Menu
 

Projektā "Izgaismo Nāves salu" ziedoti vairāk nekā četri tūkstoši sveču; tapusi dokumentālā filma par Nāves salu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Lai pievērstu uzmanību Nāves salas nozīmei Latvijas vēsturē un aicinātu ikvienu Latvijas iedzīvotāju doties šo salu iepazīt pašam, Ķekavas novada pašvaldība realizē projektu ''Izgaismo Nāves salu''. Šī projekta ietvaros tapusi dokumentālā filma par Nāves salu, kā arī, atsaucoties uz pašvaldības aicinājumu, nedēļas laikā Ķekavas novada iedzīvotāji projektam dāvinājuši vairāk nekā četrus tūkstošus svecīšu, kuras tika iedegtas Lāčplēša dienā uz Nāves salas esošajā laukumā pie pieminekļa, godinot latviešu strēlniekus, kas uz šīs salas cīnījušies Pirmā pasaules kara laikā, informē Ķekavas novada pašvaldībā.

Dokumentālajā filmā, kas tiek filmēta projekta ietvaros, piedalās Latvijas Kara muzeja vēsturnieks Dagnis Dedumietis, grāmatas "Latviešu strēlnieki Nāves salā" autors Jānis Hartmanis, mūziķis Goran Gora, novadnieks un mūziķis Jānis Šipkēvics, TV3 ziņu žurnāliste Kristīne Žilde-Krēvica, pārstāvji no Latvijas Zemessardzes, Ķekavas novada Tūrisma un informācijas centra, Daugmales skolas muzeja un Ķekavas novada iedzīvotāji.

Novembra sākumā Ķekavas novada iedzīvotāji tika aicināti projektam dāvināt svecītes, lai kopīgi izgaismotu pieminekļa laukumu uz Nāves salas, godinot varonīgos cīnītājus. Atsaucība bija ļoti liela, un iedzīvotāji nedēļas laikā atnesa vairāk nekā četrus tūkstošus svecīšu, kuras 11.novembra vakarā tika ar laivu nogādātas uz Nāves salu. Ar Zemessardzes 19.kaujas nodrošinājuma bataljona atbalstu četru stundu laikā svecītes tika iedegtas, izgaismojot Nāves salu. Sveču gaismas bija redzamas ne tikai uz salas, bet arī otrā krastā, Salaspils novadā. Unikālie skati iemūžināti video un būs skatāmi dokumentālajā filmā, stāsta pašvaldības pārstāvji.

Dokumentālās filmas ''Izgaismo Nāves salu'' pirmizrāde notiks 17.novembrī, un pēc tam tā tiks rādīta Ķekavas novada skolu skolēniem mācību stundu laikā, kā arī būs publiski pieejama ikvienam Latvijas iedzīvotājam bez maksas tiešsaistē. Informācija par iespēju noskatīties filmu tiešsaistē tiks paziņota pēc tās publicēšanas Ķekavas novada pašvaldības sociālajos tīklos un tīmekļvietnē.

Projekts "Izgaismo Nāves salu" tiek īstenots Latvijas valsts svētku mēnesī, jo Nāves sala ir vēsturiski nozīmīga vieta ne tikai Ķekavas novadā, bet visā Latvijā. Šeit Pirmā pasaules kara laikā drosmīgi cīnījās latviešu strēlnieki. Šobrīd uz salas atrodas Latvijā pirmais Pirmā pasaules kara un Brīvības cīņu atcerei veltīts piemineklis un salu ir iespēja apmeklēt jebkuram interesentam, tomēr jāņem vērā, ka nokļūšana tur iespējama tikai ar ūdens transportu, atzīmē pašvaldībā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.