Menu
 

Dzintaru koncertzālē skanēs bosanovas meistardarbi

  • Autors:  Apriņķis.lv
Bundzinieks Kiko Freitass. Foto - kikofreitas.com.br un www.facebook.com/jesusmolinamusic1 Bundzinieks Kiko Freitass. Foto - kikofreitas.com.br un www.facebook.com/jesusmolinamusic1

Dzintaru koncertzāle 1.oktobrī paicina uz Riodežaneiro džeza mūzikas vakaru, kurā Latvijas Radio bigbends uzstāsies kopā ar vienu no pasaules vadošajiem bigbendu diriģentiem, zviedru komponistu Matu Holmkvistu, Brazīlijas labāko bundzinieku Kiko Freitasu un uzlecošo džeza zvaigzni, kolumbiešu pianistu Hesu Molinu, informē koncertzāles pārstāvji.

Koncertprogrammā "Big Band Bossa Nova" skanēs skaņdarbi no Mata Holmkvista topošā albuma "A Tribute to Jobim", kas ir veltījums Antonio Karlosam Žobimam - nozīmīgākajam brazīliešu populārās mūzikas komponistam un vienam no bosanovas pamatlicējiem. Viņa mūzikā apvienojas brazīliešu klasiķa Eitores Villa-Lobuša, franču impresionistu un džeza ietekme. Tieši Antonio Karloss Žobims džezā ieveda un attīstīja bosanovu - jaunu stilu, kurā apvienojās sambas dejas ritmi ar džezu. Albumā Žobima saules un siltuma caurstrāvotie bosanovas meistardarbi aranžēti ar tikai Holmkvistam raksturīgo stilistisko pieskārienu. Varēs dzirdēt leģendārās kompozīcijas "Desafinado", "Manha Da Carnaval", "One Note Samba", "Agua De Beber" un citas.

Īpašu toni vakaram piešķirs Brazīlijas šībrīža labākais bundzinieks Kiko Freitass, kuru žurnāls "Modern Drummer" 2019.gadā nosauca par "Pasaules mūzikas bundzinieku Nr.1". Freitass uzstājies visos slavenākajos džeza festivālos, piemēram, Montrē un Monreālas džeza festivālos, Šlēsvigas-Holšteinas mūzikas festivālā, "Hamburg Jazz open" un citos. Kolēģi viņu raksturo kā augstākā kalibra mākslinieku ar izcilām zināšanām, tehniku, jūtīgu radošumu un intuīciju un visam pāri esošu muzikālo labsirdību, kas aplaimo klausītājus katru reizi, kad uzstājas šis izcilais mākslinieks, stāsta koncertzāles pārstāvji.

Pie taustiņinstrumentiem sēdīsies uzlecošā kolumbiešu džeza zvaigzne, viens no labākajiem jaunās paaudzes pianistiem Hesus Molina, kurš uzstājies slavenajā "Blue Note" klubā Ņujorkā un koncertējis visā pasaulē. Savos 26 gados Molina kļuvis par džeza mūzikas spīdekli, kuru dēvē par nākamo Čiku Korea un kolumbiešu Oskaru Pītersenu.

Zviedru komponists un aranžētājs Mats Holmkvists ir skandināvu bigbenda skolas pamatlicējs. Ar savu bigbendu "Mats Holmquist Stora Stygga" uzstājies teju visos ievērojamākajos džeza festivālos un devies tūrē ar pasaulslaveno saksofonistu Deivu Lībmanu. Viņš izdevis septiņus studijas albumus un ar Latvijas Radio bigbendu sadarbojas jau kopš 2017.gada. Holmkvista daiļrade ir bagāta ar negaidītiem līkločiem un jaunatklājumiem, kas izaicina atskaņotājmāksliniekus, bet ar savu neparedzamību aizrauj klausītājus, norāda koncertzāles pārstāvji.


Pianists Hesus Molina.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.