Menu
 

LMA studenti kopā ar Siguldas novada amatniekiem veidos stendu starptautiskajā Milānas dizaina mesē

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - lma.lv Ilustrācija - lma.lv

Latvijas mākslas akadēmijas (LMA) studenti kopā ar Siguldas novada amatniekiem veidos stendu starptautiskajā Milānas dizaina mesē, informēja projekta kuratore Barbara Ābele.

Šogad pēc divus gadu pārtraukumu, laikā no 7.jūnija līdz 12.jūnijam, norisināsies starptautiskā Milānas dizaina mese "Salone del Mobile". Dizaina pasākums ir atvērts visa veida materiālu un tehnoloģiju inovācijām, un tām blakus allaž pārstāvētas arī senas mēbeļbūves tradīcijas un augstākās kvalitātes amatniecība.

Šogad jau ceturto reizi izstādē piedalīsies konkursa ceļā izvēlēts Latvijas Mākslas akadēmijas studentu un pasniedzēju kopīgi veidots stends.

Šī gada stenda koncepts "Ja vēlies salāpīt pasauli, sāc lāpīt savas zeķes!" veltīts pasaules lāpīšanai vārda vistiešākajā nozīmē. Stends iemieso rūpes par pasauli - tās saņemšanu no iepriekšējām paaudzēm, saglabāšanu un atstāšanu nākošajām, jo savā veidā dizains ir līdzatbildīgs un līdzvainīgs nemitīgā industriālā procesa un patēriņa veicināšanā.

LMA ekspozīcijas dominējošais tēls ir vilnas zeķe. Tā izvēlēta kā metafora jebkuram 21.gadsimta ražotam produktam, kas piedalās cilvēka ikdienas patēriņā. Zeķes var uzskatīt par vienkāršāko, bet reizē neaizstājamāko apģērba gabalu brīžos, kad salst, un pamatvajadzību sarakstā tās var ierindot līdzās pārtikai vai jumtam virs galvas.

Pērn LMA īstenotajā "Baltsenior" projektā strādājot ar senioriem, kas pieredzējuši karu, izsūtījumu un trūkumu, un pētot viņu ieradumus, tika secināts, ka taupot lietas, lietojot tās ilgi un atjaunojot, ikviens kaut nedaudz var piedalīties pasaules lāpīšanā.

Ekspozīcijas stendu veido divas daļas. Viena veltīta zeķes dzīves ciklam un identitātei, kas secīgi ataino adīšanas, valkāšanas un labošanas posmus. Katras eksponētās zeķes adītais valnītis ir kopija no kādas 18.gadsimta zeķes parauga, kas atrodams Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā. Šīs kopijas ekspozīcijai darinājušas Siguldas, Mālpils un Mores amatnieces. Lāpīšanai izmantotais zelta pavediens ir alegorisks vēstījums par to, cik viena zeķe ir vērtīga - laika, prasmju, ekonomiskā un emocionālā ziņā, un kāpēc ir vērts to atjaunot.

Savukārt otra daļa ir lielizmēra tekstilija, kuru veido gandrīz pustūkstotis saziedotu, ar rokām adītu jaunu un sadilušu zeķu, kurām līdzi nāk arī personīgi cilvēkstāsti, kas apskatāmi un lasāmi Instagram kontā.

Stenda koncepts un eksponāti veidoti, sadarbojoties Latvijas Mākslas akadēmijai ar Siguldas kultūras centru "Siguldas Devons", Mālpils kultūras centru un novada amatniekiem, ar kuriem studiju gada laikā ir notikušas zināšanu un prasmju apmaiņas darbnīcas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.