Menu
 

Jūlijā ar desmit krāšņiem koncertiem Dzintaru koncertzālē norisināsies devītais Jūrmalas festivāls

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - bilesuparadize.lv Foto - bilesuparadize.lv

Ar desmit krāšņiem koncertiem no 15. līdz 23.jūlijam norisināsies devītais "Jūrmalas festivāls", grandiozākais vasaras muzikālais notikums Dzintaru koncertzālē, pulcējot izcilus latviešu un ārzemju mūziķus. Koncertos uzstāsies pasaulslavenā vijolniece Baiba Skride, tenors Aleksandrs Antoņenko, čellists Metjū Bārlijs, klavieru virtuozi Osokini, akordeoniste Ksenija Sidorova, Jūrmalas festivāla orķestris un citi.

Kā informēja rīkotāji, festivāla īpašie viesi būs Brodvejas mūziklu zvaigznes no Londonas. Skanēs arī skaistākās operu ārijas, Zigmara Liepiņa operas "Parīzes dievmātes katedrāle" koncertuzvedums, koncerts "Dzimuši Latvijā" ar lielo un uzlecošo zvaigžņu piedalīšanos.

Festivālu jau tradicionāli ieskandinās saullēkta koncerts 16.jūlijā Dzintaru pludmalē ar Elbas Filharmonijas galveno ērģelnieci, par ērģeļu karalieni dēvēto Ivetu Apkalnu. Viņas veidotās saullēkta koncertu programmas allaž izceļas ar pārdomāto saturu un dramaturģiju, kurā izvēlētie skaņdarbi organiski sabalsojas ar dabas skaņām un pakāpeniski mūs sagatavo saullēkta brīnumainajam mirklim, dāvājot neaizmirstamu klausīšanās pieredzi.

Šī gada jaunums būs arī īpašs "Nakts koncerts", 15.jūlijā Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē. Tajā uzstāsies izcilais pianists Reinis Zariņš un britu čellists Metjū Bārlijs. Viņš jau vairākkārt viesojies Latvijā un sajūsminājis klausītājus ar saviem astoņu stundu garajiem nakts koncertiem festivālā “Ad Lucem”, aizvedot klausītājus neikdienišķā dimensijā un sniedzot neaprakstāmu pārdzīvojumu. Skanēs Bēthovena piecas sonātes čellam un klavierēm, kuras aptver visus komponista daiļrades posmus un kalpo par Bēthovena dzīves kompasu. Koncertu papildinās arī brīvās improvizācijas, reizē godinot Bēthovenu, sava laika izcilāko improvizētāju.

16.jūlijā ar simfoniskās mūzikas koncertu uzstāsies vijolniece Baiba Skride, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Jānis Liepiņš. Baiba Skride ir viena no ievērojamākajām mūslaiku vijolniecēm, kuras vijoļspēle skan slavenākajās pasaules koncertzālēs. Viņas retās uzstāšanās Latvijā ir liels notikums un mūzikas svētki. 2001.gadā vijolniece uzvarēja prestižajā Karalienes Elizabetes mūzikas konkursā Briselē. Kopš tā laika Baiba regulāri uzstājusies ar tādiem prestižiem orķestriem kā Berlīnes filharmoniķi, Bostonas simfoniskais orķestris, Bavārijas Radio simfoniskais orķestris, Leipcigas “Gewandahaus” orķestris, Londonas orķestris “Philarmonia” un citiem.

17.un 18.jūlijā klausītājiem būs unikāla iespēja dzirdēt ikonisko Zigmara Liepiņa operas "Parīzes Dievmātes katedrāle" koncertuzvedumu. Zigmara Liepiņa opera savulaik kļuva par latviešu opermūzikas simbolu, kuras iestudējums Latvijas Nacionālajā operā guva grandiozus panākumus un tika izrādīts 96 reizes. Operas kompaktdiska versija kļuva par pieprasītāko latviešu opermūzikas ierakstu.

19.jūlijā Jūrmalas festivālā uzstāsies virtuozā akordeona dīva Ksenija Sidorova kopā ar Liepājas simfonisko orķestri un tā galveno diriģentu Gunti Kuzmu. Ksenija Sidorova kļuvusi par vienu no pasaulē ievērojamākajām akordeona spēles virtuozēm un viņas gudri izsvērtās, rūpīgi veidotās programmas ļāvušas līdz šim par tautas mūzikas instrumentu dēvēto akordeonu novērtēt pavisam jaunā kvalitātē.

20.jūlijā festivāla ietvaros izskanēs koncerts “Dzimuši Latvijā”, kas jau kļuvis par Jūrmalas festivāla tradīciju. Koncertā uz vienas skatuves satiksies dažādu paaudžu mūziķi, Latvijā dzimušie mūzikas spīdekļi – gan jaunie talanti, gan Latvijas koncertdzīves redzamākie mākslinieki, gan latviešu mūziķi ar starptautisku slavu, kuru uzstāšanās dzimtenē vienmēr ir gaidīts notikums. Mākslinieku vidū būs tenors Aleksandrs Antoņenko, vijolniece Baiba Skride, akordeoniste Ksenija Sidorova, kā arī talantīgi jaunie mūziķi. Jūrmalas festivāla orķestri diriģēs Berlīnes Komiskās operas galvenais diriģents Ainārs Rubiķis.

21.jūlijā festivālā gaidāms klaviermūzikas koncerts ar Osokinu dinastijas izcilajiem pianistiem. Trīs Osokinu – divu dēlu un tēva – savienība kļuvusi par pianisma mākslas zīmolu gan Latvijā, gan ārzemēs. Andreja un Georgija Osokina klavierspēle izpelnījusies ievērojamu atzinību starptautiskajā arēnā, bet viņu tēvs Sergejs ir viens no cienījamākajiem mūziķiem Latvijā. Osokinu kopīgajos koncertos allaž skan skaistākais klaviermūzikas zelta repertuārs un klasiskās mūzikas šedevri oriģinālos pārlikumos gan četrrocīgi, gan divām un pat trim klavierēm.

22.jūlijā ar Brodvejas mūziklu zelta izlasi festivālā viesosies izcilas angļu skatuves teātra zvaigznes, pasaulē augstu vērtēti dziedošie aktieri. Pie Jūrmalas festivāla orķestra pults stāsies Roberts Pērviss, kurš diriģējis neskaitāmus iestudējumus slavenajā West End teātrī Londonā.

Jūrmalas festivāla noslēgumā, 23.jūlijā būs Galā koncerts ar skaistākajām operu ārijām. Koncertā dziedās pasaulē pazīstamākais latviešu tenors Aleksandrs Antoņenko. Metropolitēna opera Ņujorkā, Milānas "La Scala", Londonas Koventgārdena opera ir tikai dažas no prestižajām skatuvēm, kuras aicinājušas Aleksandru Antoņenko uz operu iestudējumiem. Līdzās Jūrmalas festivāla orķestrim koncertā uzstāsies arī citi Antoņenko skatuves draugi.

Biļetēm iepriekšpārdošanā līdz 31.janvārim 40% atlaide visās "Biļešu paradīzes" kasēs, norāda organizatori.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.