Menu
 

Pirmizrādi piedzīvos Latvijas dokumentālista Selecka filma "Zemnieki"

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - publicitātes Ilustrācija - publicitātes

4.oktobrī pirmizrādi piedzīvots Latvijas dokumentālista Ivara Selecka jaunā pilnmetrāžas dokumentālā filma "Zemnieki", kas ir stāts par Latviju 21.gadsimtā, kad atsevišķi cilvēki pamet pilsētas, lai sāktu saimniekot laukos, informēja producente Elīna Gediņa-Ducena.

Pēc Gediņas-Ducenas paustā, filmā sešas atšķirīgas ģimenes parāda Latvijas lauku dažādību un pretrunas, zemnieka dzīvi ilūzijās un realitātē. Filmas varoņi šādu dzīvi viensētās, prom no pilsētas kņadas izvēlējušies ļoti atšķirīgu iemeslu dēļ - daži vairs nevēlējās pavadīt savu dzīvi birojā, sastrēgumos un virtuālā pasaulē, daži lēmumu pārcelties uz laukiem pieņēmuši paši, citiem bija jādodas līdzi ģimenei, bet viņus visus vieno vēlme pēc stabilitātes, ko sniedz pašu zeme un māja.

Kopā ar filmas varoņiem - Aldersonu, Bartkeviču, Grāpju, Kaupužu, Krivtežu un Rehtšpreheru ģimenēm - aizritēs lauksaimnieka dzīves cikls, kas sākas ar pavasara sēju un beidzas ar rudens ražas novākšanu un zemes sagatavošanu nākamajam gadam.

Dokumentālā filma "Zemnieki" turpina režisora un operatora Selecka darbu - fiksēt Latviju hronista acīm, fiksēt cilvēku dzīvesstāstus par tiem, kas dzīvo un saimnieko laukos 21.gadsimta Latvijā.

Režisors Seleckis ir vecākais aktīvi strādājošais Latvijas kino klasiķis, kurš 22.septembrī svinēs jau 88.dzimšanas dienu. Viņš vairāk nekā 50 gadu garumā iemūžinājis Latvijas laukus un cilvēkus filmās, kas vēlāk kļuvušas par laikmeta dokumentiem.

Filma "Zemnieki" producēta studijā "Mistrus Media", kur Seleckis jau iepriekš veidojis 2018.gada Simtgades filmu "Turpinājums" un 2014.gada īsfilmu "Ķīpsalā", bet patlaban viņš ir uzsācis darbu pie jaunas dokumentālās filmas, sekojot "Turpinājuma" varoņiem pēc septiņiem gadiem.

Filmas "Zemnieki" radošo komandu veido režisors Seleckis, kurš strādājis kopā ar dažādu paaudžu kinematogrāfistiem - filmas scenārija autori ir Andris Vanadziņš un sociālantropoloģe Dace Dzenovska, galvenais operators Valdis Celmiņš, komponists Kārlis Auzāns, montāžas režisors Armands Začs, skaņu režisors Ernests Ansons, producenti Gints Grūbe un Elīna Gediņa-Ducena, izpildproducente Annija Korpa.

Seleckis ir viens no Rīgas dokumentālā kino skolas pamatlicējiem. Viņa biogrāfiju mēdz salīdzināt ar latviešu kinovēstures īso kursu, - jau 1958.gadā Seleckis sāka strādāt Rīgas kinostudijā par operatora asistentu un turpmāk kā operators vai režisors pielicis roku daudzām Latvijas kinovēsturē nozīmīgām filmām.

Selecka 1988.gada dokumentālā filma "Šķērsiela" atzīta par labāko Eiropas filmu, izpelnoties Eiropas Kino akadēmijas balvu. Savukārt Nacionālo Kino balvu "Lielais Kristaps" ir saņēmušas trīs Selecka pilnmetrāžas filmas. Seleckis saņēmis divas "Lielā Kristapa" balvas 1988. un 2018.gadā kā labākais dokumentālā kino režisors un vienu balvu 2007.gadā kā labākais dokumentālā kino operators, bet 2014.gadā Seleckis kopā ar dzīvesbiedri, montāžas režisori Maiju Selecku, saņēma "Lielā Kristapa" balvu par mūža ieguldījumu kinomākslā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.