Menu
 

Augusta beigās Jūrmalā uzstāsies leģendārā franču komponista Mišela Legrāna domubiedri

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ekrānuzņēmums no www.youtube.com Ekrānuzņēmums no www.youtube.com

30.augustā Jūrmalā gaidāms franču brīnums: viena no izcilākajām 20./21.gadsimta operdziedātājām Natālija Desē Dzintaru koncertzāles viesiem piedāvā programmu "Enchanting Legran" ("Apburošais Legrāns"), kopā ar viņu uzstāsies Pjēra Busagē džeza kvartets. Dievišķās melodijas, kuras uz mūžiem ierakstītas tiklab pasaules kultūras mantojumā, kā klausītāju sirdī, spēlēs un dziedās tie, kam pats komponists tās uzticējis, - mūziķi, ar kuriem viņš ilgus gadus cieši un ļoti veiksmīgi sadarbojās, informē koncertzāles pārstāvji.

Neviens no eiropiešiem nav jaudājis saņemt trīs "Oskarus" par labāko kino mūziku - ne Enjo Morikone, ne Nino Rota -, neviens cits, tikai Mišels Legrāns (1932-2019). Vēl viņa kontā ir piecas "Grammy" balvas, "Zelta globusa", "BAFTA" un "Felix" godalgas, kā arī prestižākās balvas teātra nozarē - Moljēra, "Tony" un "Drama Desk" prēmijas. Taču galvenais ir tas, ka šo profesionālās atzinības jūru papildināja un pat pārspēja neizmērojama tautas mīlestība. Šī mīlestība slavenajam maestro deva kā spēku, tā iedvesmu - līdz mūža pēdējām dienām Legrāns devās pasaules koncerttūrēs kā pianists un dziedātājs. Un viņam līdzās bija tie, kurus viņš uzskatīja par savas mūzikas vislabākajiem interpretiem. Tieši viņi 30.augustā kāps uz Dzintaru koncertzāles skatuves, norāda koncertzāles pārstāvji.

Pirmā loma šajā komandā ir Natālijai Desē - vienai no visu laiku izcilākajām franču operdziedātājām. Legrāns, kura skaņdarbus savulaik izpildījuši Frenks Sinatra un Ella Ficdžeralda, Stings un Bārbra Streizande, mēdza teikt, ka neviens cits kā Natālija nav spējis tik patiesi paust jūtas, kas iemiesotas viņa mūzikā. Divas zvaigznes kopā ierakstīja ne vien divus albumus - "Entre elle et lui - Natalie Dessay sings Michel Legrand" (2013), kas Francijā ieguva platīna CD statusu, un "Natalie Dessay, Michel Legrand - Between Yesterday And Tomorrow" (2017) -, bet arī devās vairākās koncertu turnejās.

Savam pirmajam koncertam Latvijā Natālija Desē par pavadošo sastāvu izvēlējusies Pjēra Busagē džeza kvartetu, kurā nav neviena nejauša dalībnieka: katrs tajā ir solists, katrs - nozīmīga personība uz Francijas muzikālās skatuves.

Pjērs Busagē ir kontrabasists un komponists, Mišela Legrāna trio dalībnieks, viens no Eiropā un ASV pieprasītākajiem džeza mūziķiem. Spēlējis un veicis studijas ierakstus kopā ar žanra titāniem Reju Braunu un Rendiju Brekeru, pasaules tūrēs pavadījis Daienu Krollu un Dī Dī Bridžvoteri, sadarbojies ar Eltonu Džonu, Giju Lafitu, Beniju Kārteru, Netu Ederliju, Didjē Lokvudu un daudiem citiem slaveniem mūziķiem, stāsta koncertzāles pārstāvji.

Patriss Peirjerāss ir džeza pianists, komponists, diriģents un aranžētājs - bijis draugos ar Legrānu ģimeni kopš pagājušā gadsimta: 1985.gadā Patriss ierakstīja mūzikas albumu kopā ar Kristiānu Legrānu (Mišela vecākā māsa bija dziedātāja, viņas balss skan kulta filmās "Šerbūras lietussargi" un "Rošforas meitenes"), bet 2018.gadā tieši viņš bija Legrāna mūzikla "Ēzeļāda" muzikālais vadītājs - ar šo Šarla Pero pasakas iestudējumu spoži atklāja rekonstruēto Mariņjī teātri Parīzē.

Bundzinieku Tjerī Šovē-Pejeksu Mišels Legrāns pieaicināja fundamentālā albuma "The Essential Michel Legrand Film Music Collection" ierakstam 2004.gadā, taču maestro mūziku Tjerī pazina jau kopš karjeras sākuma, kad spēlēja leģendārajā Pola Moriā orķestrī. Šovē-Pejekss ir ne vien brīnišķīgs solists, bet arī jutīgs akompanētājs - ne velti uzstājies kopā ar daudzām franču estrādes zvaigznēm, Silviju Vartānu un Sašu Distelu ieskaitot.

Vijolniece Šarmena Plesnere spēlējusi kopā ar Pjēru Busagē ne tikai kvartetā, bet arī duetā, ar panākumiem izpilda kā džezu, tā arī klasisko mūziku, tostarp baroka laikmeta skaņdarbus. Tik universālas muzikālās prasmes ir retums, taču tāda neapšaubāmi ir arī visa programma "Apburošais Legrāns" kopumā, norāda koncertzāles pārstāvji.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.