Menu
 

Bulduru Izstāžu namā atklās ekspozīciju "Atrakcija. Pils. Daile. Arhitektam Edgaram Šēnbergam 100"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - facebook.com/bulduruizstazunams Foto - facebook.com/bulduruizstazunams

Pieminot ievērojamo modernās kustības arhitektu Edgaru Šēnbergu (31.03.1923. – 05.05.2016.) viņa 100.dzimšanas dienā, ir iekārtota telpa, kurā jubilejas noskaņās pieredzēt viņa talantu, iepazīt daiļradi vai kavēties atmiņās par viņu un laikmetu. Edgara Šēnberga personība tiek atklāta caur spēļu un atrakciju pils "Daile" stāstu. Izstāde apskatāma no 1.marta līdz 29.aprīlim, atklāšana paredzēta 4.martā plkst.14.00 Bulduru izstāžu namā, Muižas ielā 6, Jūrmalā.

Kā pavēstīja Jūrmalas muzejā, 1976.gadā celtā spēļu un atrakciju pils "Daile" Dzintaru prospektā, Jūrmalā, ir bijusi viena no nozīmīgākajām modernās kustības ēkām gan Jūrmalas, gan visas Latvijas kontekstā. "Daile" ir bijusi vairāk nekā tikai sabiedriska ēka. Tā ir bijusi vieta, kur notika kurortoloģijas izstādes, Padomju Savienībā aizsākās atrakcijas, spēles, spēļu automāti, kas toreiz iesāka ceļu uz datoriem un mūsdienu tehnoloģijām. 2002.gadā "Daile" tika nojaukta.

"Dailē" spēcīgi izpaudās Edgara Šēnberga arhitektūras sajūta, domu gājiens, modernās kustības idejas kombinācijā ar latviskām formām, kūrorta noskaņām un izteikti individuālu rokrakstu. Tāpat šie vārdi – atrakcija, pils, daile – precīzi raksturo Edgara enerģisko raksturu. Viņš līdz pat mūža beigām ir bijis nemitīgā radošā kustībā, gluži kā atrakcijā. Tādēļ ekspozīcija ir nevis statisks un nobeigts objekts, bet gan radošs process, kas tiecas uz rezultātu. Atrakciju pils "Daile" ekspozīcijas koncepcijas autori ir arhitekti Baiba Vērpe un Uģis Šēnbergs, maketa modelēšanu un izgatavošanu īstenojuši arhitekts Gundars Vērpe un dizainers Dāvis Barons.

Ekspozīcijas apmeklētājiem ir iespēja piedalīties ēkas maketa dublikāta veidošanā un praktiskā veidā saskarties ar tā laika arhitektu ikdienu. Ēkas makets labi atklāj Edgara izsmalcināto arhitektūras proporciju izjūtu. "Dailes" projektā izmantotais regulārs 6x6 m asu tīkls ļāva ēkas fasādi veidot vien no dažu unificētu formu elementiem, kas savukārt ļauj veidot ēkas maketu kā "Lego" klucīšu spēli, norāda Jūrmalas muzejā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.