažādās maskās un dažādos grimos, protams, ir elements pats par sevi.”



Filmu “Homo Novus” var noskatīties kinoteātros visa Latvijā no šī gada 26. septembra. Lielākajās Latvijas pilsētās notikuši un vēl notiks īpaši seansi ar filmas radošās komandas piedalīšanos. Piemēram, 29. septembrī ar Liepājas skatītājiem tikās filmas producents Ivo Ceplevičs, kostīmu māksliniece Liene Rolšteina, aktieri Kaspars Gods, Gunārs Kugrēns un Kaspars Kambala, savukārt 30. septembrī Ventspilī, Baltijas senākajā kinoteātrī “Kino Rio”  skatītājus sveica režisore Anna Viduleja, producenti Ivo Ceplevičs un Jānis Kalējs, kā arī epizodiskās cīkstoņa lomas tēlotājs Kaspars Kambala.

Īpašie filmas seansi vēl plānoti 4. oktobrī Siguldas kinoteātrī “Lora”, 7. oktobrī Rēzeknē, Latgales vēstniecībā GORS, 8. oktobrī Valmieras kinoteātrī “3D Cinema”, 10. oktobrī “Kino Cēsis” un 12. oktobrī kinoteātrī “Splendid Palace” Rīgā, vēsta K. Matīsa.

“Filma skatītājiem ļauj aizmirst ikdienu un iejusties 30. gadu krāšņajā dzīvē un mākslinieku bohēmā, raksturojot to kā skaistu, aizraujošu, humora piesātinātu lielisku izklaidi visai ģimenei. Daži pat to novērtē kā Latvijas kultūras klasiku, par ko mums – filmas veidotājiem – jo īpašs prieks, gandarījums un pateicība. Daudzi skatītāji atzīst, ka filmu vēl īpašāku padara maestro Raimonda Paula skaņu celiņš,” tā par skatītāju atsauksmēm pēc filmas īpašajiem seansiem Ventspilī un Liepājā stāsta “Homo Novus” producents Ivo Ceplevičs.

Spēlfilmas scenāriste un režisore ir Anna Viduleja, kura jau sen loloja ideju par Anšlava Eglīša romāna ekranizāciju. “Homo Novus” galvenajā lomā debitē jaunais aktieris Igors Šelegovskis, lomās ir Kristīne Krūze, Kaspars Znotiņš, Andris Keišs, Kaspars Zvīgulis, Aurēlija Anužīte-Lauciņa, Agnese Cīrule, Nikolajs Korobovs, Vilis Daudziņš, Baiba Broka, Guna Zariņa, Gundars Āboliņš, Regīna Razuma, Ģirts Krūmiņš, Ģirts Ēcis un citi.



Komēdijā filmējušās arī citas sabiedrībā pazīstamas personas, piemēram, Kaspars Kambala, Intars Busulis un Andrejs Žagars. Filmas veidotāju vidū ir arī operators Jānis Eglītis, galvenais mākslinieks Kirils Šuvalovs (Krievija), scenārija līdzautore Maurīna Tomasa (Apvienotā Karaliste), producenti Ivo Ceplevičs, Jānis Kalējs un Sergejs Berdičevskis, informē Nacionālā kino centra pārstāve.

Spēlfilmu “Homo Novus” finansiāli atbalsta Nacionālais kino centrs, Valsts kultūrkapitāla fonds un tirdzniecības centrs “Galerija Centrs”. Filma tapusi studijā “Film Angels Productions”. Filmas izplatītājs Latvijā ir uzņēmums “ACME Film”.

Multimediji

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.